Forever-Annons-3-1024x705.jpg

Studenten är över och du är äntligen är fri. För de allra flesta är detta en underbar känsla av frihet och självständighet. Förr eller senare kommer du dock ställas inför svåra val. Plötsligt är det inte självklart att ha något att fylla dagen med. Du måste själv staka ut din egen framtid. Vi på Workpodden tycker verkligen det är på sin plats med lite tips som nyblivna studenter eller föräldrar till studenter kan använda när de tar sina första stapplande kliv ut i världen.

Få inte panik nu men det kan vara bra att ha framförhållning.

Man kan börja förbereda sig till livet efter gymnasiet redan under åk1 - genom att göra högskoleprovet och söka sommarjobb/extrajobb. All arbetslivserfarenhet är mycket värdefull och även praktik utgör en merit när man senare söker jobb eller en yrkeshögskoleutbildning.

Ett tips är att du har god framförhållning och planerar på längre sikt och börjar därför söka jobb och/eller eftergymnasiala utbildningar redan under första halvan av vårterminen i åk 3 på gymnasiet.

Sommarjobb kan man i vissa fall börja söka redan innan årsskiftet och ibland så tidigt som i början av november. På jobbsökarsidor kan man se annonser om sommarjobb från slutet av oktober i vissa fall. 

Vissa saker som t.ex. högskoleprovet kan man med fördel börja planera för redan under åk1 på gymnasiet. Resultat av HP brukar vara högre för varje gång man genomför provet fram till fjärde eller femte gång, sedan ligger resultatet på en konstant nivå. För att uppnå bästa resultat rekommenderas därför att börja göra provet redan under våren i åk1, anmälan gör man senast 15 februari till vårens provtillfälle och senast 15 september till höstens provtillfälle. Information om HP (inkl.gamla prov som man kan träna på) finns att söka efter på nätet.

Det finns heller ingen anledning att inte göra ”allt på en gång”: söka till högskola, till yrkeshögskola och jobb - samtidigt. Då har man många dörrar öppna och kan välja senare. 

Detsamma gäller när man söker jobb. Sök många olika jobb samtidigt, vänta inte på att få svar på en ansökan innan du skickar nästa. Får man fler än ett ”ja”, har man i så fall valmöjligheter.

Högskoleprovet = en extra chans att komma in och det är även en bra merit att skriva in på sitt CV när man söker jobb. Resultat av högskoleprovet gäller (i formell mening) enbart vid ansökan till svenska högskoleutbildningar men det kan också vara en extra merit vid ansökan till yrkeshögskoleutbildning och när man söker jobb.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller   klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment