Att vara en god arbetskamrat är en arbetsuppgift i sig och det spelar ingen roll var i hierarkin vi befinner oss.

Kommunikation är A och O när det gäller att vara en bra kollega. Viktigt är också att vi respekterar varandra och kan berömma varandra i stället för att vara avundsjuka. Om du har ett yrke där du jämförs med dina kollegor via siffror och statistik. Bli då inspirerad av de som lyckas bättre än dig, för att om de kan lyckas då kan du också lyckas. Det är bättre att bjuda ur sin godispåse i stället för att skapa revir. Det borde vara naturligt för alla att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter, det underlättar ju för allihopa. Och tänk ett sådant fint samarbete man då får. Det är kanske inte alltid viktigast vad man säger, utan mer hur man säger det. Sådana små detaljer kan vara oerhört viktiga då det är vår möjlighet att påverka en uppkommen situation. Dialog med sig själv måste var och en också föra. Känner man både sina svaga och starka sidor? Tänk om man inte tänker sig rätt för i alla lägen.

Varje individ är ju som sagts flera gånger unik och måste också känna ett stort ansvar för sina handlingar.

På de flesta arbetsplatser finns det en så kallad gnällhörna där många träffas för att gnälla om det mesta. Är det inte vädret så är det nyheterna eller skvaller och klagande på andra medarbetare och chefer. Dåliga löner och orättvisa är andra ämnen som gärna dyker upp. Detta är en plats som du absolut ska hålla dig ifrån, negativitet smittar.

En del väljer att lägga mycket tid i gnällhörnan, men vad har det för fördelar att bli populär där?  Gnälla är som att gunga, du har något att göra men du kommer ingentstans.

Om du vill bli uppskattad på ett sätt som banar väg för dig till roligare jobb, högre lön och nya möjligheter gäller det att skapa den där positiva känslan.

Börja med att fokusera på att få andra människor att känna sig speciella och må bra. Jag säger inte att du ska krama varenda personen du ser på din arbetsplats, men du kan sprida positiv energi. Ge komplimanger, fråga hur någon mår, hämta kaffe, ge någon en high five eller ett leende. Det är oftast de små sakerna som gör skillnad.

Ju mer du lyfter kolleger inför andra, desto mer uppskattad och populär blir du och det är något som de flesta chefer uppmärksammar och kommer ihåg.

Comment