Viewing entries in
Podcast

Comment

Våga sadla om och prova något nytt

Tre tips om du inte vågar ta steget

Sätt en deadline

Du måste inte fatta beslutet i dag om du ska prova något nytt i karriären eller inte. Men dra inte heller ut på beslutet i det oändliga. Om du bestämmer datum för när du ska ha gjort ditt val blir du mer fokuserad. 

Analysera

Väg för- och nackdelar mot varandra. Vilka nackdelar innebär det att stanna kvar på ditt nuvarande jobb? Fördelar? Vad är vinsten om du går vidare, både för dig och andra? Och vad kan det kosta? Vilket beslut rimmar bäst med vad du värderar i livet?

Planera 

Kanske går det att hitta en lösning där du stannar kvar på ditt nuvarande jobb under en tid, medan du förbereder dig för ett jobbyte längre fram? Kanske studera på halvtid och gå ner på halvtid?

Stanna kvar på jobbet? Eller ge sig ut i det okända och utvecklas hos en annan arbetsgivare, eller varför inte i ett eget företag? Det är frågan.

För många betyder semestern att man får tid och utrymme att reflektera, och det är inte alltid så enkelt att komma fram till ett beslut, säger Ylva Ekdahl, förändringscoach på Yeh yeh coach & konsult.

Ett första steg är att ta sina känslor på allvar.

Om du känner att det är tungt och jobbigt att komma tillbaka till jobbet, känner ”usch, fy och blä”, då är det ett tecken på att du är inne på fel spår. Samtidigt har du en hyra att betala och kanske en familj att försörja. Då går det inte att säga upp sig utan vidare.

I veckans avsnitt av Workpodden träffade vi Katja Fjellström som kom hela vägen ifrån Malmö. Vi pratar om allt mellan Vatikanen och varför hon är en stalker. Denna intervju gjordes innan jul.

 

Comment

Comment

Att fika som en svensk

Gemensam fika – en stämningshöjare.

På arbetsplatser där man aldrig tar gemensam fikapaus säger endast varannan (54 procent) medarbetare att det är en positiv stämning på arbetsplatsen. Däremot, på de arbetsplatser där man fikar ungefär två gånger om dagen anser hela 69 procent av medarbetarna att stämningen är positiv. Samma studie har genomförts i Norge där man inte har samma starka fika tradition som här i Sverige, och de norska resultaten visar inte heller på samma tydliga samband mellan gemensamma fikastunder och effektivitet. 31 procent av norrmännen uppger att de aldrig fikar tillsammans, men ändå tycker att stämningen på jobbet är god.

Vem fikar mest?

Blir man socialare ju äldre man blir? Eller blir man bara latare och tröttare och tar mycket pauser? Vill de yngre verka ambitiösa och neka rasterna? Undersökningen visar att 42 procent av 40-talisterna fikar minst två gånger per dag, vilket man enkelt kan jämföra med 70-talisterna där enbart 30 procent fikar så ofta. Ju längre norrut i Sverige vi kommer, desto vanligare är det att regelbundet fika tillsammans. Varannan (51 procent) norrlänning fikar minst två gånger om dagen, något som bara var femte (17 procent) stockholmare gör.

Det här slår hål på norrlänningar som inte-effektiva och osociala. De fikar mest och kanske är de då också de som är mest effektivast och de som har trevligast på jobbet. Undersökningen visar att manliga, norrländska operatörer som är födda på 40-talet är de som statistiskt sett fikar allra mest. Stockholmskvinnor födda på 70-talet som jobbar inom handeln är de som fikar allra minst.

Fika - en viktig del av arbetsdagen

Så, kanske behöver vi se över våra fika vanor och börja betrakta dem som väldigt viktiga i stället för att tänka att de tar vår tid. Tid som du skulle kunna ha lagt på att skicka i väg det där viktiga mailet, avhandlat det där mötet eller jobba in den där tiden du halkat efter. Tänk i stället att du investerar i en massa positiva saker som kommer att få dig att i långa loppet kunna uträtta mer, vara mer effektiv och göra det arbete mer hälsosamt. Och kanske är den där arbetskollegan du aldrig sagt ett ord till kanske din själsfrände om du bara ger hen lite tid. Var inte rädd för att knyta kontakter på jobbet för att du känner att ”jag har ju redan tillräckligt med vänner, jag har inte tid för fler”. Människor som du lär känna på jobbet kan på ett naturligt sätt bli vänner som du helt enkelt bara umgås med under arbetsdagarna. Det är ingen som kräver någonting annat. Och skulle personen i fråga börja undra över om ni kan ses efter jobbet så får du väl vara ärlig och säga att du inte har tid.

Någon enstaka AW har nog de flesta tid för någon gång åtminstone. Sedan vet jag av erfarenhet att ibland vill man under luncher bara låta maten tysta mun. Rasten känns ju oftare kortare om du samspråkat med någon konstant. Men oftast känns det faktiskt värt det. De flesta av oss är sociala varelser som uppskattar ett gott samtal och ett värmande skratt. Se till att du inte går miste om det! Se till att du lär känna dina arbetskollegor! Du kommer inte att ångra dig!

Här kommer lite ball statistik:

Procentsatsen visar hur stor andel fikar minst 2 gånger / dag:

Norra och mellersta norrland (Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten) - 51% Norra mellansverige (Värmland, Dalarna, Gävleborg) - 47% Småland och öarna (Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland) - 42% Östra mellansverige (Uppsala, Södermanl., ÖG, Örebro, Västmanl.) - 40% Västsverige (Halland, Västra Götaland) - 35% Skåne & Blekinge (Blekinge län, Skåne län) - 30% Stockholm (Stockholms län) - 17%

Forskarnas förslag: Fika mer på jobbet
Friskvård efter jobbet - och i värsta fall sjukskrivning.
Men finns det något vi kan göra redan under arbetstid för att förbättra vår hälsa?
Kanske fika mer, föreslår en svensk forskargrupp.
Som nu utreder effekterna i en studie.

En stressig och oangenäm arbetsmiljö kan resultera i både psykisk och fysisk ohälsa. Vilket i sin tur kan leda till sjukskrivning och lång frånvaro.

Många arbetsgivare försöker stävja problemen genom att erbjuda sina anställda motionskort och andra friskvårdsförmåner, men tidsbristen kräver ofta att personalen måste sköta dessa aktiviteter på sin fritid. Medan de negativa känslorna inför själva arbetsdagen kvarstår.

Just nu håller en svensk forskargrupp, ledd av Margareta Troein Töllborn, professor vid Lunds universitet, undersöka om enkla förändringar på arbetsplatsen faktiskt kan fungera som friskvårdsinsatser. Alltså, att de anställda redan under dagen får ta del av ett slags återhämtning, som gör att de blir piggare på att jobba och bygger upp ett skydd mot utmattning och sjukdom.

Hälsa är inte bara hårda saker som sjukskrivning, utan också arbetsglädje och välbefinnande.

Comment

Comment

Graphic Recording är det nya svarta

Made by / Frida Panoussis aka Frida Rit #GraphicRecorder #ProfessinonalDoodler #Mötesritare

Made by / Frida Panoussis aka Frida Rit #GraphicRecorder #ProfessinonalDoodler #Mötesritare

Vad har Steve Jobs och Mark Parker ifrån Nike gemensamt?

Båda använde sig av Graphic Recording som översätter visioner, innehåll, uttryck och idéer till bilder som tydligt visar vägen till framtida mål. 

Frida Panoussis visualiserar allt ifrån strategier, rapporter och processer med Graphic Recording. Genom att teckna fram en organisations vision och workshop skapar det en målbild som hjälper alla att se samma fakta och utmaningar.

Graphic Recording visar på tydliga samband mellan kreativitet och ökad produktivitet och resultat.

Infoflod-fridarit.PNG

Har du någon gång upplevt att det är svårt att skapa tydlighet och samsyn i ett möte, eller bara att få en bra sammanfattning från ett seminarium eller en presentation? Då kanske ni borde fundera på en graphic recorder. I avsnitt 47 av Workpodden pratar vi med Frida Panoussis. Hon berättar om vad hon gör, varför fler borde vara öppna för att prova ett nytt och effektivt sätt som graphic recording.

Film eller bilder med ert innehåll och era visioner för att användas internt eller externt. Det ni behöver kommunicera och förtydliga kan vi gestalta genom tecknandet. Performance och presentationstänk med Graphic Recording i videos kan vi förenkla och förklara "content" på ett slagkraftigt manér.

Comment

Comment

5 tips för att bota prestationsångest

Dags att hålla det där talet och plötsligt börjar händerna svettas och skaka, magen börjar kännas konstig, och än värre så börjar huvudet snurra. Gissa vad? Det är prestationsångest eller scenskräck som är i verket! Det är normalt, naturligt, och det är den vanligaste rädslan i världen. Till och med personer som uppträder framför publik som jobb upplever det till viss grad, eller under andra tillfällen under sin karriär. Det finns några testade och bevisade trick för att minska ångesten och göra det mindre skräckinjagande att hålla talet, presentationen, eller stå de där minuterna i rampljuset.

 • Tentaångest, eller svårigheter att göra sitt bästa vid prov, skrivningar och liknande
 • Skrivkramp
 • Rampfeber vid t.ex. teater-, musik- eller dansframträdanden
 • Idrottsliga prestationssammanhang
 • Intima situationer

En intressant aspekt av prestationsångesten är att den inte alls behöver vara en konsekvens av tidigare misslyckanden och/eller existerande färdighetsbrister. En förlängd period av prestationsångest kan, som vid all form av upplevd ångest, påverka den faktiska prestationen negativt, men det tycks påfallande ofta vara så att man kan uppleva prestationsångest även om man regelmässigt presterar väl rent objektivt.

Vad är prestationsångest?

Den upplevda prestationsångesten är ofta ett resultat av flera samverkande faktorer eller processer:

 • Ett fysiologiskt påslag som triggas igång i sammanhang där prestationsaspekten är uttalad
 • Förekomsten av negativa kognitioner som t.ex. en överdriven rädsla för att misslyckas och/eller att erhålla negativ värdering från betydelsefulla personer, och som gör sig gällande inför/under/efter situationen
 • Beteenderesponser som kännetecknas av undvikande av/flykt från prestationssituationer
 • Förekomsten av prestationsnedsättning och/eller ett starkt psykiskt lidande som ett resultat av intensiv ångest, motivationsförlust osv.
 • Ett ältande kring negativa aspekter som dels ökar på den fysiologiska anspänningen, dels leder till att man i alltför liten utsträckning tar in/bearbetar balanserande/positiva aspekter.
 • Det kan också handla om en förväntansångest inför där man fastnar i tankegångar kring möjligt negativt utfall eller att man i efterhand nästan helt fokuserar på negativa aspekter.

När vi pratar om prestationsångest är det i många fall viktigt att skilja mellan den faktiska prestationen och den upplevda subjektiva värderingen av prestationen ifråga. Det kan i förekommande fall vara så att man upplever att man helt ”försvinner” i den ångest man upplever men att man på något sätt ändå lyckas ro hem situationen på något sätt. Så kan fallet ofta vara hos en del klienter som lider av stark scenskräck där deras förväntansångest helt tycks ta överhand men där de på något märkligt sätt ändå i regel klarar av att utföra uppgiften.

Den kvardröjande upplevelsen på ett subjektivt plan är dock nästan alltid av negativ valör. Man fastnar för det faktum att man upplevde ångesten igen, och har svårt att släppa ett ältande kring vad det egentligen måste innebära, istället för att även processa vad det faktum att man klarade av situationen rent prestationsmässigt egentligen säger om den egna förmågan.

5 tips för att hantera prestationsångest (lyssna på avnittet)
Minska prestationsångest genom att förbereda dig väl
Förbered dig! Sällan kommer någon uppträda inför en publik utan någon sorts förvarning. Öva på vad det än är som ska visas upp tills du är helt bekväm med materialet, vare sig det är relaterat till ett tal, musik eller något annat sorts uppträdande.

Prestationsångest är länkat till din inre osäkerhet
Var ditt eget fan! Säg saker som ”jag kan göra det här” eller ”jag vet att jag är redo” istället för att låta rädslans röst krypa in. Att vara sitt egna fan är ett stort steg mot att minska scenskräck.

Var avslappnad med dina fel, och minska din prestationsångest
Få inte panik! Misstag händer. Även erfarna proffs gör misstag. Låt inte ett misstag skaka om nerverna så mycket att det är omöjligt att fortsätta. Kom ihåg att det är rätt så troligt att ingen ens märkte misstaget! Få inte panik och fortsätt.

Lugn andning dämpar prestationsångest
Kom ihåg att andas! Andning kommer hjälpa dig att behålla ditt fokus och lugna nerverna. Det kommer också förhindra ett pinsamt ögonblick av att svimma på scen. Att komma ihåg att andas lugnt kommer hjälpa dig att kontrollera dina nerver.

Bryt igenom din prestationsångest och ha kul
Ha roligt! Detta kan vara roligt om man låter det vara det. Det är bara en tillfällig grej och det är snart över. Istället för att göra det till en enorm, otäck sak i huvudet, försök att se det som en chans att uttrycka dig själv och få mer erfarenhet. Försök att prata om något som man tycker om, eller uppträd med något stycke som många älskar. Det kommer göra hela upplevelsen roligare för den som uppträder och göra dem mer bekväma med att uppträda rent allmänt.

Prestationsångest händer alla, men med lite planering och att använda några av dessa tips så kan man ta sig igenom det med lätthet. Uppträdandet är över innan man hinner blinka!

Comment

Comment

De hetaste jobbtitlarna under år 2017

entrepreneurship3.jpg

AI coach, trafikledare för drönare och personlig data-detektiv – de hetaste jobbtitlarna nästa år kommer präglas av den tekniska utvecklingen, och en allt mer flexibel arbetsmarknad.

Den tekniska utvecklingen innebär både möjligheter och utmaningar för organisationer och individer. Det kommer nog bli större förändringar än många av oss vill inse.

Vi har nedan sammanställt 2017 års hetaste jobbtitlar. Resultaten är hämtade från Nordic Executive Survey, i vilken nästan tusen nordiska chefer svarat på frågan om vilka roller som är hetast 2017.

"Vi måste organisera oss annorlunda, jobba på nya sätt och omfamna förändringen snarare än att försöka motarbeta den".

Organisation Flexibility Manager
I en tid som kräver ett flexibelt arbetssätt – där organisationer ständigt behöver anpassa sig till omvärlden – behövs denna roll för att se till att organisationen är rätt rustad, flexibel och inte stagnerar.

Personal Teacher
Personal Trainer är för kroppen. Nu kommer Personal Teacher – som tränar knoppen. Fortbildning är avgörande för alla, och denna roll är experten som hjälper till att sätta upp en personlig plan för utbildning och utveckling.

Self-leader
Mellanchefer blir färre och vi måste i högre utsträckning leda oss själva. Självledarskap heter det då – en roll alla behöver ta nästa år.

Self-management Consultant
Många behöver utveckla sitt självledarskap. Den här rollen guidar och coachar individer med utgångspunkt utifrån de starkaste beteendekompetenserna i en era som är talangernas tid.

Futorologist
Framgång ligger i att kunna se in i framtiden. Kundernas ändrade beteende, trender och teknisk utveckling är tre huvudområden denna roll har koll på för att kunna ge råd om rätt riktning.

AI coach
AI lär sig själv om oss som individer, våra vanor och beteenden vilket gör att den här helt digitala rollen kan bli människans bästa vän.

Private Data Detective
Vissa har samma lösenord till allt, andra kopplar inte upp sig på öppna nätverk. De flesta har ingen koll alls. Det här är en mix av städare, polis och advokat i en digital värld där vi inte vet vilka spår vi egentligen lämnar efter oss.

Personal Mental Trainer
En PMT hjälper oss att komma tillbaka till vem vi själva är mitt i all transformation och digitalisering. Det blir experten på hur vi ska få rätt mind-set och mobilisera kraft för att uppnå mål och mening.

Drone Traffic Controller
Drönaren blir framtidens butler som förser oss med det vi behöver när vi behöver det. När luften fylls med små snabba farkoster blir den här rollen avgörande för att skapa ordning i trafiken.

Team Facilitator
Mellanchefernas tid är förbi. Individer och specialister leder sig själva, men jobbar tillsammans i olika konstellationer. Att facilitera processer och skapa förutsättningar för effektiva samarbeten är en attraktiv kompetens framöver.

"I'm not going to get somewhere and say, 'OK, I'm done.' Success is never final; I'll just keep on going. The same way as failure never being fatal. Just keep going. I'm going to the stars and then past them." - Conor McGregor

"I'm not going to get somewhere and say, 'OK, I'm done.' Success is never final; I'll just keep on going. The same way as failure never being fatal. Just keep going. I'm going to the stars and then past them." - Conor McGregor

Comment

Comment

Varför åker du till jobbet?

Tycker du att måndagen är en av de bästa dagarna i veckan? Tittar du aldrig på klockan för att kolla om du inte slutar snart? Grattis! Du kan sluta läsa nu.

Men om du hatar måndagar tycker och tycker att det suger att gå till jobbet alla dagar utom fredagen? Då ska du fråga dig varför du jobbar kvar? Tryggt? Orkar inte söka nytt? Jag måste ju ha lön? Kom igen! Släpp sargen, utmana, våga säga upp dig eller ta dig an andra arbetsuppgifter! ”Nej det går inte för jag är beroende av lönen” säger du. ”Ja men du kommer ju att få ett nytt jobb med en ny lön” säger jag, där du dessutom trivs. My Lundström som är veckans gäst Workpodden, pratar om skillnaden att bara gå till jobb och att veta varför du går till jobbet.

Det finns alldeles för många som går runt och inte trivs på sina jobb. Bättre snurr på arbetsmarknaden gynnar alla. Tänk om någon annan går och gnäller på ditt drömjobb som DU vill ha och inte vill sluta av samma skäl som du?

Du kanske inte vantrivs men du vet nog vad jag menar. De flesta med (lite längre arbetslivserfarenhet) känner nog någon som du har frågat dig själv: Varför i helvete jobbar den här människan här om nu allt är så dåligt? Förbannade energitjuv! Snälla säg upp dig och låt mig som faktiskt trivs slippa höra ditt tjat om hur allt är så kass.

Tänk om alla som inte trivdes sa upp sig (rent hypotetiskt). Tänk vad många nya roliga jobb det skulle finnas. Eftersom ditt supertrista jobb kan vara just det jobbet som någon annan jättegärna vill ha? Tänk vad många som skulle slippa sura bakåtsträvande gnällspikar på sina jobb! Det skulle bli bättre för alla!

Trivs du inte på ditt jobb eller kanske bara är karriärsförvirrad? Gör något åt det! Lyssna på nästa avsnitt med karrirärrådivaren Barbara Westertaklax, alla jämna avsnitt är med henne.

Comment

Comment

Julfesten, blir det kul eller fyllestrul?

Några har längtat sedan september. Andra överväger att sjukanmäla sig. Julfesten med jobbet kan vara himmel eller helvete. Här är kommer några budord för dig som vill undvika pinsamheter. OBS vill du ha lite mer ingående tips, lyssna gärna på Workpodden. 

Du skall icke bli plakatfull
Du må vara en hejare på att supa: Du berättar underbara men utlämnade anekdoter från ditt liv som singel och kan göra masken på dansgolvet. Men spara det åt kompisarna. På julfesten bör du hålla dig på rätt sida av kalasfyllan.

Tala icke allvar med chefen
”Carina, jag tycker att du är en toppenchef! Fast ibland kan du vara väldigt bitchig.” Får du syn på din chef och känner dig sugen på att ha ett ärligt samtal klockan tolv på natten? Lås in dig på toa. Vad som helst är bättre än att bli festens ovälkomna sanningssägare.

Stöt icke på arbetskamrat
Nej, julfesten är inte rätt forum för att stöta på snygga kollegan. Kom ihåg att ni ska jobba ihop sedan. Då är det inte bra att man sagt: ”Jag är så tänd på dig, Lasse!”, medan de andra hade julklappsbyte.

Du skall icke hångla
Att hångla med sin jobbarkompis kan aldrig klassas som en hit. Det är våldsamt trist att bli the talk of the fikarum. Vill ni dejta – gör det på tu man hand – inte inför ekonomichefen och 45 fnissande kollegor.

Löneförhandla icke
Många passar på att snacka lön under julfesten. Men det är inte läge att berätta för personalchefen att du vill gå upp till 35 000 kronor i lön för att Matte och Erika tjänar mer än du. Få partyförhandlingar blir bra.

Bär icke tokiga plagg
Såsom spelande julslips eller renhorn. Kom ihåg: Du ska inte på grisfest eller maskerad – utan julfest – med jobbet! Om inte ledningen kräver det bör du därför inte skoja till det med att klä dig lite julspexigt. Risken är stor att det bara blir helfel.

Låt bli gitarren
Det är något creapy med folk som alltid känner sig manade att dra fram gitarren på fyllan. Alltid är det någon som börjar dra sin repertoar av julsånger med egna texter. Få behärskar allsångsgenren, men många känner sig Michael Buble. Fundera noga över vilken genre du tillhör innan du drar det första ackordet.

Hedra morgondagen
Om det är arbetsdag efter julfesten är det inte smart att stå i karaokebaren klockan 5 på natten och sjunga ”Leva Livet” för fulla muggar. Följande arbetsdag kan bli plågsam.

Comment

Comment

Våga byta karriär nu

Kanske väcker kommande julledigheten den där skavande känslan igen – att du är på helt fel plats om vardagarna. Men ska du våga byta karriär mitt i livet? Drömjobbet vill väl alla ha? Men hur många har det, efter lång tid på samma arbetsplats och i samma yrke? Du kanske helt enkelt har tröttnat och drömmer om en förändring. Eller så vet du precis vad du vill göra, men inte hur.

Jag säger att det är viktigt att vara konkret, annars är det lätt att bara se hindren och inte möjligheterna. Men om du inte provar din idé någon gång är risken stor att du ångrar dig i framtiden.

Workpodden träffade Hedy Aliyar som lämnade en framgångsrik säljkarriär kantad av droger och hela vägen in i kaklet attityden. För att satsa allt på det han är menad för - att skriva poesi. Han har nyligen startat en studiecirkel för barn, och senare ge ut sin diktsamling och sätta upp en föreställning. Men också fortsätta inta Sveriges poesiscener. 

Comment

Comment

Jobba inte övertid!

Att jobba över, eller att be sina medarbetare att jobba över, är ibland oundvikligt. Det kan vara för att lösa en plötslig kris eller att klara en deadline. Men att ständigt jobba över är ineffektivt och skadligt, både för dig som jobbar över och för företaget. Här är några exempel, baserade på forskning, till varför det inte är bra att göra långa arbetsdagar till en vana.

Du får inte ut mer av att jobba över
En studie visar att företag inte märker någon skillnad på medarbetare som jobbar 80 timmar i veckan och på medarbetare som arbetar mindre, men påstår att de jobbar 80 timmar i veckan. Chef har också tidigare skrivit om appföretaget Filimundus som kortade arbetsdagen till sex timmar per dag men inte märkte någon nedgång i produktionen.

Att jobba för mycket kan skada din hälsa
Dålig sömn, ökat alkoholbruk och depression är bara några de negativa tendenser som för mycket arbete kan leda till. Det framkommer i flertalet studier den världskände arbetslivsforskaren Marianna Virtanen gjort.

Ledaregenskaper försämras
Viktiga ledarskapsegenskaper som att kommunicera, läsa av andra människor, ta beslut och hantera känslor försämras när vi jobbar långa dagar.

Vi gör fler misstag
När vi sover för lite, är trötta och mindre alerta är också risken för att göra fel och misstag än när vi är utvilade.

Så att nästa gång du funderar på att jobba över försök då att planera dina arbetsdagar bättre. Ett effektivt sätt är att följa detta tillvägagångsätt, om du inte kan göra klart det inom 2 minuter, schemalägg det under dagen.

Comment

Comment

Hur lyckas du med företagsbilderna och din profilbild?

Smile For The Camera - Sauman Ng

Smile For The Camera - Sauman Ng

BRA BILDER LÖNAR SIG ALLTID!
Det är svårt att räkna på return of investment på bilder. Och följdaktligen har många företag små budgetar för foto och film. Men tänk så här: Hur mycket är en ny kund värd för dig? Vad genererar en genomsnittsskund under ett år?

1 000 kr?
100 000 kr?
10 000 000 kr?

Svaret på den frågan är detsamma som svaret på denna: Vad kostar det dig varje gång en potentiell kund ”vänder i dörren” när hen besöker din sajt?

ANVÄND INTE AMATÖRMÄSSIGA BILDER
En dålig bild gör mer skada än nytta. Och med “dålig bild” menar jag bilder som har tekniska brister, eller bilder vars budskap inte alls stämmer överens med det du vill förmedla.

Om du inte kan fotografera bör du låta bli (inte ens den dyraste kameran kommer att göra jobbet åt dig). Och du bör heller inte frestas att köpa billiga bildbyråbilder. Du kommer att bli avslöjad. Och det blir dyrt i längen.

Dåliga bilder gör att ditt företag upplevs billigt, slarvigt och inte alls förtroendeingivande. Så oavsett om ni fotograferar själva eller anlitar en fotograf, välj någon som levererar kvalitet.

ANVÄND BILDER SOM VISAR ATT NI LÖSER KUNDENS PROBLEM
Generellt är kunder inte intresserade av er produkt. De är däremot intresserade om ni har en lösning på deras problem.

Av samma anledning är det inte nödvändigt att bombardera er webbesökare med bilder på er produkt. Visa istället hur ni löser era kunders problem och hur det känns när problemen är borta.

ANVÄND INTE BILDER SOM UTFYLLNAD
Utrymmet på din sajt är begränsat. Använd därför bilder som berättar något som tillför ett värde. Du vill få ut ert budskap, och då gäller det att använda bilder som gör jobbet. Att använda en bild som bara är snygg men saknar betydelse är slöseri med både pixlar och pengar.

UNDVIK BILDER SOM DU HITTAT PÅ NÄTET
Bilder är i allmänhet skyddade av upphovsrätt, vilket gör att du kan bli skadeståndsskyldig om du använder en bild utan lov. Femsiffriga belopp är inte ovanliga för bildstölder.

Men, det finns faktiskt lagliga gratisalternativ. Kolla in unsplash.com och pexels.com. Där finns bilder som är fria att använda (med så kallad CC zero-licens).

Vad är haken? Jo, att utbudet på dessa sajter är mycket begränsat. Du kommer kanske inte hitta det du söker.

Dessutom finns det inga modellreleaser till bilderna, vilket kan betyda att du ändå kan bli skadeståndsskyldig om du använder en bild på en person som inte gett sitt samtycke. Tipset är därför att hitta bilder utan identifierbara människor om du vill använda dessa gratisbilder.

 

 

Comment

Comment

Vem var du på gymnasiet & vem är du nu?

Studenten är ofta förknippad med lycka, lättnad, frihet och att äntligen få ett nytt liv genom att flytta hemifrån, börja jobba, hinna umgås med vänner. Äntligen får man lämna den där "förbannade skolan" som har varit så tråkig, tvungen och jobbig! Nu kan man göra allt det där man velat göra men inte fått, hunnit, kunnat. Vi skålar glatt och studentrusigt i champagne på examensdagen och skriver i varandras mössor – i vissa med vetskapen om att aldrig behöva tilltala möss-ägaren mer. 

Om du nu; 5, 10, 20 eller 40 år efter din student skulle prata med någon ifrån din gymnasietid, hur tror du att de skulle beskriva dig? Inte någon av dina bästa vänner utan någon i din omgivning. Skulle du vilja veta och skulle du bry dig? Just det fick jag reda på i veckans avsnitt av Workpodden. Jag träffade Viveca Viso, en gammal skolkamrat som jag inte har sett på 16 år. Viveca Viso är idag Operativ Sverigechef för ett bolag som hjälper företag att hitta boendelösningar åt sina anställda. 

Det finns massa ordspråk om att inte låta det förgångna definera dig, men det är ju precis just det som det förgångna gör. Jag tycker att man ska våga tänka tillbaka, att orka fundera och reflektera en stund över vem man var och hur man agerade. Finns många som vantrivdes i skolan och många som anser att det var deras peak i livet. Oavsett är vi är alla mer eller mindre en produkt av vårt förflutna och vår ungdom Har påverkat oss, vare sig vi vill det eller inte. Sedan ska man inte glömma bort: att livet kan bara förstås baklänges, men måste levas framlänges.

Reflektera bakåt men blicka framåt vänner!

Comment

Comment

Tillhör du normen på din arbetsplats?

När Anders Svensson hade slagit rekordet för antalet spelade herrlandslagsmatcher –146 stycken – fick han på Fotbollsgalan 2013 en sprillans ny bil. Bilen var en gåva för att hylla Svensson, som en av svensk fotbolls mest lojala spelare. Kritiken lät inte vänta på sig. Två år tidigare hade damlandslagets mittfältsmotor Therese Sjögran nämligen satt samma rekord – men då blivit belönad med en blomma. Sittandes i publiken under Fotbollsgalan 2013 och med nu 182 spelade landslagsmatcher bakom sig blir både Therese och många med henne perplexa.

Just i detta fall handlar det inte om att A-herrlandslaget är det landslag som drar in pengar till Fotbollsförbundet och att de andra lagen går back. Det handlar om vilka signaler man skickar ut. Det handlar om vad man gör, hur man agerar och att i vårt moderna samhälle ha en normkritisk utgångspunkt och perspektiv. Jag tänker ofta på- vilka satt egentligen med på det där mötet när det bestämdes att Anders Svensson skulle få en bil och hur tankarna och dialogerna. Var det någon som tänkte att detta kanske inte bara skulle uppfattas positivt. Var det någon som hade tankar på att eliminera problemet redan innan genom att fråga sponsorn om de kunde ge ut två billigare bilare för drygt samma kostnad. Var det någon som tänkte överhuvudtaget?

Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.

Vad som framställs som ”normalt” ger den som uppfattas som ”normal” utvidgade handlingsutrymmen och möjligheter. ”Det normala” eller ”vi” skapas genom att det sätts i kontrast till något annat, ”det avvikande” eller ”dom Andra” där de som tillhör normen kan tycka till om, värdera, benämna och avgöra i vilken utsträckning det avvikande ska tolereras eller ej.

Den som följer normen har makt och utrymme att antingen upprätthålla normen eller bidra till förändring av den. Det gäller såväl på person-­ som organisations­- och samhällsnivå. När vi ser vem som har makt att förändra, kan ansvaret för förändringsarbetet läggas på rätt ställe.

Ett exempel är den normkritiska pedagogiken, som formulerades i kontrast till den toleranspedagogik som syftade till att skapa tolerans för det avvikande. I ett normkritiskt arbete är utgångspunkten snarare att det är rådande normer och inte den som utsätts för diskriminering som är problemet. Målet är inte att skapa samhällen eller sociala sammanhang utan normer. Men normer förändras i samspel med ekonomiska och materiella förhållanden i samhället, och de är möjliga att påverka genom aktivt förändringsarbete. Exempel på normer som brukar diskuteras är heteronormen, funktionsnormen, vithetsnormer och tvåkönsnormen.

Begreppet normkritik slog igenom i Sverige i början av 2000-talet men den normkritiska metoden har en längre historia. Feminister, queeraktivister och teoretiker har haft betydelse för dess framväxt och idag används normkritik både inom forskning och som metoder inom exempelvis förskola/skola och på arbetsplatser.

Begränsande normer och obalanser i makt och status finns i alla sammanhang, men deras former och effekter skiljer sig åt från ställe till ställe. Vi kan inte bli av med normer, men vi kan förändra dem långsamt och förhålla oss till dem. Vi kan lära oss att uppfatta de normer som finns omkring oss och i oss själva. Därifrån kan vi verka för att de sammanhang som vi har inflytande över är så inkluderande som möjligt.

Ibland specificeras vilken norm det är som är i fokus för tillfället så som (hetero)normkritisk eller (vithets)normkritisk. Att vara (hetero)normkritisk exempelvis innebär inte att en person är kritisk mot heterosexuella personer i sig, utan mot den särställning som det olikkönade parförhållandet har i samhället juridiskt, socialt, kulturellt och hälsomässigt. Den heteronormkritiske uppfattar, kan peka på och vill förändra denna norm. Den uppfattar hur normen tar sig uttryck i allt från tvingande lagstiftning, till förväntningar i sociala sammanhang och tonåringens ängslan i att “komma ut”.

Rent konkret diskrimineras samkönade par strukturellt i inseminations- och adoptionsköer (vilket gynnar de olikkönade paren som får förtur). Ogifta personer får enligt lag inte inseminera och transsexuella tvångssteriliseras i Sverige ett tag till vid ändring av juridiskt kön till förmån för att det ska vara ”ordning i släktleden”. Socialt förutsätts det att det finns två kön och att en identifierar sig som samma kön hela livet. Alla förväntas vara heterosexuella och ihop med en person i taget vilket gör att folk som bryter mot denna norm måste “komma ut”. På biografer syns mest heterosexuella kärlekspar som regisserats av heterosexuella personer och gestaltas av heterosexuella skådespelare som i rekryteringen sett som pålitliga och trevliga för att de pratat om sina normenliga familjer och fritidsintressen. När avvikare från (hetero)normen syns på film beskrivs deras kärlek som ”ett sökande efter sig själv” och inte som romantik. Den som bryter mot (hetero)normen undviker oftare att söka vård vid sjukdom än den som är innanför normens ramar.

Comment

1 Comment

Trött på att sova för lite?

God sömn är livsviktigt för att orka och må bra. Sover vi dåligt får vi svårare att koncentrera oss på jobbet och råkar lättare ut för olyckor. Problem med sömnen blir vanligare ju äldre vi blir och förekommer oftare bland kvinnor. Var fjärde vuxen person i Sverige lider av sömnbesvär, och problemen har ökat.

Dålig sömn anses vara en bidragande orsak till flera av dagens folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, depression och utmattningssyndrom (utbrändhet). En god sömn är sannolikt lika viktigt som motion och nyttig mat för en god hälsa.

Vuxna behöver vanligen mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Sömnen stärker också skelettet och immunförsvaret. För barn och ungdomar behövs sömnen även för att växa.

Vanliga orsaker till sömnsvårigheter kan vara yttre störningar som trafikbuller. Snarkning kan också störa nattsömnen, både för den som snarkar och för den som delar sovrum med en snarkande person. Ibland är det stress eller oro som gör att man inte sover. Den som har svårigheter med sömnen kommer ofta in i en ond cirkel. Oron för att inte kunna somna gör att man blir stressad, vilket i sin tur gör det ännu svårare att somna. 

Ett vanligt råd till personer som har svårt att sova är att gå och lägga sig och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag oavsett hur natten varit. Ett annat tips är att bara använda sängen för att sova i, inte för att läsa, äta eller titta på tv i. Det är också viktigt att varva ned timmarna före läggdags och undvika kaffe och te. Fysisk aktivitet under dagen brukar också göra att det blir lättare att somna på kvällen och sova gott under natten.

Vart vänder jag mig?
Om du har sömnproblem och tror att ditt arbete är orsaken kan du vända dig till din chef. Är din arbetsplats knuten till företagshälsovården kan du vända dig direkt till den. 

1 Comment

Comment

Måste man jobba med det man älskar?

Det finns kontorsjobb, industrijobb – och så finns det jobb som åtminstone utåt mest ser ut att handla om njutning. Ett sådant har Faizal Luttamaguzi skaffat sig. Han kan på heltid göra det han gillar mest – äta och umgås.

Mat och dryck kan vara den stora upplevelsen utomlands. Att leta upp små genuina matställen, gå på upptäcktsfärd i det inhemska köket och göra nya gastronomiska upptäckter är mycket spännande för många. Tänk om någon kunde hjälpa dig att hitta det där frukostcaféet, resturangen med levande musik eller något annat magiskt. I veckans avsnitt av Workpodden gästar Faizal Luttamaguzi som driver Stockholm Food tours

Nu har han precis lanserat en ny sajt, toursofstockholm.com, med helt andra besöksmål. En fototur med professionell fotograf, en guide till Södermalm, en till Gamla Stan och en modetur med besök hos designers.

Det sägs att Konfucius sa ”Gör det du älskar och du behöver aldrig jobba en dag till i ditt liv.”

Vad är det då som skiljer de som älskar sina jobb från resten? Nedan ser du fem punkter som möjligen förvandlar ett ordinärt jobb till något du verkligen tycker om.

De vågar drömma om framtiden. Vad vill du med ditt jobb i framtiden? Vilka långsiktiga mål har du? Vad vill du få ut av ditt arbete? Vad vill du med ditt liv? Stora och svåra frågor för många, men för att kunna göra förändringar och val som passar dig måste du veta vart du är på väg. Det finns företag som tagit fasta på detta och låter medarbetarna regelbundet avsätta arbetstid till att drömma – både om arbetet och livet i övrigt.

De omger sig med människor som bryr sig om dem. Shane Lopez kallar detta agerande för ”spend vs send”. Spendera så mycket tid som möjligt med medarbetare och kollegor som du gillar och som verkar bry sig om dig. De du inte gillar skickar du mail eller textmeddelanden till om du måste ha kontakt.

De använder sina styrkor. Ta reda på vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Försök sedan att använda dina styrkor så mycket det går i ditt jobb. All forskning visar att de som i hög grad får utlopp för sina styrkor gör ett bättre jobb, bidrar mer till företagets utveckling och resultat, är lyckligare och mindre stressade.

De förändrar innehållet i sina arbeten. Är du inte nöjd med ditt jobb, försök förändra det. Ta på dig fler uppgifter du tycker är roliga och intressanta och försök bli av med de som är tråkiga. Jobba för att arbetets innehåll ska passa just dina styrkor, värderingar och det du brinner för. Nästan alla jobb förändras över tid, ta kommandot över den förändringen.

De letar efter (och hittar) en bra chef. Bara en av tio chefer kan sägas vara bra, enligt Shane Lopez. Därför kan det här bli svårt för många. Men om du jobbar i en stor organisation kan du till exempel byta avdelning, byta team eller byta arbetstider för att lyckas hitta ”din” chef. De som säger sig älska sina jobb uppger att de aktivt hållit utkik efter en chef som kan stötta dem och få dem att växa – och till slut hittat en.

Men, men… det finns ju andra värden i livet än arbete. Alla kanske inte vill älska sitt jobb och gå upp i det fullständigt. Och det är inte heller det som är poängen:

Om du ändå ska ägna en tredjedel av din vakna liv åt arbete – är det då inte bättre att gilla det än att ogilla det?

Comment

Comment

Mailstress & hur du ökar din produktivitet på jobbet

Jag får ibland frågan hur jag hinner med allt och tyvärr är det allt för ofta inte p.g.a. att jag är den mest strukturerade personen, utan mer att jag kör hela vägen in kaklet. Det jag hittills har gjort, när jag har fått ett nytt email på jobbet, är att omedelbart skumma igenom det. Jag utvärderar sedan om det kommer ta mindre än två minuter att utföra/besvara det och i sådana fall gör det direkt. Om det kommer ta mer än två minuter så tar jag det på lunchen eller eftermiddagen. Jag, liksom många andra, letar dock efter det mest optimala arbetssättet. Med detta i åtanke har jag nu läst på lite hur produktivitetskonsulten David Allen och life-hack experten Tim Ferriss gör för att bli mer effektiva och strukturerade i deras vardag. Nedan delar jag med mig av några enkla men geniala tips.

1. INFRASTRUKTUR

Genom att begränsa andras tillgång till dig själv kommer du bli en bättre kollega och affärspartner. Du får mer tid över till de som behöver dig just nu och du kommer kunna ge bättre och mer genomtänkta svar till alla runt omkring dig. 

 • Uppmuntra alla att emaila dig i första hand (istället för samtal, chatt eller fysiskt komma fram och fråga saker)
 • Aktivera autosvar på emailen med infon att du läser inkommande emails kl 12.00 och 16.00 samt lovar att svara inom 24h. Informera även om alternativa kontaktytor (exempelvis sms eller samtal) vid akut/brådskande frågor.
 • Spela in ett telesvar som säger att du inte kan svara just nu och ber dem att skicka ett email med info om deras ärende. Informera även att vid brådskande ärenden går det bra att skicka ett sms.

Detta kan kännas både omöjligt och provocerande, men det kommer ge dig enormt mycket mer tid. Tid till kunder, kollegor och uppgifter som verkligen behöver den just nu. Samtidigt som du kommer kunna ge bättre svar till alla andra.

Skulle någon reagera på det så berättar du att du har så mycket att göra att du måste prioritera, och genom att prioritera kan du ge dem en bättre service.

2. PLANERA DAGEN

Varje morgon gör du en lista över vad du har att göra idag, det blir i regel en lång lista. Ta sedan ett papper där du gör två kolumner, till höger skriver du de viktigaste i turordning och i vänster kolumn skriver du alla andra. 

 • De till höger påbörjar du direkt, om du har möjlighet så tar du den största eller jobbigaste uppgiften först.
 • De till vänster är absolut förbjudna. Det är vänsterkolumnen som är tidstjuven och det kräver att man är medveten om vilka som finns där, för att kunna upptäcka när man börjar slösa med sin tid. 

3. JOBBA OSTÖRT

Stäng av alla pushnotiser och programbrickor i mobilen. Stäng av mailsignalen i datorn och minimera inkorgen så du kan skicka mail utan att behöva se din inbox. Det finns inget där i som är så brådskande att du måste agera på sekunden och skulle det mot förmodan vara så brådskande så kommer de ringa eller smsa dig när de får ditt autosvar i mailen. 

4. BATCHA DINA TIDSTJUVAR

Att Batcha sina uppgifter är att man samlar sporadiskt återkommande uppgifter till samlade moment. Ett bra exempel är email, istället för att kolla emailen varje gång det plingar till i datorn eller nästan maniskt i mobilen så läser du emails kl 12.00 och 16.00 varje dag, likt ditt autosvar redan har meddelat. Lägg in det i din kalender, så slipper du hålla koll på klockan.

Detta kommer spara dig många arbetstimmar i veckan samt ge dig en arbetsro du tidigare inte har uppnått.

Comment

2 Comments

Knäck klädkoden på jobbet

I det här avsnittet får vi inspireras av Stilcoachen Betsabé Vivanco Goldberg som är grundare till företaget Be yourself.

Hennes drivkraft grundar sig i extraordinär känsla för samspelet mellan människor, deras omedelbara omgivning och deras klädsel. Grundidén är att få sina kunder att växa och trivas i de kläder de bär. Därför har hon drivit sitt företag att omfatta de behov hon sett under hennes 20-åriga yrkesliv. I sitt program pratar hon om stil, färger och icke verbal kommunikation.

KNÄCK KLÄDKODEN PÅ JOBBET

Foto: Sauman Ng, Smile for the camera

Foto: Sauman Ng, Smile for the camera

Många frågar sig bör vi ha klädkoder och vad tjänar de egentligen till?!  När vi träffar andra gör hjärnan en blixtsnabb bedömning av kön, ålder, social status, yrke, grupptillhörighet, personlighet, intressen, värderingar och förväntningar på uppförande. Kläder har blivit en symbol som påverkar samtliga av dessa kategorier.

Vare sig vi vill det eller inte är kläderna alltså avgörande för hur andra uppfattar oss, åtminstone till en början. Därför är frågan om kläder på jobbet viktig.

Kläder är en viktig del av en organisations kultur

En arbetsplats är en värld där olika symboler och ritualer fungerar som det sammanhållande kittet, en värld där kläder har en särskilt viktig roll. De är viktiga både när det kommer till hur andra ser på organisationen och när det kommer till hur organisationen ser på sig själv.

Inom den egna organisationen kan kläderna skapa såväl likheter som skillnader. Vissa organisationer har klädkoder för att alla ska känna sig som likvärdiga medlemmar av samma lag, medan andra gör stor skillnad mellan roller och avdelningar.

Även utanför den egna organisationen påverkar kläderna. Med hjälp av en klädkod kan en organisation kommunicera värden som auktoritet, trovärdighet och status till andra. Om en organisation vet vad den vill förmedla, kan kläderna vara ett effektivt verktyg. En organisation som vill förmedla kvalitet bör alltså göra det även med kläderna. Det här beror på att ickeverbal kommunikation (där kläderna är en viktig del) står för upp till hälften av budskapet som uppfattas vid ett personligt möte.

Kläder skapar också igenkänning, vilket är en fördel för en organisation. Om kunderna känner igen sig, blir bekväma och ser likheter med människor i organisationen är det lättare att skapa en stark relation.

Kläder och stil

En annan aspekt av kläder är vilken stil de signalerar. I branscher där kunderna behöver uppleva auktoritet (t.ex. inom finans eller medicin) för att känna sig trygga fungerar mer formella stilar.

EXEMPEL:

Revisorer som arbetade med kunder i filmbranschen försökte anpassa kläderna efter sina kunder och hängde bort sina kostymer. Resultatet blev att kunderna tappade förtroendet och begärde ”riktiga” revisorer.

Färger är ett bra sätt att börja

En bra utgångspunkt för organisationer som vill kommunicera rätt saker med sina kläder är färgteori. Färg har stor psykologisk inverkan, men är ingen exakt vetenskap.

RÖD: Betyder stopp, upphetsning eller fara. Enligt en studie verkar färgen rött skrämma människor. En annan menar att rött framkallar såväl starkare som snabbare reaktioner.

BLÅ: Blå associeras vanligtvis med lugnande effekter. Det finns dessutom teorier som stödjer att blå har en positiv effekt på kreativitet.

MÖRKARE TONER: Mörkare toner så som svart, mörkblått, grått och brunt signalerar auktoritet.

LJUSARE TONER: Ljusare toner så som jordfärger, pasteller och gult signalerar vänlighet.

2 Comments

Comment

Varför du inte ska värma maten på jobbet.

Pontus Frithiof  är veckans gäst i Workpodden, han är en välkänd kock, krögare och entreprenör med många strängar på sin lyra. En riktigt lyckad grej är restaurangen "Pontus in the Green House" som blev utsedd till Sveriges bästa restaurang och fick flertalet utmärkelser. Pontus vart även utsedd till årets Krögare, fick Dagens Industris utmärkelse ”Årets Affärskrog” och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Lyssna nu!

Pontus Frithiof är veckans gäst i Workpodden, han är en välkänd kock, krögare och entreprenör med många strängar på sin lyra. En riktigt lyckad grej är restaurangen "Pontus in the Green House" som blev utsedd till Sveriges bästa restaurang och fick flertalet utmärkelser. Pontus vart även utsedd till årets Krögare, fick Dagens Industris utmärkelse ”Årets Affärskrog” och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Lyssna nu!

Akta dig för att värma lunchen i din plastlåda. Hettan gör att plasten avger giftiga ämnen. Läs detta och byt till glas eller rostfritt stål.

Man kan tycka det är enkelt, bekvämt och praktiskt att både frakta, värma och äta maten i en och samma låda. Men då ska man veta att all plast utsöndrar olika giftiga ämnen, och extra mycket under uppvärmning. Om du måste ha maten i en plastlåda är rekommendationen att flytta över maten till en tallrik när du ska värma den i mikron. Oavsett om det är en medhavd plastlåda eller färdigmat i plastlåda. Allra bäst är att köpa matlådor i rostfritt stål eller glas. Läs det här fyra tipsen och du kommer garanterat att vilja göra en plastrensning hemma:

1. Gifter
Risken finns att gifter tar sig från plasten in i maten. Värmer du dessutom maten i matlådan är det extra skadligt. Ett av alla skadliga plastämnen heter bisfenol A och är hormonstörande. Säkrast är att föra över maten till en tallrik, innan uppvärmning, eller köpa matlådor i rostfritt stål eller glas.

2. Även förvaring
Man bör också vara extra försiktig med kombinationen fet mat och plast. Fett tenderar nämligen att lösa upp kemiska ämnen som hamnar i maten. Förvara helst fet mat som lax, ost eller oljor i glasförpackningar. Sedan är det så att all plast över tid riskerar att utsöndra gifter till all sorts mat i den.

3. Miljöaspekten
Giftiga ämnen i plasten kan läcka ut och påverka, inte bara människan, utan också naturen och andra organismer, negativt. Det kan ta hundratals år för en bit plast att brytas ned helt i naturen. Och när plast slits sprids plastfragment, så kallad mikroplast. Det betyder att mycket av den plast som tillverkats fortfarande finns kvar på något sätt i vår miljö. Dessutom är det så att även plaståtervinningen visat sig vara en smutsig och giftig inkomstkälla åt de fattigaste. Och allt försvåras ytterligare då återvunnen plast bland annat används i köksartiklar eller leksaker utan större kontroll.

4. Om du måste – använd rätt sorts plast
Om du trots allt ska värma i mikron, titta på förpackningen innan. Många i dag är märkta med en siffra i en triangel. Den visar vad plasten går för. Typ 1: låg risk, typ 2: ska inte upphettas, typ 3: innehåller ofta farliga ftalater, typ 4: ska inte upphettas, typ 5: låg risk, typ 6: kan innehålla polystyren som kan läcka till livsmedel, typ 7: kan innehålla bisfenol 7. Men kom ihåg, inte ens det är en garanti. Värm aldrig glassbyttor till exempel!

Comment

Comment

Strukturell rasism på arbetsmarknaden

Stamtänkande har förekommit i alla tider och på alla platser. I västvärlden börjar det vanligtvist med osynliga linjer, lands, landskaps och stadsgränser. De blåögda, de skelögda, de med blont hår, de med krulligt hår osv. De som är kortväxta, rörelshindrade. Eller de som är protestanter, katoliker, ateister eller monarkister.

Först så gillar jag inte ordet invandrare, de har liksom en negativ klang. Egentligen är det ju bara en person som har valt att bosätta sig i ett annat land av en mängd olika anledningar.

I Sverige talar vi om ”svenskar” och ”invandrare”. Det är långt ifrån så enkelt som dess bokstavliga betydelser. De människor som i vardagsspråket kan kallas invandrare kan paradoxalt nog vara födda i Sverige med ett svenskklingande efternamn.

Eller när det talas om ”andra generationens invandrare”. Den distinktionen och vad det begreppet talar om för oss att de är svenskamedborgare och födda här, men de är inga ”riktiga svenskar”. Ni vet som Zlatan.

Om personen inte kan vara ”riktig svensk” och inte heller kommer någon annanstans ifrån. Är den personen inte ”riktig” då?

Sverige är ett land där ”vi” och ”dom” är vardag för många. Det märks i vårt språk, i vårt agerande mot varandra, i vårt sätt att diskutera, i vårt sätt att distansera oss. Vi är alla människor och ingen människa är stöpt i en form. Vi är alla ett enda lag. Vi är människor som har behov och förutsättningar. Vi behöver inte dela in oss i A och B. Vi är Sverige!

Att bli kallad rasist är bland de värsta du kan bli kallad i Sverige och därför avänds det ordet lite väl flitigt ibland. Men frågan kvarstår, om ingen kallar sig själv rasist vem är då rasist? Eller existerar de bara rasism i svenska filmer och böcker?

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

"Jag har fått känna på hur djupt rotad afrofobin och den strukturella rasismen är på den svenska arbetsmarknaden. Nu vill jag i ren protest säga upp mitt svenska medborgarskap" - Det skrev Kevin Pedral i en debattartikel som bla publicerades i Expressen. Workpodden träffade Kevin på ett café i centrala Stockholm där han utvecklar sina tankar och idéer. 55 min och 37 sek in i podden ställer även Kevin oss i Workpodden emot väggen, frågar om vi har upplevt rasism privat och på arbetsplatsen.

Rasismen i Sverige beskrivs ofta som strukturell. Men exakt vad är strukturell rasism?

Vad menas med att rasismen är ”strukturell”? Vi kan förstå det som analogt med uppkomsten av bilköer. Ingen förnekar att bilköer uppstår. Ingen anser heller att det faktum att bilköer finns gör det omöjligt att ta sig fram i trafiken. Ytterst få människor ger sig ut i trafiken med avsikten att skapa bilköer. Ändå skapas bilköer till stor del av beslut, eller en mängd av beslut – beslut att ta bilen till och från jobbet. Problemet uppstår alltså som ett resultat av beslut som inte handlar om att frambringa detta negativa resultat. Förklaringen till att bilköer uppstår innehåller få ondskefulla intentioner, således. Bilköer skapas också av infrastrukturen.

Att erkänna att bilköer är ett strukturellt problem är inte att säga att Sverige är ett särskilt ”bilköistiskt” land. Vi har i själva verket rätt god infrastruktur och relativt utvecklad kollektivtrafik. Vi vidtar åtgärder för att minska risken för bilköer. Ändå uppstår de, och vi skulle kunna göra mycket mer – både på individ- och samhällsnivå. Det är allas fel och det är ingens fel. Det är vårt ansvar och det är myndigheternas ansvar – men det är en helt annan slags ansvar än det vi tillskriver de som handlar med ont uppsåt. Det är annan typ av ansvar än det vi tillskriver en uttalad rasist som begår ett rasistiskt motiverat våldsdåd. Strukturell rasism förutsätter inte att de människor som bidrar till den är rasister i någon starkare mening.

"Rasism definieras i allmänhet som system av föreställningar, tro och förfaranden som baseras på en världsbild eller ideologi där människan anses kunna delas upp i raser."

Comment

Comment

Stockholm har sveriges bästa universitet

Karolinska institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet är Sveriges bästa universitet. Men hur stor vikt ska man lägga vid rankningslistor när man väljer lärosäte?

Times Higher Education World Rankings 2014-15, är en av de mest kända globala rankningslistorna som rankar lärosäten världen över. Hur noga är man som svensk student med att undersöka vilket rykte, kvalitet och rankning lärosäten har?

Generellt är medvetenheten hos svenska studenter om internationella rankningar låg, men samtidigt är man ganska väl medveten om olika lärosätens rykte, vilket ju delvis kommer från rankningar.

Vissa tycker inte att man ska lägga för stor vikt vid internationella rankningar.

Svenska lärosäten kan inte blunda för rankningarna, att rankas högt ger ett gott internationellt renommé och får en positiv effekt för rekryteringen av internationella studenter och gästforskare och samarbete med andra lärosäten. Samtidigt ska man som student ta dessa rankningar med en nypa salt, de är dåliga på att visa hur bra universitetet är på att leverera högkvalitativ utbildning, säger Harriet Wallberg.

Kritiken som förekommer handlar bland annat om att rankningarna mäter fel saker, med för stort fokus på hur framstående universiteten är inom forskning.

I dag finns inget system som mäter relevanta parametrar för studenter. Jag tycker istället att man som blivande student ska fundera på vad man tycker är viktigt i sin utbildning och sedan vända sig till lärosäten och studentkårerna direkt och ställa frågor kring detta.

Tips: Rankning
Ta reda på vilka faktorer rankningen baseras på.
Olika rankningslistor kan inte utan vidare jämföras. Vissa mäter bara forskningskvalitet medan andra går in på sådant som utbildningskvalitet eller rykte. En del utgår bara från indikatorer medan andra gör enkätundersökningar. Ta reda på detta och fråga dig själv vad som är viktigast för dig i en kvalitetsvärdering.
Titta på Universitetkanslersämbetets kvalitetsgranskning.
UKÄ utvärderar kvaliteten på all högre utbildning i Sverige och tittar på hur väl lärosäten lyckas uppnå examensmål. Målsättningen är inte att ranka utan att hitta de utbildningar som inte uppnår tillräcklig kvalitet.  Här kan man ända skaffa sig en kompletterande bild av hur utbildningen står sig.
Gör aktiv research på högskolan och bland arbetsgivare.
Kontakta utbildningarnas representanter direkt och ställ frågor kring kvalitet som är viktiga för dig. Be om studentreferenser och kontakta Studentkårerna för att få andra studenters perspektiv. Kontakta gärna potentiella arbetsgivare för att höra hur de ser på olika utbildningar.
Kända rankningar:
Urank – Sveriges universitetsrankning

Comment

Comment

Är du rätt person på fel arbetsplats?

Är du på rätt eller fel jobb? Kanske var det aldrig rätt jobb från början eller så har du ”vuxit ur din kostym” och behöver dra vidare till nya utmaningar? Är du karriärsförvirrad eller så kanske fel jobb ger dig möjligheten att göra det du vill?

Du vill hellre vara ledig, Du gör jobbet med vänsterhanden, Inget är kul längre inte ens på fritiden, Din hälsa påverkas, Det är svårt att se andra lyckas, Du jobbar bara för pengar

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

I veckans avsnitt av Workpodden pratar vi om att följa sitt hjärta och göra det som är kul med Denicé Lundevall, som bl.a. är känd ifrån Robinson och Bikini fitness tävlingar. Hör henne berätta om hennes Vipassana meditation, yoga, hur hon ser på sitt nuvarande arbete och mycket mer.

Denicé Lundevall blev uttagen till första upplagan av Talangjakten då det startade upp igen 2008 och gjorde sedan debut i Bodyfitness på Luciapokalen det året. Hon gick då dock inte vidare, men lade beslag på omslaget av BODY Magazine som innehöll reportaget från Fitnessfestivalen 2008

Jobbet är en stor del av vårt liv. Förutom lön ger arbetet status och identitet och en möjlighet till självförverkligande. Men även de sociala relationerna och känslan av delaktighet är viktig.

Lönen är den främsta anledningen till att vi arbetar. Får vi inte betalt försvinner mycket av motivationen till att ta en anställning. Men därutöver har jobbet en rad socialpsykologiska funktioner.

Arbetet är viktigt för identitet och självkänsla. Det är en slags social markör som säger något om vilken status och position man har i samhället, säger Kerstin Isaksson, professor i psykologi vid Mälardalens högskola.

Det märks framför allt när vi träffar nya personer och ska presentera oss. Ganska snabbt brukar det då komma upp vad man jobbar med och vilket yrke man har.

Att arbetet är en social markör kommer också fram när man inte vill säga att man är arbetslös för man tycker att det är lite pinsamt.

Men även de sociala relationerna vi får genom jobbet är viktiga för oss, liksom den känsla av delaktighet vi upplever på arbetsplatsen, men även i samhället i stort. Blir man arbetslös minskar känslan av samhörighet. Samtidigt försvinner de vardagsrutiner som man har när man jobbar och det är lätt att tappa orienteringen i tiden.

Rutinerna är viktiga för att visa att man är med i samhället. Fredagsmys är inte lika mysigt om man inte har jobbat i veckan och ska vara ledig. Detsamma gäller för semester. Det är något som man har jobbat in och förtjänat, säger Kerstin Isaksson.

Men vilken funktion arbetet har i ens liv beror också på individen. Medan en del brinner för arbetet och karriären förverkligar sig andra genom fritidsaktiviteter eller familjen. Ideellt arbete kan också fylla samma funktion som betalt arbete.

Även ens yrkesidentitet spelar in och är man läkare eller lärare är den identiteten kanske viktigare än i andra yrken. Men även om man har ett ensidigt, slitsamt och kanske inte så meningsfullt arbete går det att hitta motivation och tillfredsställelse i det man gör.

Att känna att man är kompetent och klarar av saker är jätteviktigt. Din identitet stärks av att arbetet är någonting som du är bra på och att du kanske får beröm av chefen.

Vilken roll arbetet spelar för individen skiljer sig åt i olika länder. Vi svenskar är kända för att vara flitiga och värdera arbetet högt, något som vi delar med andra invånare i Nordeuropa.

Men det finns länder som är värre. I Japan till exempel är arbetet ännu viktigare än i Sverige och det finns starka band till företaget där man jobbar. Det handlar om kulturskillnader.


Nästan alltid säger man att nu kommer det en ny generation och för dem är jobbet inte så viktigt. Men när de blir 35 och har villa, vovve och Volvo blir jobbet viktigt även för dem.

Comment