En teori som fick stort medialt genomslag under 1990-talet var att klassisk musik påverkar delar av människans kognitiva förmåga. I en välomskriven studie undersökte ett forskarlag hur ett antal testpersoner klarade av att lösa logiska problem efter att de lyssnat till bland annat musik av Mozart. Om man inte gillar Mozart eller klassisk musik hur funkar det då? Eller är det bara en myt som "bada äta kramp"?

I fallet Mozart avläste man en förhöjning i testvärdena, vilket gav upphov till idén om att den typen av musik kan göra oss bättre på att lösa problem. Ofta feltolkad som att musik kan göra människor mer intelligenta har sedan dess vidare forskning funnit få eller motsägande bevis för Mozarts effekt på våra tankar. Vad man dock tycks vara överens om är att vissa människor upplever en klar förbättring i visst arbete när de lyssnar till musik som de uppskattar - en tolkning av forskningen kan alltså vara att det är viktigt att trivas med den musik man lyssnar på.

 

Fem smarta tips när du väljer musik

En studie visade också att vi faktiskt tenderar att arbeta bättre när vi lyssnar på musik som vi uppskattar (i denna studie studerades anställda på ett antal mjukvaruföretag). Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att musik inte alltid förbättrar arbetsklimatet; viss musik tycks göra oss mer kreativ, medan annan musik får oss att fokusera bättre.

 

1. Lyssna på ordlös musik
Om du exempelvis arbetar med text anser vissa att instrumental musik, utan sång, eller åtminstone ord som kan uppfattas, är allra mest lyckosam eftersom låttexter påverkar hjärnans verbala delar. Dvs du behöver inte lyssna på Mozart, det kan vara elektronisk musik eller panflöjt.

2. Tystnad är en slags musik
För vissa människor blir musik - liksom andra ljud - påträngande. Testa att arbeta utan musik, och känn efter hur det känns.

3. Lyssna på musik du tycker om
Vår smak skiljer sig åt, och även om viss musik anses förbättre vår arbetsförmåga så är det bästa oftast att känna sig väl till mods när man arbetar. Att lyssna på hip hop eller klassisk musik spelar alltså mindre roll så länge du kännar att musiken passar dig personligen.

4. Testa musik med olika temo
Det hävdas ibland att musik med olika takt påverkar oss på olika sätt. En populär tanke är att musik med ett tempo kring 60 bpm (beats per minute) är "bäst" för våra tankar. Oavsett hur det är med den saken kan det vara bra att försöka anpassa musiken till din egen sinnesstämning: om du känner dig uppe i varv kan snabb musik hjälpa bättre än långsam, och tvärtom.

5. Ta pauser från musiken.
Tystnad är alltså också viktigt för vår arbetsförmåga. Försök då och då att komma bort från allt ljud, inklusive musiken du lyssnar på, för att få en stunds paus från alla ljud.

 

Vitt brus

Ett effektivt sätt att bli av med störande element om du arbetar på en plats med många ljud, men samtidigt inte vill lyssna musik, är någonting som kallas "vitt brus". Vitt brus är ett typ av frekvensanpassat läte som både blockerar andra ljudkällor, samtidigt som det kan förstärka ditt fokus. Det låter litegrann som regn eller en lätt bris, och går att lyssna till på bland annat Simply Noise

 

Inspiration

Här är min personliga lista med blandad populär musik som jag ibland lyssnar till när jag behöver fokusera eller vara kreativ. Kommentera gärna här under vilken musik du jobbar bäst till, eller gå in på vår facebooksida och dela med dig av din musik.

Comment