brexit-800x500.jpg

Imorgon, torsdag den 23 juni, går britterna till valurnorna för att rösta om deras vara eller icke-vara i den europeiska unionen. Men vad händer egentligen om det blir en Brexit? 

Är det här en sådan där omröstning som det går att vessla sig ur? Formellt ja. Parlamentet kan fatta vilka beslut de vill. Däremot har alla inblandade, inklusive David Cameron, bundit sig så hårt det bara går vid masten. Resultatet gäller punkt slut. En möjlighet som har förekommit tidigare i EU:s historia, exempelvis när Danmark röstade nej till euron, är att förhandla fram ett nytt avtal för landet och sedan hålla en ny folkomröstning om detta.

Om Storbritannien stannar är nästa steg att genomföra det förändringar som landet förhandlat fram med EU. Det gäller bland annat begränsningar i möjligheten för migranter och tillfälligt boende i Storbritannien att få fullt ut få del av olika statliga bidrag. Dessutom har David Cameron försäkrat att han blivit lovad att pundet blir kvar men att Storbritannien ändå inte diskrimineras inom EU samt att Londons finanssystem åtminstone inte fullt kommer att regleras från Bryssel. Slutligen menar Cameron att nu är det fastställt att Storbritannien inte kommer att tvingas in i eller ta del av ytterligare närmare samarbeten inom unionen.

Ett besked att stanna skulle med andra ord inte ha så stor effekt på ekonomin. Det skulle däremot en Brexitvinst ha. Då skulle omedelbart en utträdesansökan lämnas in. Den skulle sedan i förhandlas i upp till två år. Under den tiden skulle även eventuella nya frihandelsavtal och andra avtal om relationerna med övriga Europa förhandlas fram. Här står dock bilden i Storbritannien i skarp kontrast mot den inom övriga EU.

Lämnasidan har sagt att den norska modellen att införa EU-lagar utan att var medlem inte är aktuell. EU har sagt att russinplockande är det inte tal om. I botten finns möjligheten att använda de globala frihandelsavtalen via WTO men det vore en stor begränsning för alla inblandade. En svår förhandling med andra ord. Ett drag i det schackpartiet bjöd Frankrike på i veckan –”Brexit: Britain is either in or out, French economy minister warns – Tough message reflects intense debate with Berlin over how to deal with aftermath of Brexit” (FT). Om Storbritannien röstar ut sig bör landet lämna EU så fort som möjligt och övriga EU koncentrera sig på att förstärka samarbetet ytterligare.

Mer basfakta finns på BBC:s valsida. Där återfinns även svaren på de två brinnande frågorna om Storbritannien vid en Brexit även måste lämna Eurovision Song Contest samt om man får använda blyertspenna när man röstar.

Comment