Några har längtat sedan september. Andra överväger att sjukanmäla sig. Julfesten med jobbet kan vara himmel eller helvete. Här är kommer några budord för dig som vill undvika pinsamheter. OBS vill du ha lite mer ingående tips, lyssna gärna på Workpodden. 

Du skall icke bli plakatfull
Du må vara en hejare på att supa: Du berättar underbara men utlämnade anekdoter från ditt liv som singel och kan göra masken på dansgolvet. Men spara det åt kompisarna. På julfesten bör du hålla dig på rätt sida av kalasfyllan.

Tala icke allvar med chefen
”Carina, jag tycker att du är en toppenchef! Fast ibland kan du vara väldigt bitchig.” Får du syn på din chef och känner dig sugen på att ha ett ärligt samtal klockan tolv på natten? Lås in dig på toa. Vad som helst är bättre än att bli festens ovälkomna sanningssägare.

Stöt icke på arbetskamrat
Nej, julfesten är inte rätt forum för att stöta på snygga kollegan. Kom ihåg att ni ska jobba ihop sedan. Då är det inte bra att man sagt: ”Jag är så tänd på dig, Lasse!”, medan de andra hade julklappsbyte.

Du skall icke hångla
Att hångla med sin jobbarkompis kan aldrig klassas som en hit. Det är våldsamt trist att bli the talk of the fikarum. Vill ni dejta – gör det på tu man hand – inte inför ekonomichefen och 45 fnissande kollegor.

Löneförhandla icke
Många passar på att snacka lön under julfesten. Men det är inte läge att berätta för personalchefen att du vill gå upp till 35 000 kronor i lön för att Matte och Erika tjänar mer än du. Få partyförhandlingar blir bra.

Bär icke tokiga plagg
Såsom spelande julslips eller renhorn. Kom ihåg: Du ska inte på grisfest eller maskerad – utan julfest – med jobbet! Om inte ledningen kräver det bör du därför inte skoja till det med att klä dig lite julspexigt. Risken är stor att det bara blir helfel.

Låt bli gitarren
Det är något creapy med folk som alltid känner sig manade att dra fram gitarren på fyllan. Alltid är det någon som börjar dra sin repertoar av julsånger med egna texter. Få behärskar allsångsgenren, men många känner sig Michael Buble. Fundera noga över vilken genre du tillhör innan du drar det första ackordet.

Hedra morgondagen
Om det är arbetsdag efter julfesten är det inte smart att stå i karaokebaren klockan 5 på natten och sjunga ”Leva Livet” för fulla muggar. Följande arbetsdag kan bli plågsam.

Comment