Köttkonsumtionen har hamnat i skottgluggen nu när vår klimatpåverkan diskuteras. Budskapet från ett gäng Chalmersforskare, i ohelig allians med aktiva veganer, har trängt igenom och blivit en sanning som är svår att ifrågasätta. Kan det finnas någon annan vinkling?

Jag har minskat mitt köttätande, jag tycker det är viktigt att bidra i detta, säger statsminister Stefan Löfven, på plats på klimattoppmötet i Paris, till Aftonbladet.

2016410-light-bulb-with-nature.jpg

Länge har man läst att just köttkonsumtionen är bland de största bovarna när vår klimatpåverkan diskuteras. Budskapet från ett gäng Chalmersforskare visar något annat.

Det är självklart att i stort sett allt vi gör orsakar utsläpp och påverkan på miljön. Maten vi äter, maten vi kastar och produkterna vi köper, som ofta är tillverkade i någon fabrik i Kina. Hur vi bygger och värmer upp våra bostäder. Samt förstås de transporter och resor vi gör.

Enligt en studie vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm orsakar svenska folkets utrikesresor stora utsläpp av klimatgaser, där flygets andel är 92 procent.

En enda resa tur och retur Stockholm-Thailand svarar för 2 200 kilo koldioxidekvivalenter, enligt samma källa. Den kan jämföras med vår livsmedelskonsumtion. Maten står för runt 2 000 kilo koldioxidekvivalenter per svensk och år, enligt beräkningar från Naturvårdsverket.

Varför ifrågasätts inte svenskarnas nöjesresande? Kanske är det obekvämt. Många människor ser det nästintill som en mänsklig rättighet att flyga över halva jordklotet för att få ligga på en soldränkt sandstrand.

”Att sluta flyga är lite som att sluta leva”, säger en Thailandsresenär till Svenska Dagbladet.

Men visst kan vi också minska på köttet. Vår köttkonsumtion ökade kraftigt efter EU-inträdet 1995, då billigt importkött vällde in över gränserna.

Väljer vi enbart svenskt – mer klimatsmart – kött kan vi i stort sett halvera konsumtionen. Men det räcker knappast för att rädda världen. En minskad användning av fossila bränslen måste vara den viktigaste åtgärden. Då menar jag att du ska tänka längre än att köra din elbil till jobbet. 

Tesla_Model_S_&_X_side_by_side_at_the_Gilroy_Supercharger.jpg

Det många tycks glömma är att elektricitet inte är en energikälla, elektricitet genereras när någon annan energi förbrukas, oftast är det då ifrån olja, gas eller kol eftersom det är det billigaste och effektivaste alternativet.  Notera att all plast är olja, merparten av all färg eller t.ex. insektsmedel. Din tandkräm och tandborste är också gjord på olja. Det går åt över 25 liter olja bara för att tillverka ett bildäck. Tänk bara på alla 1000-tals liter som går åt att även tillverka plasten i bilen, färgen, hetta upp metallen vid tillverkning av karossen, frakt o.s.v. Elektricitet är nyckeln till modern civilisation, den driver våra kylskåp, våra vattentorn, ger oss möjlighet att kommunicera via internet, ladda batteriet i våra mobiler, använda våra spisar och driva våra sjukhus. Utmaningen är att ersätta fossilbränslen på ett effektivt och hållbart sätt. Fram tills dess gäller det att tänka klimatsmart.

Då du nu fått veta att din bokade vintersemester är likställt med din köttkonsumtion under ett helt år. Tänker du offra din Thailandsresa? #TeamPeople

    

 

 

Ovan ser du en graf som visar hur jordens befolknings har ökat under de senaste 5 miljoner åren. Ifrån Jesu födelse har den legat runt 1 miljard människor, en liten dip då pesten härjade, men efter att vi hittade olja och kunde få upp den ur marken på ett smidigt sätt, år 1859, så har kurvan gått spikrakt uppåt.

OBS jag försöker inte klanka ner på folk som väljer att inte äta kött av olika anledningar. Tvärtom, tycker att det är beundransvärt. Men det är naivt att tro att vi kommer förändra jorden om alla slutar konsumera kött. Klimatfrågan sträcker sig långt längre än så.

Comment