Alla vet att stress inte är bra, ändå så läser de flesta jobbmailen hemma och blir ännu mer stressade pga det! Push-notiser, pling och vibrationer får det att klia i fingrarna.

I Frankrike har facket förhandlat fram att nu är det förbjudet att kolla jobbmailen eller på annat sätt vara uppkopplade och utföra arbetssysslor efter arbetsdagens slut. Överenskommelsen är inget förbud utan ett principbeslut om att ”koppla bort mobila kommunikationsverktyg”.

Jag testade att inte ha jobbmailen installerade i min smartphone i början av förra året, kan säga att jag inte hittade jesus direkt, men klart att man vart lugnare och mer avslappnad. Men hur kommer det sig egentligen att en så enkel liten åtgärd får så stor effekt? Jo, när vi läser våra jobbmail på fritiden så händer det en rad saker i vår hjärna.

  • Vi börjar tänka mer på jobbet. Även om vi bara går in och kollar inboxen lite snabbt så räcker det att se vilka mail som kommit in för att vår nyfikna hjärna ska börja fundera på vad det står i de där mailen, och vad det innebär, vad kommer det leda till?
  • Vår stressnivå höjs. Jobbmailen är så tydligt kopplad till aktivitet och tempo, så bara att läsa mailen höjer vår stressnivå. Är det dessutom några mail där som rör ett visst problem eller något som skulle kunna innebära att det trasslar till sig på måndag när vi är tillbaka på kontoret, ja då höjs förstås stressen ännu mer.
  • Det skapas nya lösa trådar. Tankarna på vad jag ska göra åt mailen – när jag väl sätter mig för att svara och behandla allt som kommit in – är helt enkelt nya lösa trådar för vår hjärna. Trådar som den behöver hålla lite koll på för att komma ihåg. Och lösa trådar gör oss mer splittrade och mer stressade.
  • Vi läser våra mail flera gånger. Ja, även om vi läser mailen på kvällar eller helger så är de flesta mailen inte viktigare än att de kan vänta tills vi är på plats på kontoret igen. Och då läser vi dem förstås igen. Känner du att du har oceaner av tid och gärna lägger lite extra tid på att läsa mail så är det förstås helt i sin ordning, men annars är det givetvis smartare och effektivare att bara läsa dem en gång
  • Vi missar den viktiga återhämtningen. Det absolut viktigaste för att kunna hantera en intensiv vardag är ju att balansera stress och intensitet med vila och återhämtning. När vi kollar mailen lite då och då under den tid som egentligen borde vara den återhämtande tiden så sabbar vi helt enkelt för oss själva. En högre stressnivå gör att vi inte får den återhämtning vi så väl behöver, och vi utsätter då oss själva för stressens negativa effekter.

Hur gör du, läser du din jobbmail även på fritiden? Vågar du prova att sluta? Du kan ju börja med en vecka och se hur det påverkar dig. Kanske vill du sedan återgå till att kolla den även på fritiden, eller så väljer du att låta den vänta tills du är på jobbet igen. Vågar du testa något nytt? Skriv gärna en kommentar eller maila till jimmy@workpodden.se så kanske vi diskuterar ämnet ett kommande avsnitt av Workpodden.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller   klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment