Brukar du skoja om att du är beroende av din mobil?
Då är det kanske dags att sluta skylla på luren och ta en närmare titt på den som håller i den... Min telefon fungerar som ett kognitivt tuggummi.

Enligt en undersökning som kom förra året kollar vi våra mobiler i genomsnitt 150 gånger per dag - mer än tio gånger i timmen.

Utanför Kolmården finns det ett behandlingscentrum för nätmissbrukare, och mängden spelmissbrukare ökar.

Enligt en amerikansk undersökning ökar sms:ande vid ratten olycksrisken 23 gånger. Ändå skickar vi sms fast vi kör och trots att vi borde veta bättre. David Greenfield, vid centrat för internet and teknologiberoende i Connecticut, beskriver i Business insider beteendet som en del av ett större nätberoende, där alla sorters nätanvändning ingår - sociala medier, surf, spel, dejting.

Psykoterapeuten Nancy Colier kallar i nättidningen the Fix mobilanvändningen för ett flyktbeteende.

- Du distraherar dig från där du befinner dig. Vi använder telefonen för att känna mening - men i slutändan känner vi bara större tomhet, säger hon till tidningen.

Professor Martin Ingvar vid Karolinska institutet är inte särskilt bekymrad över att våra hjärnor ska bli beroende av telefonen:

- Det är ett socialt mönsterberoende, sådant dyker upp från tid till annan. Ett tag pratade man om bilberoende, sen sms-beroende och nu telefonberoende. Jag är inte så jätteimponerad av teoribildningen.

– Allt du gör högintensivt under lång tid påverkar din hjärna, säger han.

Och eftersom många använder mobilen och många slås av tanken på hur meningsfullt det är att ägna timmar av sin dag åt telefonen är folk intresserade av frågan.

– Telefonen är ett instrument som inte blir lika trött på dig som dina kompisar blir, konstaterar han.

Det är inte telefonen i sig som gör en person beroende, däremot kan man missbruka allt här i världen och om man ersätter övriga livet med sin telefon - och själv upplever det som ett problem - kan det finnas skäl att ta en titt på sitt eget beteende.

Den danska psykologen Anders Colding-Jørgensen har blivit en flitigt anlitad föreläsare för personer som vill göra en förändring av sina sociala media-vanor. Här listar vi hans bästa råd.

Comment