Då var det dags igen, någon delar något på nätet som absolut inte stämmer men ändå får tusentals delningar och över 99 000 likes.

Nedan ser du en tweet från en privatperson, samt en post från Facebooksidan The Typical Jag (99 000 likes). Båda två verkar vara så kåta på likes och bekräftelse så att de struntar helt och hållet i att de sprider osanningar till tusentals svenskar.

Den svenska administratören av Swefilmer är misstänkt för brott mot upphovsrättslagen, ett brott vars maxstraff är två år. Men inte ens ett så förhållandevis kort straff är aktuellt här.  En annan, ej känd 24-åring ansvarig, är misstänkt både för upphovsrättsbrott och grov penningtvätt, som kan ge 6 års fängelse (här kan du läsa mer om det). Piratebay, som var en av de allra största fildelningssidorna, fick en dom som kan jämföras med detta fall. Peter Sunde, en av männen bakom Piratebay, tilldömdes åtta månaders fängelse.

Att Hagamannen släppts ur fängelset är det inget konstigt att ha åsikter om, men det är helt i enlighet med det svenska rättssystemet. Han dömdes till 14 års fängelse, och frisläpptes efter två tredjedelars avtjänat straff. Det är praxis och vill man förändra det, då hjälper inte en like eller delning på Facebook. Det är något politiskt och då får man driva frågan den vägen.

Att ljuga om detta, på internet, är dock väldigt korkat och farligt. Det utarmar vår tro på rättssystemet, det bidrar till den redan hotfulla "mobbstämning" som piskats upp och det riskerar leda till att någon någonstans faktiskt tillgriper våld mot någon. Det riskerar att ta oss tillbaka till den tiden då man brände häxor på bål och lynchade människor.

Jag hoppas att du som läser detta inte är lika blåögd, svälj inte bara det som like-kåta svenskar lägger ut på sociala medier utan att kritiskt tänka till innan. Vissa ljuger medvetet, många granskar sällan fakta de får innan de sprider det vidare och andra vill bara skapa lite dramatik på bekostnad av andra. Googla och var ständigt kritisk och ifrågasättande till information du får och ser.

Nu sprids t.ex. detta klipp på nätet som en löpeld- "Efter att ha druckit 25 Red Bull burkar, se vad som händer med hans hjärta!" (se klippet här). Jag kan avslöja, att det inte är hans hjärta, utan en punkterad lunga.

Dont text and drive!

 

1 Comment