Det finns kontorsjobb, industrijobb – och så finns det jobb som åtminstone utåt mest ser ut att handla om njutning. Ett sådant har Faizal Luttamaguzi skaffat sig. Han kan på heltid göra det han gillar mest – äta och umgås.

Mat och dryck kan vara den stora upplevelsen utomlands. Att leta upp små genuina matställen, gå på upptäcktsfärd i det inhemska köket och göra nya gastronomiska upptäckter är mycket spännande för många. Tänk om någon kunde hjälpa dig att hitta det där frukostcaféet, resturangen med levande musik eller något annat magiskt. I veckans avsnitt av Workpodden gästar Faizal Luttamaguzi som driver Stockholm Food tours

Nu har han precis lanserat en ny sajt, toursofstockholm.com, med helt andra besöksmål. En fototur med professionell fotograf, en guide till Södermalm, en till Gamla Stan och en modetur med besök hos designers.

Det sägs att Konfucius sa ”Gör det du älskar och du behöver aldrig jobba en dag till i ditt liv.”

Vad är det då som skiljer de som älskar sina jobb från resten? Nedan ser du fem punkter som möjligen förvandlar ett ordinärt jobb till något du verkligen tycker om.

De vågar drömma om framtiden. Vad vill du med ditt jobb i framtiden? Vilka långsiktiga mål har du? Vad vill du få ut av ditt arbete? Vad vill du med ditt liv? Stora och svåra frågor för många, men för att kunna göra förändringar och val som passar dig måste du veta vart du är på väg. Det finns företag som tagit fasta på detta och låter medarbetarna regelbundet avsätta arbetstid till att drömma – både om arbetet och livet i övrigt.

De omger sig med människor som bryr sig om dem. Shane Lopez kallar detta agerande för ”spend vs send”. Spendera så mycket tid som möjligt med medarbetare och kollegor som du gillar och som verkar bry sig om dig. De du inte gillar skickar du mail eller textmeddelanden till om du måste ha kontakt.

De använder sina styrkor. Ta reda på vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Försök sedan att använda dina styrkor så mycket det går i ditt jobb. All forskning visar att de som i hög grad får utlopp för sina styrkor gör ett bättre jobb, bidrar mer till företagets utveckling och resultat, är lyckligare och mindre stressade.

De förändrar innehållet i sina arbeten. Är du inte nöjd med ditt jobb, försök förändra det. Ta på dig fler uppgifter du tycker är roliga och intressanta och försök bli av med de som är tråkiga. Jobba för att arbetets innehåll ska passa just dina styrkor, värderingar och det du brinner för. Nästan alla jobb förändras över tid, ta kommandot över den förändringen.

De letar efter (och hittar) en bra chef. Bara en av tio chefer kan sägas vara bra, enligt Shane Lopez. Därför kan det här bli svårt för många. Men om du jobbar i en stor organisation kan du till exempel byta avdelning, byta team eller byta arbetstider för att lyckas hitta ”din” chef. De som säger sig älska sina jobb uppger att de aktivt hållit utkik efter en chef som kan stötta dem och få dem att växa – och till slut hittat en.

Men, men… det finns ju andra värden i livet än arbete. Alla kanske inte vill älska sitt jobb och gå upp i det fullständigt. Och det är inte heller det som är poängen:

Om du ändå ska ägna en tredjedel av din vakna liv åt arbete – är det då inte bättre att gilla det än att ogilla det?

Comment