Två människor blev knivmördare på IKEA, en kvinna dräps under en löprunda, Hagamannen släpps ut och allt detta läser du i media. Tänk efter, minns du något positivt som har skrivits i media under den gångna veckan? Inte?

Våra hjärnor har en tendens att ta till sig negativa saker och glömma positiva. Nyheter är inte till för undervisa oss, det är underhållning och allt som oftast, en negativ sådan där "värst" får mest utrymme. Positiva saker blir man glad av, i stunden, men glöms tyvärr ofta lika fort som de har lästs. Negativa nyheter väcker känslor och stannar kvar desto längre. 

Vart är Sverige på väg någonstans? Det går inte att gå ut längre! Vad håller politikerna på med?!

I världshistorien, så har det aldrig varit så tryggt som det är nu och vår levnadsstandard har aldrig tidigare varit bättre. Rädsla är en känsla som alla känner, men rädslan är inte alltid rationell och realistisk. Du som läser detta kommer, med största sannolikhet, inte bli mördad eller våldtagen. Skulle du bli det så skulle gärningsmannen troligen vara någon som du redan känner och det skulle ske i ditt eget hem. Det är fakta!  Du kan lyssna här på ett Ted Talk med Steven Pinker, där han berättar om hur vi lever i den tryggaste tidsperioden någonsin i västvärlden. Om du inte orkar lyssna i 10 min på detta, då föreslår jag att du slutar hetsa på sociala medier och på jobbet om hur farligt allt är idag. Det du då sprider är osanningar, så sluta nu!

"Men jag kan inte rå för att jag är rädd!" Nej det kan du inte men du kan rå för hur du agerar. Rädda människor är lätta att manipulera, rädda människor är villiga att stifta lagar och regler som de aldrig normalt skulle göra. Det som är farligt är att ni är med och sprider detta och skapar fler rädda människor. Vi är alla delaktiga mer eller mindre och det är vi som är Sverige.

De flesta orkar inte läsa längre än så här, men det kommer lite mera läsning, om du orkar.

Av respekt för de personer som faktiskt har blivit våldtagna eller bragts om livet, så vill jag ändå berätta att vissa typer av sexualbrott och mord har ökat, exempelvis gängrelaterade mord samt gruppvåldtäkter. Notera att det är personer med gäng-anknytningar, i vissa områden, som drabbas. Det drabbar inte vem som helst, när som helst, runt omkring på gator och torg, som det uttrycks i sociala medier. Till och med gruppvåldtäkterna är allt som oftast kopplade till personer som är bekanta med brottsoffret. Detta är kanske ingen tröst för den som har blivit utsatt, men lite fakta för den som troligtvis är rädd i onödan. Mord (dödligt våld) har varierat det senaste decenniet, mellan 68-111 fall årligen. Förra året var det 87 fall, samma antal som året innan det. I ett längre perspektiv visas t.o.m en nedåtgående trend. Något som kortsiktigt har ökat är drunkningsolyckor. Förra året skedde 137 drunkningsolyckor i Sverige. Den siffran bröt tyvärr en stadig nedåtgående trend under de senaste fyra åren. Dock visas även här en långsiktigt nedåtgående trend. Exempelvis var det så mycket som 340 fall under ett år någon gång under 1960-talet. Det jag vill komma fram till är att statistik kan vara väldigt svår att tolka, det är lite som att se en satellitbild över vädret och allt du ser är moln. Det du behöver är någon som ser bortom molnen, någon som kan förklara vad hög- och lågryck innebär. Ja ni hajar!

En liten sammanfattning:

  • Allt färre dör av grovt våld. Förra året dödades 87 personer. Det är historiskt sett lågt.
  • Sedan 70-talet har runt 100 personer om året dödats. 2012 var rekordlågt (68 st).
  • De senaste åren är den tryggaste perioden någonsin i Sverige.
  • Omkring 20 personer dödas med skjutvapen per år, 40 med kniv. Detta ökar inte.
  • Allt färre misshandlas eller drabbas av övrigt våld.
  • Andelen som utsätts för hot och trakasserier ökar inte.
  • Personrån har minskat något sedan 2011, ligger annars stabilt sedan 2005.
  • Sexualbrotten ökade 2013 men har i övrigt legat still sedan 2005.

 

Omständigheter kring misshandel

Misshandel är en av de vanligare brottsformerna och det är ett brott som en tjugondel av Sveriges befolkning tyvärr kommer bli utsatt för. Det är ett brott som får mycket uppmärksamhet i dagspress och annan massmedia. Sedan även så klart i den politiska debatten. Misshandelsbrotten ser ganska olika ut beroende av vem det är som utsätts och var det sker. Allmän plats är den typ av brottsplats som är vanligast vid misshandel av män. Skillnaderna är dock stora mellan könen. Utsatta kvinnor uppger i betydligt högre grad än utsatta män att de har blivit utsatta för misshandel i en bostad. När det gäller misshandel av kvinnor så sker det oftast av någon närstående, i form av partner eller familjemedlem. När män utsätts för misshandel är brottsplatsen en allmän plats i mer än hälften av fallen (61 %), medan motsvarande andel för kvinnorna är drygt en femtedel (22 %).

Idag är vi online 24 timmar om dygnet och över 70 % av allt surfande görs via mobilen. Genom nyheter av dagliga våldshändelser skapas en bild av att brottsligheten ökar, ja till och med exploderar. Det räcker med att se ett avsnitt av "Efterlyst" för att man ska tro att våldtäktsmän och mördare häckar bakom närmsta hörn. Människan har tyvärr en tendens att nästan endast söka upp information som redan stödjer de teser och teorier de redan har. Idag kan du t.ex. lista ut vem som vinner Melodifestivalen genom att se över vilken låt som har spelas mest på youtube. Under det senaste amerikanska presidentvalet kunde de förutspå vem som skulle vinna i varje delstat beroende på deras google-mönster och det stämde till hela 94 %. Lyft blicken och försök att ta till er fakta som visar ett lite större perspektiv. Nedan kommer massa tråkig statistik.

Att anmälda fall av dödligt våld ökar, trots att inte fler personer faktiskt dött, förklaras bland annat av att allt större andel av anmälningar visar sig vara något annat; självmord, olyckor, överdos o.s.v. Men också av ändrade rutiner för ärendehantering hos polisen.

De två topparna 2010 och 2014 visar orimligheten i att tolka anmälda brott som faktisk brottslighet. 2010 var exempelvis 74 av de anmälda “morden” gjorda av en läkare i Kalmar (som anmäldes för 74 mord/dråp för misstänkt dödshjälp), något som efter utredning ansågs vara ogrundat. 2014 öppnade polisen en mängd cold case fall som registrerades som nya mordfall. Detta har dock inte hindrat debattörer från att använda dessa siffror som indikatorer på ett ökat våld.

Skadade av skjutningarna har stigit något sedan 2009 och ligger nu på runt 50 per år, däremot har knivdåden minskat till cirka 200 per år. Men med allt färre som utsatts för våld och med allt färre som vårdas på sjukhus p.g.a. våld är det osannolikt att våldet faktiskt har ökat. Frågan man annars måste ställa sig är, vart är alla lik och skadade?

Ökar antalet våldtäkter?

Troligen inte, men väldigt oklart. Det sexuella våldet är betydligt svårare att mäta än t.ex. misshandel, rån och övrigt våld. Framför allt för att de flesta sexualbrott aldrig kommer till polisens eller samhällets kännedom. Baserat på BRÅ:s nationella trygghetsundersökning, NTU, uppskattar BRÅ att det begås nästan 400.000 sexuella övergrepp per år, varav cirka hälften uppskattas vara av grövre art, motsvarande våldtäkt eller försök till våldtäkt eller sexuellt tvång. Det är en ökning mot 2013, men enligt BRÅ är det för tidigt att avgöra om det är fråga om ett trendbrott. Innan dess har trenden troligen legat relativt stilla under en längre tid.

Obs! Sverige har inte flest våldtäkter i världen. En något märklig och smått komisk diskussion har uppkommit gällande ett påstående om att Sverige skulle ha flest våldtäkter, per invånare, i hela världen. Detta har uppkommit p.g.a en lista över anmälda våldtäkter, per 100.000 invånare, som FN-organet UNOCD sammanställer varje år. Där ligger Sverige oftast tvåa. Men igen, det handlar om anmälda våldtäkter. Det går inte att jämföra länders statistik, dels för att anmälningsfrekvensen är annorlunda, dels för att Sveriges definition av våldtäkt är mycket bredare än de flesta länders.

Att mord och misshandel minskar stämmer inte, om du öppnar tidningen eller surfar in på sociala medier d.v.s. Nyheter om skottlossning, bomber och "galna" mord sätter sig på näthinnan. Det är förståeligt. Men att medvetet välja att inte tro på statistiken för att den inte passar din egen världsbild, det kan knappast leda till något bra.Comment