Igår under torsdagens livesändning av Nyhetsmorgon lämnade Adam Tensta studion i protest mot att de tidigare haft internet-kändisen Louise Andersson Bodin som gäst, då hon i våras uttalat sig rasistiskt. I videon, som setts över 18 000 gånger men nu är nedtagen, kunde man se hur Louise i några minuter låg i solen och reflekterade över sin syn på Negrer. Här kommer några citat:  "Negrer är ett folkslag." "De oftast är väldigt fina människor". Samtidigt förklarade hon att hon inte begriper varför ordet inte får användas, då hon anser att det är samma sak som att säga vit. Hon använde även den "kreativa" rubriken #negerbög. Inte långt efter att klippet lades upp gästade hon Nyhetsmorgon.

Adam Tensta ifrågasatte hur TV4 kan normalisera rasism, genom att inte ta sitt ansvar och ifrågasätta gästens uttalande då hon medverkade.  "Normaliserandet av rasism har ju sedan länge fått bästa sändningstid. Men jag vill ta tillfället i akt och meddela TV4-gruppen och högsta ansvariga att denna ”incident” inte är glömd. Vi ser er!" skrev Adam Tensta i debattartikel tidigare. Han bad även om ursäkt i direktsändning till programledarna och de andra i studion innan han bad TV4-gruppen att svara på följande tre frågor, innan han lämnade studion.

Hur kan en person som Louise Andersson Bodin bli bokad till TV4 överhuvudtaget?
Hur rimmar det här med eran paroll "nollrasism"?
Hur kommer det sig att TV4 inte har gått ut offentligt och bett om ursäkt för den här tabben?

Även programledaren hänvisade till TV4. Ergo ingen debatt. "Nu har du fått säga det, det enda jag kan säga då, till dig så eftersom att vi ,vi är ju då inte TV4." Till er som tycker att det var fjantigt att inte Adam Tensta satt kvar o.s.v: Adam tog tillfället i akt att belysa frågan och satte på så sätt dagens agenda. Vi pratar om det idag och det är så samhällen förändras. Läs Adam Tenstas debattartikel här för den som är intresserad.

Nu funderar jag över hur de som jobbar för TV4 tänker och känner sig efter detta? Lena som sitter i receptionen kommer nog knappast ta en klunk vatten, lämna arbetsplatsen och aldrig mer se sig om. Det står nog folk i kö som bara väntar på att få ta hennes plats. Alla är vi utbytbara.

Sedan 1998 har TV4 drivit kampanjen "Nollrasism", men nu måste man fråga sig vad TV4 anser vara rasism? Louise är tydligen inte rasist, men vem definierade det? TV4? Louise själv? Oavsett så har hon sagt rasistiska saker och trots det hade de Louise i morgonsoffan som kort innan lagt upp ett videoklipp med rubriken #Negerbög. "Nollrasism"-kampanjen blir ju då bara en gimmick, då enda kravet var att hon skulle ta ner klippet och sedan låtsas som om det regnar.

Problemet är att INGEN tycker att hen själv är rasist, trots att man gör rasistiska uttalanden eller har rasistiska åsikter. Det är alltid någon annan. Min uppfattning är att de flesta av oss svenskar inte är rasister (trots en del "skeva" åsikter), men många fler än vad som själva erkänner eller tror det är det, helt klart. Låt oss dock säga att du ska hämta upp din tvätt och du ser en kvinna med "romskt utseende" rota runt i tvättstugan. Din första tanke kanske är 'Vad fan gör den där Zigenarkärringen här nere, ska hon stjäla mina kläder?!'. Inte en helt galen tanke, men om du nu börjar tycka illa om varenda rom som du ser och tror på fullaste allvar att det enda de gör är att stjäla eller ställa till med sattyg- då, min vän, är du en rasist emot romer. Det spelar ingen roll om din bästa vän är rom, muslim, grek, kines eller nyss hitkommen från planeten Mars!

Sedan så måste jag även besvara alla dessa dumma kommentarer folk skriver; "Varför är det inte okej att säga neger? Alla säger ju vitlök!", "Det är för lite choklad i negerbollen för att kalla den chokladboll", "'Jag har alltid sagt neger", "Varför att det okej att säga arab och inte neger?" o.s.v.

Jag skulle vilja se dessa personer gå i en klädbutik och fråga- "Ursäkta, ni har möjligtvis inte den här skjortan i neger?".
Neger är ingen färg eller benämning på någon nationalitet! Hur mycket neger är det i bollen? Ni som säger och gör saker som de alltid har sagts och gjorts- Agar ni fortfarande era barn? Kör bil på vänster sida? Tycker det är självklart att kvinnan inte ska arbeta och rösta, utan stå framför spisen?

Tror knappast att samma människor skulle gå runt och försvara ordet Hora. Förr i tiden kunde du begå hor och då hade du sex före eller vidsidan av äktenskapet. Män kallades för horbock och kvinnor för hora. Men ord utvecklas och förändras och idag är ordet kränkande och som ett själsord i tid och otid, tyvärr som oftast av män för att kränka kvinnor.
 
Du kan dra paraleller mellan neger och hora. Det är ljusare människor som har skrivit historien som vi läser. Där av kommer dessa ord å namn som neger, hottentottar, negerkyssar, negerbollar osv. Det är män som har dikterat de sexuella spelreglerna och därför kan de använda ordet hora som något nedsättande.

Negro är svart på spanska/portugisiska och niger är svart på latin. När spansktalande kallar en person med mörk hy för Negro då kallar de personen för "svarting" a´la Bosse Hansson-style. Det är bl.a. länder som har haft slavskepp som började kallade slavarna för negro/niger.
Det säger väldigt mycket om människosynen på den tiden. Fransmännen döpte bl.a. en flod och ett land till Niger. Tror knappast att urinvånarna skulle ha döpt sin egna flod eller land till "svart".

Historien ser annorlunda utefter vem som skriver eller berättar den. Ljushyade människor ifrån Europa har tagit åt sig äran för en mängd olika saker, som inte stämmer. Columbus "hittade" inte Amerika, utan han åkte dit på en expedition. Du kan inte hitta en plats där det redan bor människor. Ännu ett exempel på hur man såg på människor och andra kulturer på den tiden.

Att ordet Neger dröjer sig kvar i det svenska språket, som en efterhängsen krograggare som vägrar att fatta hinten, kan bero på att vi svenskar har svårt att se Sveriges roll i kolonialismen och slavhandeln. Trots Gustav III slavhandel och, senare, rasbiologiska institutet, har svenskarna sett den rasismen som någonting främmande. Som lite kuriosa kan nämnas att den sista tvångssteriliseringen av en Samisk kvinna begicks 1967 som en del i en etnisk rensning i Norden, så det är inte så att vi i Norden är oskyldiga till historisk och brutal rasism.

Ordet Neger är IDAG, oavsett hur man tidigare "under sin barndom" använt ordet, kränkande och nedsättande för dem de berör, d.v.s. personer med mörk hudfärg. Ljushyade personer kan inte bestämma vad som är kränkande i den här frågan, det är inte upp till er att bestämma, lika lite som män har rätt att bestämma om hora är kränkande eller inte!

Såg precis ett videoklipp med Louise Andersson Bodin där hon förklarar att inte förstod att neger var ett fult ord, förklarade även att hon "kanske trodde att negrer och negresser kommer från landet Nigeria, typ, eller nåt...". Louise gör videon för att bemöta all kritik, näthat och kommentarer som nåtts henne efter debatten uppmärksammades av Adam Tensta. Hon känner sig ledsen, förbannad, irriterad och trött på kritiken. Louise, jag är verkligen ledsen för att folk har skrivit kränkande saker om dig, näthat är aldrig ok! Tycker dock du fortfarande inte verkar fatta grejen. Kan slå vad om att Adam Tensta har fått uppleva näthat som du aldrig kommer komma i närheten av. Han har inget skydd från hat bara för att han är "en stor artist" som du uttrycker dig. Det här handlar dock inte om Adam, varför försöker du inte vara lite ödmjuk till ämnet (oavsett vem som belyser det) och ta till dig av det folk försöker säga. Visa att du, istället för att dra "martyrkortet", genuint bryr dig om att du sårade och kränkte andra människor. Du tog inte ned videon eller bad om ursäkt INNAN TV4 och andra tryckte på, det kom inte från hjärtat. Du säger att du inte visste bättre, att du inte hade kunskapen. Dock visste du att det var ett känsligt ämne som du ansåg dig manad till att göra en video om, trots okunskap. Hoppas du så här två månader senare faktiskt vet bättre och genuint tänker annorlunda- oavsett om du bor i Grums eller i Tokyo.

Men jag vill inte belysa Adam Tenstas enskilda åsikter eller Louise Andersson Bodins videoinspelningar. Jag vill att folk ska tänka till innan de kränker andra, att TV4 ska ta sitt ansvar som stor medieaktör på marknaden, att svenskar ska sluta förminska rasismen som växer sig stark i landet.

Jag väntar spänt på TV4´s svar på Adams tre frågor. Sluta skicka standardsvaret till alla som ifrågasätter ert agerande. Våga ta ansvar! Bemöt! Stå upp! #nollrasism
1 Comment