Om någon du känner har utsatts för sexuella övergrepp eller våld i nära relationer, kan du vara till stor hjälp. När du stöttar och tror på den som har blivit utsatt, kan den personen lättare börja må bättre. Ibland kan du själv behöva någon att prata med.

Våga fråga

Om du tror att någon har varit med om övergrepp, är det bra att våga fråga. Alla säger inte rakt ut ”jag har blivit våldtagen”. Några kanske säger att någon haft sex med en, fast man inte ville.

Några kanske bara säger att de tycker att en viss person är obehaglig. Eller berättar om någon på nätet som hen är rädd för. Du kan behöva fråga flera gånger, och visa att du vill lyssna. Även om personen inte svarar just då, kan frågan göra att han eller hon till slut vågar berätta för någon.

Hjälpa personen att få hjälp

Den som har utsatts behöver oftat träffa någon som är van att hjälpa personer som har utsatts för övergrepp. Du kan hjälpa den utsatta personen med att ta reda på var hen kan få hjälp. Det kan till exempel vara en ungdomsmottagning, skolkurator eller vårdcentral. Eller en tjejjour, om den som har utsatts är tjej.

Du kan ta reda på hur en polisanmälan går till. Du kan också peppa personen att göra en polisanmälan. En del vill inte gå och prata med någon precis efter övergreppet. Det är bra att göra det tidigt. Men det är aldrig för sent att få hjälp.

Visa att du finns där

Det kan ta lång tid att må bra igen, efter ett sexuellt övergrepp. Ibland kan det påverka livet i många år. Om du känner någon som har varit med om ett övergrepp, är det bra att våga fråga om det, även om det var länge sen.

Det är inte säkert att personen vill prata om det just då. Men det kan ändå vara skönt att veta att det finns någon som bryr sig.

Ta hand om dig själv

Det kan vara jobbigt att höra om svåra saker som någon annan har varit med om. För att må bra är det viktigt att du tar hand om dig. Det är jättebra att du finns där som vän som lyssnar. Men kom ihåg att du inte själv har ansvar för situationen.

Det kan vara skönt att själv prata med till exempel en kurator, och få råd om hur du kan stötta på ett bra sätt.

Om personen fortfarande utsätts

Om någon fortfarande utsätts, är det viktigt att personen får hjälp att stoppa det. Du kan börja med att prata med någon vuxen som du litar på, som kan hjälpa er. Om det inte funkar första gången är det viktigt att inte ge upp. Då kan ni försöka igen med att berätta för någon annan.

Om övergreppet sker på nätet, finns olika sajter där ni kan få hjälp. Till exempel hjälp med att anmäla brottet och tips på hur ni kan göra för att spara bevis. 

I Workpoddens avsnittet nedan får vi följa med Eveliina Sinisalo in i socialtjänsten där hon har klienter som är utsatta för våld i nära relationer. Sedan i höstas har hon föreläst tillsammans med en kollega i egen regi om samma ämne.

Viktigt ämne! Lyssna och lär!

 

 

 

Comment