Förr i tiden fick man jobb direkt efter högstadiet eller gymnasiet, idag är det inte lika lätt och då gäller det att kunna skriva ett bra CV. Det personliga brevet berättar vem du är medans ditt CV backar upp allt du har skrivit. Är ditt CV verkligen så bra som du tror, kanske har du sökt massor av jobb men inte fått något? Oavsett så borde du läsa dessa punkter.

1. En lättläst och snygg struktur

Man har endast några sekunder på sig att fånga läsarens intresse, så att början är otroligt viktig. Börja med det mest aktuella längst upp. Dela in i stycken eller punkter. Håll det kort, max två sidor Kontaktuppgifter högst upp till vänster och gärna en bild till höger. Långsiktiga och kortsiktiga mål kan man ha i början. Tillsammans med en sammanfattning. Efter det kommer arbetslivserfarenhet och utbildning och det spelar inte så stor roll vilket som kommer först.

2. Svårigheter och luckor – ljug aldrig men romantisera gärna.

Ett arbetsliv kan innehålla luckor och frågetecken. Även den bäste kan ju ha tagit time out. Man måste formulera sig så att man ger en bra anledning, vända det till något positivt varför det finns en lucka och våga vara kreativ. Att ha gått på a-kassa ett tag låter inte så sexigt, det kan man vinkla till att du ville hitta dig själv till exempel.

3. Gör research och vinkla

Gör research på företaget och försök vinkla dina uppgifter på jobbet man söker.  Det finns alltid nyckelord, en kultur och värdegrunder på alla arbetsplatser som det gäller att hitta.

4. Var kreativ — men med måtta

Var kreativ! Det finns vissa riktinjer för vad som ska ingå, utöver det finns inget som sätter stopp utom fantasin. Är det inom kreativa yrken förväntas cv:t sticka ut, är det inom administration kanske det är viktigare med att inte ha några stavfel.

5. Bild

Om du känner att det gynnar dig ska du ha med bild, men då ska den vara seriös dvs inte en öl eller kattunge i handen.

6. Engagemang

Det är väldigt viktigt att du ta med eventuella kurser, ideellt arbete eller aktivitet i studentförening. Sådant som visar engagemang.

7. Övriga meriter

Ta med språkfärdigheter, datakunskaper, körkort och övriga meriter.

8. Cv:t blir aldrig färdigt

Ett cv blir aldrig färdigt, så glöm inte att uppdatera det i mellan åt.

9. Om cv och meritförteckning

Tänk på att det är skillnad mellan ett cv och en meritförteckning. I en meritförteckning radar du bara upp dina meriter medan i en cv förklarar du vad du har gjort.


Comment