Funderar du på om du ska resa till Grekland i sommar, är resan redan bokad eller är du rent av redan på plats i den grekiska ö-världen?

Nu är det klart att Grekland får ett tredje stödpaket på 800 miljarder, men först måste de vidta tuffa åtgärder. Greklands parlament måste senast imorgon, onsdagen den 15:e juli, godkänna överenskommelsen. Detta innebär ett accepterande av många av de åtstramningar som det grekiska folket röstade nej till för en vecka sedan. Moment 22!

AP-20110615164430-402.JPG

Debatten om Greklands ekonomi handlar kortfattat om vems fel det är och orsaken till läget:
-Stor och ineffektiv statlig sektor.
-Skattefusk och svartjobb.
-Inga investeringar görs.
-Småföretagandet håller på och dör ut. Över 100 000 företagare har tvingats stänga.
-Löner och pensioner har sänkts med ca 40 % procent.
-Över 2 500 skolor har fått stänga.
-4 miljoner greker lever på gränsen till fattigdom.

Grekland har nu indiska löner och svenska skatter, resturangmomsen är över 23% till exempel.
Folk sjunger "vi kommer aldrig betala" på gatorna och många försöker påminna Tyskland om när Grekland var med och lånade ut pengar till dem efter andra världskriget.

Ja ni hajar läget!

Så vad kan, eller bör, vi svenskar göra som bara vill åka på semester och komma bort ifrån våra egna bekymmer?

Många svenskar åker redan gärna, och ofta, till Thailand utan att veta om, tänka på eller orka bryr sig om att militärjuntan där alltför ofta tar över landet. Senast 2014 hade de kaos på gatorna då armén i Thailand genomförde en militärkupp och tog kontroll över landets regering. Protestledaren Suthep Thaugsuban greps och alla tv-sändningar ersattes av patriotisk musik. Så kan du åka till Thailand så ska nog inte Grekland vara ett problem. Notera dessutom att endast 5% av Thailands BNP består av turism, motsvarande 3% i Sverige men i Grekland är det hela 16 %.
Det är ingen myt eller underdrift att säga, Grekland lever av turismnäringen! Så tillbaka till vad du som du turist kan göra utöver att åka dit.

Jag är varken religiös eller vegan, men jag köper kravmärkt och jag besöker kyrkan när det är dop, konfirmationer, bröllop och begravningar. Det jag försöker komma fram till är att du fortfarande kan göra bra val även fast du inte lever som Dhali Lama.

Ta kvitton på allt du köper.

De flesta greker har insett att staten måste få in pengar så att nu ber de om kvitton. Förut frågade ingen om kvitton, men nu begär grekerna själva det och det ska du också göra. På så sätt hjälper du Grekland att hjälpa sig självt.

Försök att inte resa med "All Inclusive".

Det finns undersökningar som visar att "All Inclusive"-turister rör sig mindre spontant utanför hotellområdet. Det leder då till färre restaurangbesök och mindre spontanhandel. Många "All Inclusive"-turister har även mindre reskassa med sig eftersom de inte räknar med att spendera särskilt mycket då allt redan är inkluderat och betalt. Även detta bidrar till mer försiktighet vad gäller spontanshoppande, vilket i sin tur minskar tillväxten i den lokala ekonomin.

Det är också låg utdelning mellan antalet extra spenderade kronor på hotellvistelsen kontra antalet arbetstillfällen det ger lokalt på orten, jämfört med om man istället hade spenderat de extra kronorna bland flera aktörer på marknaden.

Det tål också att tänkas på att de flesta hotellen på "fattigare" resmål oftast tillhör utländska ägare och utländska hotellkedjor. Större delen av "All Inclusive"-pengarna hamnar då hos rika folk i utlandet istället för att gynna lokala affärsidkare. Resebolagen får givetvis också en del av kakan, men även de är som oftast av annan härkomst.

Summa summarum, "All Inclusive"-trenden bidrar inte lika mycket till ekonomin på turistorterna. Om du nu ska åka på "All Inclusive", försök då att spendera lite utanför hotellområdet och glöm inte bort att be om kvitto!

Have fun in the sun!

3lxeujyagp3xott8tf6dxa.jpgComment