Musik och känslor är intimt förknippade. Tittar man på vår kulturs födelse verkar musiken och dansen alltid ha funnits där- det är ett uttryck som står oss människor nära. Även om många djur sjunger och dansar när de kommunicerar med varandra, är det bara ett djur som musicerar och dansar som vi gör- och det är vi själva. Det verkar inte tjäna ett överlevnadssyfte. Musik påverkar oss starkt på många sätt och är en outtömlig källa för vår kreativitet.

Rytmkänsla är något som är mänskligt. Nyfödda bebisar känner igen rytm, men det gör inte fullvuxna schimpanser eller babianer. Man fäste elektroder på 2 dagar gamla bebisar och spelade rytmer samt ofullständiga rytmer. Deras hjärna signalerade där den utlämnade slaget skulle ha kommit. . Vi vet inte varför, barn hör redan inne i livmodern och kanske har lärt sig känna igen rytmer, men varför inte vuxna apor kan känna igen rytmer, det är frågan? Hänger det samman med att vi människor talar? Precis som en melodi inte är en slumpmässig följd av toner får man inte ett språk bara för att man radar upp slumpmässigt valda bokstäver. Det kanske är samma del av hjärnan som skapar musik, språk och även dans? Det skulle förklara varför varje mänsklig kultur vi känner till har haft element av dans, musicerande och språk i sin kultur.

När vi lyssnar på musik, speciellt ny musik av den typ vi verkligen gillar, aktiveras samma neurotransmittorer som när vi tar kokain eller blir förälskade (musik och kärlek är lätthanterligt knark). Det verkar finnas en association mellan dopaminets utsöndring och förväntan på nästa ton. Svenska forskare har också visat att det finns en korrelation mellan dopamin och vår förmåga att gråta och få gåshud av musik. Äventyrslystna människor tenderar att inte få denna reaktion av musik. De behöver mer farlighet i sitt liv än en ton för att få en dopamin rush i sin hjärna, typ hoppa utför ett stup.

Musikens starka påverkan på vår fysiologi märks när man tränar. Det är inte för inte som jag alltid måste ha musik på gymmet, alla ni som joggat upp för en backe vet att det går bättre om man har en bra låt i öronen. Det är vetenskapligt bevisat att om vi lyssnar på vår favoritmusik blir vi mer motiverade och fysiskt starkare.

Inte bara det, om du lyssnar på positiv musik, då ser du världen genom ett ”rosa ljus” (nu vet läsare av bloggen att rosa ljus inte existerar). De som lyssnar på positiv musik är mer troliga att se positiva saker i bilder än de som lyssnar på positiv musik. Det roliga är att det räcker med 15 sekunder av bra musik för att den positiva effekten ska märkas. Man behöver alltså inte en timmes ”get psyched” pass varje morgon.

Så vad kan vi göra i vår vardag med all denna information? Lyssna på musik givetvis, breda vår musiksmak, testa ny musik men också testa att spela instrument. Forskning visar att barn som musicerar klarar sig bättre i skolan (även om man statistiskt korrade för klasstillhörighet).

Vi fick ännu en gång massa mail efter det förra blogginlägget om musikens påverkan, så att vi fortsätter med att lägga upp en playlist varje vecka. Håll i hatten för att här kommer den senaste musiken rekommenderad av Workpodden

För att avsluta, allt behöver inte vara ljuv musik för att vi ska bli hjälpa av det eller kunna använda oss av det. Vitt brus till exempel är något som man numera kan använda enkelt för att boosta sin koncentration- om du själv har svårt att hålla koncentrationen det vill säga. Det bygger på forskning ifrån Lund, och den visade först att barn med ADHD hade lättare att koncentrera sig om de fick höra vitt brus. För er som inte vet så är vitt brus ljudets motsvarighet till myrornas krig. Deras forskning utvecklades att inkludera alla barn som upplever att de har koncentrationssvårigheter, vilket är 20% av Sveriges elever. De har nu utvecklat en app som spelar vitt brus som man kan ladda ned och lyssna på. Det hävdas ju att vi gillar att jobba i lite halvstojiga miljöer för att det gör oss kreativa, den urbana nomaden som sitter och arbetar på ett kafé med sin dator är en allt vanligare syn (som jag gör i skrivandets stund). Men här är det en varierande ljudbild som omfamnar mig och jag har inte koncentrationssvårigheter, så det kanske kan skapas en app för oss också.

Hursomhelst är musiken lite av ett mysterium. Hur kommer det att vi påverkas  så starkt av den och var kommer den ifrån? #Musicworks

Referenser

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090506152809.htm

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/brusapp-hjalp-vid-inlarning_6914135.svd

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120105161750.htm

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090127083540.htm

Comment