Vet inte om du någonsin tidigare har reflekterat över detta, men faktum är att svenska filmer inte överhuvudtaget speglar verkligheten, när det kommer till etnicitet och sexuell läggning. De visar en rollfördelning med en överrepresentation av vita män, heterosexuella och vuxna människor. De som avviker ifrån den normen syns inte i den grad de, enligt mig, borde synas.

I en undersökning från 2015 där man synade de svenska filmproduktionerna, så förekom endast 7 procent av skådespelarna som kunde antas ha en invandrarbakgrund – en siffra som bland Sveriges befolkning idag är ca 21,5 procent. Majoriteten av de 7 procenten är från filmen Tommy.

 Den mörke riddaren som vill förändra detta är veckans gäst i Workpodden- David Nzinga. David är skådespelare, manusförfattare och regissör, mest känd för tv-serien ”Syrror” på TV4, ”Vårdgården” på SVT samt filmerna ”Familjen Babajou” och kortfilmerna ”Jag Har Din Rygg” och ”Gola Inte”. Efter tv-serien ”Familjen Babajou” blev David Nzinga antagen till Berlinale Talents och hoppades på andra roller som inte var lika stereotypa som tidigare, men när det uteblev beslutade han sig för att ta tag i det själv. David Nzinga skapade då sin allra första film- "Jag har din rygg".

Nu är David Nzinga, tillsammans med kollegan Sebastian Lagerkvist, aktuell med ett kommande sportdrama och därmed Sveriges första sportfilm- “Kluven Dröm”. Här skildras den unge friidrottaren Mattheus liv i förorten Jordbro som tillhör idrottseliten och tävlar för Sverige. När ett större problem inträffar i Mattheus liv ställs han inför svåra utmaningar som kräver uppoffringar och svåra beslut. Gästande skådespelare, förutom David Nzinga själv, är bland andra “Snabba Cash”-stjärnorna Dragomir Mrsic och Madeleine Martin samt Guldbagge-nominerade Sebastian Hiort.

 “Kluven Dröm” förväntas ha premiär under våren 2017.

 

 

Comment