Kraven fortsätter att öka på såväl arbetsgivare som arbetssökande. CV-hantering – med traditionell matchning av meriter – är otillräckligt för bägge parter om de ska kunna nå sina mål.

Du kan jämföra ett CV med skolbetyg. Det säger en del, men inte så mycket om personens förmåga att skapa resultat för arbetsgivaren. Idag kan vem som helst pumpa ut massa ansökningar. Med ett par klick har du skickat iväg ett snyggt personligt brev och cv. Volymerna är inte bara ett problem för arbetsgivaren utan även för arbetssökande blir det svårt att profilera sig och visa sitt rätta jag. Då gäller det för både kandidat och arbetsgivare att hitta det där ”lilla extra” hos varandra, den personliga touchen.

Enklare och tillgängligare information ökar krav på alla
För arbetsgivare är det sannolikt bättre att få en stor bas att rekrytera utifrån, men det ställs större krav på en utarbetad och väl genomtänk kravprofil och rekryteringsprocess.

Det är väl så viktigt att ha tydlighet i vilka drivkrafter och personliga egenskaper som är viktiga i yrkesrollen. Ofta är drivkrafter och personliga egenskaper mer avgörande för den framgång som personen skapar hos arbetsgivaren än en exakt anpassad arbetslivserfarenhet och utbildning. 
 
Det krävs mer i form av personliga meriter och inte sällan en ”berättelse” som går att sälja in. För att komma genom de första omgångarna i en rekryteringsprocess är det samma sak. Ett fullständigt lysande CV är helt enkelt inte nog. Det krävs mer.
 
Personlighet och vad du vill åstadkomma skiljer ut
Intellektuell bredd, analytiskt djup och hög social förmåga kan vara sådana områden som är riktigt svårt att se på i ett personligt brev eller CV.
 
Sedan finns det ju ett problem med alla floskler som står i jobbannonserna. Vi behehöver folk som tänker så långt utanför boxen att boxen inte ens finns med i bilden längre. Vi är ett sammansvetsat dynamiskt team som ansvarar för att leverera kundupplevelser.

Så att försökt verkligen att vara personlig, vad skiljer dig ifrån alla andra? Fråga gärna en vän eller kollega vad som gör dig speciell eller unik.

Comment