Comment

Våga sadla om och prova något nytt

Tre tips om du inte vågar ta steget

Sätt en deadline

Du måste inte fatta beslutet i dag om du ska prova något nytt i karriären eller inte. Men dra inte heller ut på beslutet i det oändliga. Om du bestämmer datum för när du ska ha gjort ditt val blir du mer fokuserad. 

Analysera

Väg för- och nackdelar mot varandra. Vilka nackdelar innebär det att stanna kvar på ditt nuvarande jobb? Fördelar? Vad är vinsten om du går vidare, både för dig och andra? Och vad kan det kosta? Vilket beslut rimmar bäst med vad du värderar i livet?

Planera 

Kanske går det att hitta en lösning där du stannar kvar på ditt nuvarande jobb under en tid, medan du förbereder dig för ett jobbyte längre fram? Kanske studera på halvtid och gå ner på halvtid?

Stanna kvar på jobbet? Eller ge sig ut i det okända och utvecklas hos en annan arbetsgivare, eller varför inte i ett eget företag? Det är frågan.

För många betyder semestern att man får tid och utrymme att reflektera, och det är inte alltid så enkelt att komma fram till ett beslut, säger Ylva Ekdahl, förändringscoach på Yeh yeh coach & konsult.

Ett första steg är att ta sina känslor på allvar.

Om du känner att det är tungt och jobbigt att komma tillbaka till jobbet, känner ”usch, fy och blä”, då är det ett tecken på att du är inne på fel spår. Samtidigt har du en hyra att betala och kanske en familj att försörja. Då går det inte att säga upp sig utan vidare.

I veckans avsnitt av Workpodden träffade vi Katja Fjellström som kom hela vägen ifrån Malmö. Vi pratar om allt mellan Vatikanen och varför hon är en stalker. Denna intervju gjordes innan jul.

 

Comment

Comment

Att fika som en svensk

Gemensam fika – en stämningshöjare.

På arbetsplatser där man aldrig tar gemensam fikapaus säger endast varannan (54 procent) medarbetare att det är en positiv stämning på arbetsplatsen. Däremot, på de arbetsplatser där man fikar ungefär två gånger om dagen anser hela 69 procent av medarbetarna att stämningen är positiv. Samma studie har genomförts i Norge där man inte har samma starka fika tradition som här i Sverige, och de norska resultaten visar inte heller på samma tydliga samband mellan gemensamma fikastunder och effektivitet. 31 procent av norrmännen uppger att de aldrig fikar tillsammans, men ändå tycker att stämningen på jobbet är god.

Vem fikar mest?

Blir man socialare ju äldre man blir? Eller blir man bara latare och tröttare och tar mycket pauser? Vill de yngre verka ambitiösa och neka rasterna? Undersökningen visar att 42 procent av 40-talisterna fikar minst två gånger per dag, vilket man enkelt kan jämföra med 70-talisterna där enbart 30 procent fikar så ofta. Ju längre norrut i Sverige vi kommer, desto vanligare är det att regelbundet fika tillsammans. Varannan (51 procent) norrlänning fikar minst två gånger om dagen, något som bara var femte (17 procent) stockholmare gör.

Det här slår hål på norrlänningar som inte-effektiva och osociala. De fikar mest och kanske är de då också de som är mest effektivast och de som har trevligast på jobbet. Undersökningen visar att manliga, norrländska operatörer som är födda på 40-talet är de som statistiskt sett fikar allra mest. Stockholmskvinnor födda på 70-talet som jobbar inom handeln är de som fikar allra minst.

Fika - en viktig del av arbetsdagen

Så, kanske behöver vi se över våra fika vanor och börja betrakta dem som väldigt viktiga i stället för att tänka att de tar vår tid. Tid som du skulle kunna ha lagt på att skicka i väg det där viktiga mailet, avhandlat det där mötet eller jobba in den där tiden du halkat efter. Tänk i stället att du investerar i en massa positiva saker som kommer att få dig att i långa loppet kunna uträtta mer, vara mer effektiv och göra det arbete mer hälsosamt. Och kanske är den där arbetskollegan du aldrig sagt ett ord till kanske din själsfrände om du bara ger hen lite tid. Var inte rädd för att knyta kontakter på jobbet för att du känner att ”jag har ju redan tillräckligt med vänner, jag har inte tid för fler”. Människor som du lär känna på jobbet kan på ett naturligt sätt bli vänner som du helt enkelt bara umgås med under arbetsdagarna. Det är ingen som kräver någonting annat. Och skulle personen i fråga börja undra över om ni kan ses efter jobbet så får du väl vara ärlig och säga att du inte har tid.

Någon enstaka AW har nog de flesta tid för någon gång åtminstone. Sedan vet jag av erfarenhet att ibland vill man under luncher bara låta maten tysta mun. Rasten känns ju oftare kortare om du samspråkat med någon konstant. Men oftast känns det faktiskt värt det. De flesta av oss är sociala varelser som uppskattar ett gott samtal och ett värmande skratt. Se till att du inte går miste om det! Se till att du lär känna dina arbetskollegor! Du kommer inte att ångra dig!

Här kommer lite ball statistik:

Procentsatsen visar hur stor andel fikar minst 2 gånger / dag:

Norra och mellersta norrland (Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten) - 51% Norra mellansverige (Värmland, Dalarna, Gävleborg) - 47% Småland och öarna (Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland) - 42% Östra mellansverige (Uppsala, Södermanl., ÖG, Örebro, Västmanl.) - 40% Västsverige (Halland, Västra Götaland) - 35% Skåne & Blekinge (Blekinge län, Skåne län) - 30% Stockholm (Stockholms län) - 17%

Forskarnas förslag: Fika mer på jobbet
Friskvård efter jobbet - och i värsta fall sjukskrivning.
Men finns det något vi kan göra redan under arbetstid för att förbättra vår hälsa?
Kanske fika mer, föreslår en svensk forskargrupp.
Som nu utreder effekterna i en studie.

En stressig och oangenäm arbetsmiljö kan resultera i både psykisk och fysisk ohälsa. Vilket i sin tur kan leda till sjukskrivning och lång frånvaro.

Många arbetsgivare försöker stävja problemen genom att erbjuda sina anställda motionskort och andra friskvårdsförmåner, men tidsbristen kräver ofta att personalen måste sköta dessa aktiviteter på sin fritid. Medan de negativa känslorna inför själva arbetsdagen kvarstår.

Just nu håller en svensk forskargrupp, ledd av Margareta Troein Töllborn, professor vid Lunds universitet, undersöka om enkla förändringar på arbetsplatsen faktiskt kan fungera som friskvårdsinsatser. Alltså, att de anställda redan under dagen får ta del av ett slags återhämtning, som gör att de blir piggare på att jobba och bygger upp ett skydd mot utmattning och sjukdom.

Hälsa är inte bara hårda saker som sjukskrivning, utan också arbetsglädje och välbefinnande.

Comment

Comment

Graphic Recording är det nya svarta

Made by / Frida Panoussis aka Frida Rit #GraphicRecorder #ProfessinonalDoodler #Mötesritare

Made by / Frida Panoussis aka Frida Rit #GraphicRecorder #ProfessinonalDoodler #Mötesritare

Vad har Steve Jobs och Mark Parker ifrån Nike gemensamt?

Båda använde sig av Graphic Recording som översätter visioner, innehåll, uttryck och idéer till bilder som tydligt visar vägen till framtida mål. 

Frida Panoussis visualiserar allt ifrån strategier, rapporter och processer med Graphic Recording. Genom att teckna fram en organisations vision och workshop skapar det en målbild som hjälper alla att se samma fakta och utmaningar.

Graphic Recording visar på tydliga samband mellan kreativitet och ökad produktivitet och resultat.

Infoflod-fridarit.PNG

Har du någon gång upplevt att det är svårt att skapa tydlighet och samsyn i ett möte, eller bara att få en bra sammanfattning från ett seminarium eller en presentation? Då kanske ni borde fundera på en graphic recorder. I avsnitt 47 av Workpodden pratar vi med Frida Panoussis. Hon berättar om vad hon gör, varför fler borde vara öppna för att prova ett nytt och effektivt sätt som graphic recording.

Film eller bilder med ert innehåll och era visioner för att användas internt eller externt. Det ni behöver kommunicera och förtydliga kan vi gestalta genom tecknandet. Performance och presentationstänk med Graphic Recording i videos kan vi förenkla och förklara "content" på ett slagkraftigt manér.

Comment

Comment

5 tips för att bota prestationsångest

Dags att hålla det där talet och plötsligt börjar händerna svettas och skaka, magen börjar kännas konstig, och än värre så börjar huvudet snurra. Gissa vad? Det är prestationsångest eller scenskräck som är i verket! Det är normalt, naturligt, och det är den vanligaste rädslan i världen. Till och med personer som uppträder framför publik som jobb upplever det till viss grad, eller under andra tillfällen under sin karriär. Det finns några testade och bevisade trick för att minska ångesten och göra det mindre skräckinjagande att hålla talet, presentationen, eller stå de där minuterna i rampljuset.

 • Tentaångest, eller svårigheter att göra sitt bästa vid prov, skrivningar och liknande
 • Skrivkramp
 • Rampfeber vid t.ex. teater-, musik- eller dansframträdanden
 • Idrottsliga prestationssammanhang
 • Intima situationer

En intressant aspekt av prestationsångesten är att den inte alls behöver vara en konsekvens av tidigare misslyckanden och/eller existerande färdighetsbrister. En förlängd period av prestationsångest kan, som vid all form av upplevd ångest, påverka den faktiska prestationen negativt, men det tycks påfallande ofta vara så att man kan uppleva prestationsångest även om man regelmässigt presterar väl rent objektivt.

Vad är prestationsångest?

Den upplevda prestationsångesten är ofta ett resultat av flera samverkande faktorer eller processer:

 • Ett fysiologiskt påslag som triggas igång i sammanhang där prestationsaspekten är uttalad
 • Förekomsten av negativa kognitioner som t.ex. en överdriven rädsla för att misslyckas och/eller att erhålla negativ värdering från betydelsefulla personer, och som gör sig gällande inför/under/efter situationen
 • Beteenderesponser som kännetecknas av undvikande av/flykt från prestationssituationer
 • Förekomsten av prestationsnedsättning och/eller ett starkt psykiskt lidande som ett resultat av intensiv ångest, motivationsförlust osv.
 • Ett ältande kring negativa aspekter som dels ökar på den fysiologiska anspänningen, dels leder till att man i alltför liten utsträckning tar in/bearbetar balanserande/positiva aspekter.
 • Det kan också handla om en förväntansångest inför där man fastnar i tankegångar kring möjligt negativt utfall eller att man i efterhand nästan helt fokuserar på negativa aspekter.

När vi pratar om prestationsångest är det i många fall viktigt att skilja mellan den faktiska prestationen och den upplevda subjektiva värderingen av prestationen ifråga. Det kan i förekommande fall vara så att man upplever att man helt ”försvinner” i den ångest man upplever men att man på något sätt ändå lyckas ro hem situationen på något sätt. Så kan fallet ofta vara hos en del klienter som lider av stark scenskräck där deras förväntansångest helt tycks ta överhand men där de på något märkligt sätt ändå i regel klarar av att utföra uppgiften.

Den kvardröjande upplevelsen på ett subjektivt plan är dock nästan alltid av negativ valör. Man fastnar för det faktum att man upplevde ångesten igen, och har svårt att släppa ett ältande kring vad det egentligen måste innebära, istället för att även processa vad det faktum att man klarade av situationen rent prestationsmässigt egentligen säger om den egna förmågan.

5 tips för att hantera prestationsångest (lyssna på avnittet)
Minska prestationsångest genom att förbereda dig väl
Förbered dig! Sällan kommer någon uppträda inför en publik utan någon sorts förvarning. Öva på vad det än är som ska visas upp tills du är helt bekväm med materialet, vare sig det är relaterat till ett tal, musik eller något annat sorts uppträdande.

Prestationsångest är länkat till din inre osäkerhet
Var ditt eget fan! Säg saker som ”jag kan göra det här” eller ”jag vet att jag är redo” istället för att låta rädslans röst krypa in. Att vara sitt egna fan är ett stort steg mot att minska scenskräck.

Var avslappnad med dina fel, och minska din prestationsångest
Få inte panik! Misstag händer. Även erfarna proffs gör misstag. Låt inte ett misstag skaka om nerverna så mycket att det är omöjligt att fortsätta. Kom ihåg att det är rätt så troligt att ingen ens märkte misstaget! Få inte panik och fortsätt.

Lugn andning dämpar prestationsångest
Kom ihåg att andas! Andning kommer hjälpa dig att behålla ditt fokus och lugna nerverna. Det kommer också förhindra ett pinsamt ögonblick av att svimma på scen. Att komma ihåg att andas lugnt kommer hjälpa dig att kontrollera dina nerver.

Bryt igenom din prestationsångest och ha kul
Ha roligt! Detta kan vara roligt om man låter det vara det. Det är bara en tillfällig grej och det är snart över. Istället för att göra det till en enorm, otäck sak i huvudet, försök att se det som en chans att uttrycka dig själv och få mer erfarenhet. Försök att prata om något som man tycker om, eller uppträd med något stycke som många älskar. Det kommer göra hela upplevelsen roligare för den som uppträder och göra dem mer bekväma med att uppträda rent allmänt.

Prestationsångest händer alla, men med lite planering och att använda några av dessa tips så kan man ta sig igenom det med lätthet. Uppträdandet är över innan man hinner blinka!

Comment

Comment

Följ inte dina drömmar! (Nytt avsnitt)

1*v1PdhvD81g8foKrGXnCPTg.jpeg

I våra drömmar ser vi bara ansikten vi känner igen
I dina drömmar ser du bara ansikten från personer du någon gång träffat eller lärt känna, det är för att vårt medvetande inte kan hitta på ansikten.  Vissa ansikten i dina drömmar kommer du kanske inte ens ihåg att du har sett någon gång, men ditt medvetande har registrerat det. Så något av alla de tusentals ansikten du någon gång mött kommer du kanske se igen – i dina drömmar.

Du glömmer 90% av alla dina drömmar
Inom fem minuter har du dessutom glömt halva din dröm. Inom 10 minuter har du glömt 90% av vad du drömde. Vill du komma ihåg dina drömmar? Ha block och penna på nattygsbordet.

Kvinnor och män drömmer olika
Män tenderar att drömma mer om andra män. Ungefär 70% av alla karaktärer i en mans dröm är andra män. Medan det hos kvinnor är mer jämlikt mellan könen. Förutom det har män generellt sätt mer aggressiva känslor i drömmar än vad kvinnor har.

Dagsrester
Vårt medvetande tolkar hela tiden de externa stimuli som våra hjärnor är bombarderas med all vår vakna tid. Sedan gör den allt det till en del av våra drömmar. Det betyder också att hjärnan även när du sover registrerar ljud och intryck. Vilket kan leda till att om du hör någon borra i väggen så kan du drömma om att du är hos tandläkaren till exempel.

Muskler och andra organ i vår kropp slappnar av mer under djupsömn. Hjärnan däremot arbetar hårdare under sömn än vid vaket tillstånd.

 

Hur mycket av din drömmar minns du och hur mycket påverkar dina drömmar din vardag? Kommentera gärna!

Comment

Comment

Disc analys, vilken färg är du?

Vad är DISC-analys?

En DISC-analys är en beteendestilsanalys. Du kan till exempel få göra den hos jobbcoacher och karriärcoacher. Eller på en anställningsintervju.

DISC är ett analysverktyg som visar hur du agerar individuellt och i grupp. Det är ett mycket bra diskussionsunderlag när vi pratar om vilken typ av yrke, arbetsplats och situationer som passar dig.

Så går det till

Du gör DISC-analysen via webben. Du får en personlig rapport som du helst ska gå igenom med någon kunnig inom disc.

Analysen är ett bra underlag för öka din självinsikt bli klar över hur du ska gå vidare i ditt jobbsökande. Du får lättare att förstå hur du samarbetar i grupp, hur du tolkar och kommunicerar med andra människor och hur du undviker och löser konflikter.

 Kort om DISC-analys

DISC är ett av världens mest använda analysverktyg.
DISC beskriver ditt beteende samt hur du anpassar dig till en viss miljö eller omgivning.
Du får veta hur du reagerar i olika situationer, hur du kan utveckla dig och vilka du passar bäst att jobba ihop med, samt hur du bemöter och hanterar personer med olika beteendestilar.

I DISC används färger för att klargöra olika beteendestilar. Vilken eller vilka färger är du?

 

D-OMINANCE (röd)

Ser sig själv som:
・ Beslutsam
・ Självsäker
・ Målmedveten
・Tävlingsinriktad

Kan uppfattas av andra som:
・ Intolerant/känslokall
・Självupptagen
・ Befallande
・Påstridig

i-NFLUENCE (gul)

Ser sig själv som:
・Inspirerande
・Entusiastisk
・Flexibel
・Kreativ

Kan uppfattas av andra som:
・Slarvig/oorganiserad
・Överdrivet pratglad
・Ytlig/Självupptagen
・Otålig

S-TABILITY (grön)

Ser sig själv som:
・Omtänksam
・Hänsynsfull
・Tålmodig
・Lojal

Kan uppfattas av andra som:
・Förändringsovillig
・Avvaktande
・Oengagerad
・Omständlig

C-OMPETENCE (blå)

Ser sig själv som:
・Reflekterande
・Eftertänksam
・Noggrann
・Ordentlig

Kan uppfattas av andra som:
・Perfektionistisk
・Misstänksam
・Reserverad
・Petig

OBS en DISC-profil är ingen 100 % sanning om en persons beteende, det är en vägledning och guidning om vad som förefaller naturligt för den här personen som det ser ut i hans eller hennes liv just nu, ett verktyg för reflektion. Alla profiler behövs i våra företag idag, och ingen profil är bättre än någon annan.

För att kunna förstå och tillgodogöra sig kunskapen om en persons profil krävs en licensierad användare som gör en så kallad återkoppling av rapporten, en DISC-analys är ett verktyg för utveckling och reflektion som är oerhört kraftfull.

Några vanliga användningsområden för DISC-analyser är: personlig utveckling, grupp och teamutveckling, ledarskapsutveckling, rekrytering, som underlag i medarbetarsamtal och för utveckling av olika yrkesroller.

Comment

Comment

Att hjälpa utsatta på plats...?

Att hjälpa utsatta människor på plats pratas det mycket om, men vad menas med det och hur mycket av pengarna går de till behövande?

Barn som är fattiga riskerar att hamna i en negativ spiral som varar livet ut.
Många organisationer arbetar för att bekämpa fattigdom, bla genom att arbeta för barns rätt till grundläggande hälsovård, näring, utbildning och skydd. När dessa rättigheter är uppfyllda kan barn växa upp till friska och starka vuxna som kan ge sina egna barn en bättre start i livet.

Barn utgör en oproportionerligt stor andel av alla fattiga i världen. Det beror på att de fattigaste låginkomstländerna har en ung befolkning. Samtidigt har fattiga familjer i dessa länder generellt fler barn jämfört med rika familjer. Bristen på jämställdhet mellan könen reflekteras i fattigdomen. Flickor och kvinnor är generellt sett hårdare drabbade av fattigdom än pojkar och män.

Veckans gäst i Workpodden är Heaven Bereket, hon är grundare av investmentbolaget B.K.S. och Babino project.

Comment

Comment

Millennials vill ha allt och de vill ha det nu!

Millennials vill ha vad varje generation som har kommit före dem vill. Den enda skillnaden är att Millennials är den första generationen med modet att be om det och att förvänta sig det. Om du inte har tid, ta dig då 10 min och kolla på klippet nedan. 

Simon Sinek pratar om Millennials på arbetsplatsen. Global bästsäljande författare och ledarskap guru Simon Sinek ger en inblick i varför många Millennials kämpar på arbetsplatsen och saknar mekanismer för att hantera stress och därmed kämpar för att bilda djupa meningsfulla relationer.

Enligt Ernst & Young kommer 75% av den globala arbetskraften år 2025 består av «Millennials». Vad innebär det för företag som är beroende av att attrahera denna grupp framåt, behålla dem ­och hjälpa dem att maximera sina prestationer på arbetsplatsen?

Millennials är ofta en beteckning som används för generationen som var ungdomar runt år 2000. Denna generation fick av media etiketter som «slackers» och «beroende» myter som under den senaste tiden har vederlagts i undersökning efter undersökning. Rapporten Globalagenerationer från EY, är det att faktum att Millennials sätter karriär lika högt som tidigare generationer, men deras prioriteringar och förhållningssätt till jobbet är definitivt annorlunda. I det här bloginlägget delar vi några «viktiga rön» i undersökningen.

Båda föräldrarna arbetar ofta heltid

En utveckling som många människor ser som sin bild av verkligheten är att flera av föräldrarna bland Millennials arbetar heltid jämfört med «Generation X» (född 60 och 70). Om vi tittar på generationen före den (boomers) ­ är skillnaden ännu större.

Mer än en av fyra Millennials (26%) medger i undersökningen att den tid de tillbringar på arbete har ökat sedan de fick barn, jämfört med 13% för Gen X. Dessutom visar siffror från USA att det är mycket mindre troligt att Millennials tar ett uppehåll i karriären efter att de har fått barn, jämfört med tidigare generationer.

Flexibilitet skattas högt

Rapporten visar att Millennials är starkt engagerade i sina karriärer. Många är också ledare samtidigt som de blir föräldrar, vilket tenderar att öka den totala belastningen. Detta är en av flera faktorer som gör att denna generation sätter flexibilitet i jobbet var dag mycket högt.

EY kallar också dessa årskullar för «Generation Go» och understryker vikten av att företagen anpassar sig till den nya verkligheten för att vinna kampen om de bästa talangerna, från en generation som vill kombinera en karriär ­ med hög livskvalitet.

Comment

Comment

Kolla om du är en mobilmissbrukare

Brukar du skoja om att du är beroende av din mobil?
Då är det kanske dags att sluta skylla på luren och ta en närmare titt på den som håller i den... Min telefon fungerar som ett kognitivt tuggummi.

Enligt en undersökning som kom förra året kollar vi våra mobiler i genomsnitt 150 gånger per dag - mer än tio gånger i timmen.

Utanför Kolmården finns det ett behandlingscentrum för nätmissbrukare, och mängden spelmissbrukare ökar.

Enligt en amerikansk undersökning ökar sms:ande vid ratten olycksrisken 23 gånger. Ändå skickar vi sms fast vi kör och trots att vi borde veta bättre. David Greenfield, vid centrat för internet and teknologiberoende i Connecticut, beskriver i Business insider beteendet som en del av ett större nätberoende, där alla sorters nätanvändning ingår - sociala medier, surf, spel, dejting.

Psykoterapeuten Nancy Colier kallar i nättidningen the Fix mobilanvändningen för ett flyktbeteende.

- Du distraherar dig från där du befinner dig. Vi använder telefonen för att känna mening - men i slutändan känner vi bara större tomhet, säger hon till tidningen.

Professor Martin Ingvar vid Karolinska institutet är inte särskilt bekymrad över att våra hjärnor ska bli beroende av telefonen:

- Det är ett socialt mönsterberoende, sådant dyker upp från tid till annan. Ett tag pratade man om bilberoende, sen sms-beroende och nu telefonberoende. Jag är inte så jätteimponerad av teoribildningen.

– Allt du gör högintensivt under lång tid påverkar din hjärna, säger han.

Och eftersom många använder mobilen och många slås av tanken på hur meningsfullt det är att ägna timmar av sin dag åt telefonen är folk intresserade av frågan.

– Telefonen är ett instrument som inte blir lika trött på dig som dina kompisar blir, konstaterar han.

Det är inte telefonen i sig som gör en person beroende, däremot kan man missbruka allt här i världen och om man ersätter övriga livet med sin telefon - och själv upplever det som ett problem - kan det finnas skäl att ta en titt på sitt eget beteende.

Den danska psykologen Anders Colding-Jørgensen har blivit en flitigt anlitad föreläsare för personer som vill göra en förändring av sina sociala media-vanor. Här listar vi hans bästa råd.

Comment

Comment

Behöver du dra ned på mobilanvändandet?

Här är den danska psykologen Anders Colding-Jørgensens råd.

1. Det är du som bestämmer. Sätt gränser för ditt eget nätanvändande. Ät frukost och klä på dig innan du kollar av världen utanför, säg hej då till världen en ordentlig stund före läggdags.

2. Ta bort de sociala medierna från din telefon. Kolla i stället från din dator. Det gör att du inte frestas att gå in och kolla flödena lika ofta - och gör det krångligare för dig att dela med dig av allt som händer i din vardag. Lev i stället för att dela livet med världen.

3. Plocka bort e-posten också. Då blir det lättare att låta bli att gratisjobba på kvällar och helger.

4. Gör färre uppdateringar - och delta i färre onlinesamtal.

5. Köp en väckarklocka (eller sätt i ett nytt batteri i din gamla.) Flytta ut mobilen ur sovrummet en gång för alla.

6. Fokusera. Gör en sak i sänder. När du tittar på din telefon - gör inget annat samtidigt. När du ser på film, titta på filmen. När du pratar med någon, lägg undan din telefon.

7. Ta digitala pauser. När det kommer gäster, när du reser bort en helg, när du firar söndag i pyjamas.

8. Stäng av pusharna på din telefon. Då kan du gå och kolla på luren när det passar dig i stället för att den ligger och pockar på din uppmärksamhet.

Comment

Comment

De hetaste jobbtitlarna under år 2017

entrepreneurship3.jpg

AI coach, trafikledare för drönare och personlig data-detektiv – de hetaste jobbtitlarna nästa år kommer präglas av den tekniska utvecklingen, och en allt mer flexibel arbetsmarknad.

Den tekniska utvecklingen innebär både möjligheter och utmaningar för organisationer och individer. Det kommer nog bli större förändringar än många av oss vill inse.

Vi har nedan sammanställt 2017 års hetaste jobbtitlar. Resultaten är hämtade från Nordic Executive Survey, i vilken nästan tusen nordiska chefer svarat på frågan om vilka roller som är hetast 2017.

"Vi måste organisera oss annorlunda, jobba på nya sätt och omfamna förändringen snarare än att försöka motarbeta den".

Organisation Flexibility Manager
I en tid som kräver ett flexibelt arbetssätt – där organisationer ständigt behöver anpassa sig till omvärlden – behövs denna roll för att se till att organisationen är rätt rustad, flexibel och inte stagnerar.

Personal Teacher
Personal Trainer är för kroppen. Nu kommer Personal Teacher – som tränar knoppen. Fortbildning är avgörande för alla, och denna roll är experten som hjälper till att sätta upp en personlig plan för utbildning och utveckling.

Self-leader
Mellanchefer blir färre och vi måste i högre utsträckning leda oss själva. Självledarskap heter det då – en roll alla behöver ta nästa år.

Self-management Consultant
Många behöver utveckla sitt självledarskap. Den här rollen guidar och coachar individer med utgångspunkt utifrån de starkaste beteendekompetenserna i en era som är talangernas tid.

Futorologist
Framgång ligger i att kunna se in i framtiden. Kundernas ändrade beteende, trender och teknisk utveckling är tre huvudområden denna roll har koll på för att kunna ge råd om rätt riktning.

AI coach
AI lär sig själv om oss som individer, våra vanor och beteenden vilket gör att den här helt digitala rollen kan bli människans bästa vän.

Private Data Detective
Vissa har samma lösenord till allt, andra kopplar inte upp sig på öppna nätverk. De flesta har ingen koll alls. Det här är en mix av städare, polis och advokat i en digital värld där vi inte vet vilka spår vi egentligen lämnar efter oss.

Personal Mental Trainer
En PMT hjälper oss att komma tillbaka till vem vi själva är mitt i all transformation och digitalisering. Det blir experten på hur vi ska få rätt mind-set och mobilisera kraft för att uppnå mål och mening.

Drone Traffic Controller
Drönaren blir framtidens butler som förser oss med det vi behöver när vi behöver det. När luften fylls med små snabba farkoster blir den här rollen avgörande för att skapa ordning i trafiken.

Team Facilitator
Mellanchefernas tid är förbi. Individer och specialister leder sig själva, men jobbar tillsammans i olika konstellationer. Att facilitera processer och skapa förutsättningar för effektiva samarbeten är en attraktiv kompetens framöver.

"I'm not going to get somewhere and say, 'OK, I'm done.' Success is never final; I'll just keep on going. The same way as failure never being fatal. Just keep going. I'm going to the stars and then past them." - Conor McGregor

"I'm not going to get somewhere and say, 'OK, I'm done.' Success is never final; I'll just keep on going. The same way as failure never being fatal. Just keep going. I'm going to the stars and then past them." - Conor McGregor

Comment

Comment

Varför åker du till jobbet?

Tycker du att måndagen är en av de bästa dagarna i veckan? Tittar du aldrig på klockan för att kolla om du inte slutar snart? Grattis! Du kan sluta läsa nu.

Men om du hatar måndagar tycker och tycker att det suger att gå till jobbet alla dagar utom fredagen? Då ska du fråga dig varför du jobbar kvar? Tryggt? Orkar inte söka nytt? Jag måste ju ha lön? Kom igen! Släpp sargen, utmana, våga säga upp dig eller ta dig an andra arbetsuppgifter! ”Nej det går inte för jag är beroende av lönen” säger du. ”Ja men du kommer ju att få ett nytt jobb med en ny lön” säger jag, där du dessutom trivs. My Lundström som är veckans gäst Workpodden, pratar om skillnaden att bara gå till jobb och att veta varför du går till jobbet.

Det finns alldeles för många som går runt och inte trivs på sina jobb. Bättre snurr på arbetsmarknaden gynnar alla. Tänk om någon annan går och gnäller på ditt drömjobb som DU vill ha och inte vill sluta av samma skäl som du?

Du kanske inte vantrivs men du vet nog vad jag menar. De flesta med (lite längre arbetslivserfarenhet) känner nog någon som du har frågat dig själv: Varför i helvete jobbar den här människan här om nu allt är så dåligt? Förbannade energitjuv! Snälla säg upp dig och låt mig som faktiskt trivs slippa höra ditt tjat om hur allt är så kass.

Tänk om alla som inte trivdes sa upp sig (rent hypotetiskt). Tänk vad många nya roliga jobb det skulle finnas. Eftersom ditt supertrista jobb kan vara just det jobbet som någon annan jättegärna vill ha? Tänk vad många som skulle slippa sura bakåtsträvande gnällspikar på sina jobb! Det skulle bli bättre för alla!

Trivs du inte på ditt jobb eller kanske bara är karriärsförvirrad? Gör något åt det! Lyssna på nästa avsnitt med karrirärrådivaren Barbara Westertaklax, alla jämna avsnitt är med henne.

Comment

Comment

Julfesten, blir det kul eller fyllestrul?

Några har längtat sedan september. Andra överväger att sjukanmäla sig. Julfesten med jobbet kan vara himmel eller helvete. Här är kommer några budord för dig som vill undvika pinsamheter. OBS vill du ha lite mer ingående tips, lyssna gärna på Workpodden. 

Du skall icke bli plakatfull
Du må vara en hejare på att supa: Du berättar underbara men utlämnade anekdoter från ditt liv som singel och kan göra masken på dansgolvet. Men spara det åt kompisarna. På julfesten bör du hålla dig på rätt sida av kalasfyllan.

Tala icke allvar med chefen
”Carina, jag tycker att du är en toppenchef! Fast ibland kan du vara väldigt bitchig.” Får du syn på din chef och känner dig sugen på att ha ett ärligt samtal klockan tolv på natten? Lås in dig på toa. Vad som helst är bättre än att bli festens ovälkomna sanningssägare.

Stöt icke på arbetskamrat
Nej, julfesten är inte rätt forum för att stöta på snygga kollegan. Kom ihåg att ni ska jobba ihop sedan. Då är det inte bra att man sagt: ”Jag är så tänd på dig, Lasse!”, medan de andra hade julklappsbyte.

Du skall icke hångla
Att hångla med sin jobbarkompis kan aldrig klassas som en hit. Det är våldsamt trist att bli the talk of the fikarum. Vill ni dejta – gör det på tu man hand – inte inför ekonomichefen och 45 fnissande kollegor.

Löneförhandla icke
Många passar på att snacka lön under julfesten. Men det är inte läge att berätta för personalchefen att du vill gå upp till 35 000 kronor i lön för att Matte och Erika tjänar mer än du. Få partyförhandlingar blir bra.

Bär icke tokiga plagg
Såsom spelande julslips eller renhorn. Kom ihåg: Du ska inte på grisfest eller maskerad – utan julfest – med jobbet! Om inte ledningen kräver det bör du därför inte skoja till det med att klä dig lite julspexigt. Risken är stor att det bara blir helfel.

Låt bli gitarren
Det är något creapy med folk som alltid känner sig manade att dra fram gitarren på fyllan. Alltid är det någon som börjar dra sin repertoar av julsånger med egna texter. Få behärskar allsångsgenren, men många känner sig Michael Buble. Fundera noga över vilken genre du tillhör innan du drar det första ackordet.

Hedra morgondagen
Om det är arbetsdag efter julfesten är det inte smart att stå i karaokebaren klockan 5 på natten och sjunga ”Leva Livet” för fulla muggar. Följande arbetsdag kan bli plågsam.

Comment

Comment

Våga byta karriär nu

Kanske väcker kommande julledigheten den där skavande känslan igen – att du är på helt fel plats om vardagarna. Men ska du våga byta karriär mitt i livet? Drömjobbet vill väl alla ha? Men hur många har det, efter lång tid på samma arbetsplats och i samma yrke? Du kanske helt enkelt har tröttnat och drömmer om en förändring. Eller så vet du precis vad du vill göra, men inte hur.

Jag säger att det är viktigt att vara konkret, annars är det lätt att bara se hindren och inte möjligheterna. Men om du inte provar din idé någon gång är risken stor att du ångrar dig i framtiden.

Workpodden träffade Hedy Aliyar som lämnade en framgångsrik säljkarriär kantad av droger och hela vägen in i kaklet attityden. För att satsa allt på det han är menad för - att skriva poesi. Han har nyligen startat en studiecirkel för barn, och senare ge ut sin diktsamling och sätta upp en föreställning. Men också fortsätta inta Sveriges poesiscener. 

Comment

Comment

Jobba inte övertid!

Att jobba över, eller att be sina medarbetare att jobba över, är ibland oundvikligt. Det kan vara för att lösa en plötslig kris eller att klara en deadline. Men att ständigt jobba över är ineffektivt och skadligt, både för dig som jobbar över och för företaget. Här är några exempel, baserade på forskning, till varför det inte är bra att göra långa arbetsdagar till en vana.

Du får inte ut mer av att jobba över
En studie visar att företag inte märker någon skillnad på medarbetare som jobbar 80 timmar i veckan och på medarbetare som arbetar mindre, men påstår att de jobbar 80 timmar i veckan. Chef har också tidigare skrivit om appföretaget Filimundus som kortade arbetsdagen till sex timmar per dag men inte märkte någon nedgång i produktionen.

Att jobba för mycket kan skada din hälsa
Dålig sömn, ökat alkoholbruk och depression är bara några de negativa tendenser som för mycket arbete kan leda till. Det framkommer i flertalet studier den världskände arbetslivsforskaren Marianna Virtanen gjort.

Ledaregenskaper försämras
Viktiga ledarskapsegenskaper som att kommunicera, läsa av andra människor, ta beslut och hantera känslor försämras när vi jobbar långa dagar.

Vi gör fler misstag
När vi sover för lite, är trötta och mindre alerta är också risken för att göra fel och misstag än när vi är utvilade.

Så att nästa gång du funderar på att jobba över försök då att planera dina arbetsdagar bättre. Ett effektivt sätt är att följa detta tillvägagångsätt, om du inte kan göra klart det inom 2 minuter, schemalägg det under dagen.

Comment

Comment

Hur lyckas du med företagsbilderna och din profilbild?

Smile For The Camera - Sauman Ng

Smile For The Camera - Sauman Ng

BRA BILDER LÖNAR SIG ALLTID!
Det är svårt att räkna på return of investment på bilder. Och följdaktligen har många företag små budgetar för foto och film. Men tänk så här: Hur mycket är en ny kund värd för dig? Vad genererar en genomsnittsskund under ett år?

1 000 kr?
100 000 kr?
10 000 000 kr?

Svaret på den frågan är detsamma som svaret på denna: Vad kostar det dig varje gång en potentiell kund ”vänder i dörren” när hen besöker din sajt?

ANVÄND INTE AMATÖRMÄSSIGA BILDER
En dålig bild gör mer skada än nytta. Och med “dålig bild” menar jag bilder som har tekniska brister, eller bilder vars budskap inte alls stämmer överens med det du vill förmedla.

Om du inte kan fotografera bör du låta bli (inte ens den dyraste kameran kommer att göra jobbet åt dig). Och du bör heller inte frestas att köpa billiga bildbyråbilder. Du kommer att bli avslöjad. Och det blir dyrt i längen.

Dåliga bilder gör att ditt företag upplevs billigt, slarvigt och inte alls förtroendeingivande. Så oavsett om ni fotograferar själva eller anlitar en fotograf, välj någon som levererar kvalitet.

ANVÄND BILDER SOM VISAR ATT NI LÖSER KUNDENS PROBLEM
Generellt är kunder inte intresserade av er produkt. De är däremot intresserade om ni har en lösning på deras problem.

Av samma anledning är det inte nödvändigt att bombardera er webbesökare med bilder på er produkt. Visa istället hur ni löser era kunders problem och hur det känns när problemen är borta.

ANVÄND INTE BILDER SOM UTFYLLNAD
Utrymmet på din sajt är begränsat. Använd därför bilder som berättar något som tillför ett värde. Du vill få ut ert budskap, och då gäller det att använda bilder som gör jobbet. Att använda en bild som bara är snygg men saknar betydelse är slöseri med både pixlar och pengar.

UNDVIK BILDER SOM DU HITTAT PÅ NÄTET
Bilder är i allmänhet skyddade av upphovsrätt, vilket gör att du kan bli skadeståndsskyldig om du använder en bild utan lov. Femsiffriga belopp är inte ovanliga för bildstölder.

Men, det finns faktiskt lagliga gratisalternativ. Kolla in unsplash.com och pexels.com. Där finns bilder som är fria att använda (med så kallad CC zero-licens).

Vad är haken? Jo, att utbudet på dessa sajter är mycket begränsat. Du kommer kanske inte hitta det du söker.

Dessutom finns det inga modellreleaser till bilderna, vilket kan betyda att du ändå kan bli skadeståndsskyldig om du använder en bild på en person som inte gett sitt samtycke. Tipset är därför att hitta bilder utan identifierbara människor om du vill använda dessa gratisbilder.

 

 

Comment

Comment

Vem var du på gymnasiet & vem är du nu?

Studenten är ofta förknippad med lycka, lättnad, frihet och att äntligen få ett nytt liv genom att flytta hemifrån, börja jobba, hinna umgås med vänner. Äntligen får man lämna den där "förbannade skolan" som har varit så tråkig, tvungen och jobbig! Nu kan man göra allt det där man velat göra men inte fått, hunnit, kunnat. Vi skålar glatt och studentrusigt i champagne på examensdagen och skriver i varandras mössor – i vissa med vetskapen om att aldrig behöva tilltala möss-ägaren mer. 

Om du nu; 5, 10, 20 eller 40 år efter din student skulle prata med någon ifrån din gymnasietid, hur tror du att de skulle beskriva dig? Inte någon av dina bästa vänner utan någon i din omgivning. Skulle du vilja veta och skulle du bry dig? Just det fick jag reda på i veckans avsnitt av Workpodden. Jag träffade Viveca Viso, en gammal skolkamrat som jag inte har sett på 16 år. Viveca Viso är idag Operativ Sverigechef för ett bolag som hjälper företag att hitta boendelösningar åt sina anställda. 

Det finns massa ordspråk om att inte låta det förgångna definera dig, men det är ju precis just det som det förgångna gör. Jag tycker att man ska våga tänka tillbaka, att orka fundera och reflektera en stund över vem man var och hur man agerade. Finns många som vantrivdes i skolan och många som anser att det var deras peak i livet. Oavsett är vi är alla mer eller mindre en produkt av vårt förflutna och vår ungdom Har påverkat oss, vare sig vi vill det eller inte. Sedan ska man inte glömma bort: att livet kan bara förstås baklänges, men måste levas framlänges.

Reflektera bakåt men blicka framåt vänner!

Comment

Comment

Tillhör du normen på din arbetsplats?

När Anders Svensson hade slagit rekordet för antalet spelade herrlandslagsmatcher –146 stycken – fick han på Fotbollsgalan 2013 en sprillans ny bil. Bilen var en gåva för att hylla Svensson, som en av svensk fotbolls mest lojala spelare. Kritiken lät inte vänta på sig. Två år tidigare hade damlandslagets mittfältsmotor Therese Sjögran nämligen satt samma rekord – men då blivit belönad med en blomma. Sittandes i publiken under Fotbollsgalan 2013 och med nu 182 spelade landslagsmatcher bakom sig blir både Therese och många med henne perplexa.

Just i detta fall handlar det inte om att A-herrlandslaget är det landslag som drar in pengar till Fotbollsförbundet och att de andra lagen går back. Det handlar om vilka signaler man skickar ut. Det handlar om vad man gör, hur man agerar och att i vårt moderna samhälle ha en normkritisk utgångspunkt och perspektiv. Jag tänker ofta på- vilka satt egentligen med på det där mötet när det bestämdes att Anders Svensson skulle få en bil och hur tankarna och dialogerna. Var det någon som tänkte att detta kanske inte bara skulle uppfattas positivt. Var det någon som hade tankar på att eliminera problemet redan innan genom att fråga sponsorn om de kunde ge ut två billigare bilare för drygt samma kostnad. Var det någon som tänkte överhuvudtaget?

Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.

Vad som framställs som ”normalt” ger den som uppfattas som ”normal” utvidgade handlingsutrymmen och möjligheter. ”Det normala” eller ”vi” skapas genom att det sätts i kontrast till något annat, ”det avvikande” eller ”dom Andra” där de som tillhör normen kan tycka till om, värdera, benämna och avgöra i vilken utsträckning det avvikande ska tolereras eller ej.

Den som följer normen har makt och utrymme att antingen upprätthålla normen eller bidra till förändring av den. Det gäller såväl på person-­ som organisations­- och samhällsnivå. När vi ser vem som har makt att förändra, kan ansvaret för förändringsarbetet läggas på rätt ställe.

Ett exempel är den normkritiska pedagogiken, som formulerades i kontrast till den toleranspedagogik som syftade till att skapa tolerans för det avvikande. I ett normkritiskt arbete är utgångspunkten snarare att det är rådande normer och inte den som utsätts för diskriminering som är problemet. Målet är inte att skapa samhällen eller sociala sammanhang utan normer. Men normer förändras i samspel med ekonomiska och materiella förhållanden i samhället, och de är möjliga att påverka genom aktivt förändringsarbete. Exempel på normer som brukar diskuteras är heteronormen, funktionsnormen, vithetsnormer och tvåkönsnormen.

Begreppet normkritik slog igenom i Sverige i början av 2000-talet men den normkritiska metoden har en längre historia. Feminister, queeraktivister och teoretiker har haft betydelse för dess framväxt och idag används normkritik både inom forskning och som metoder inom exempelvis förskola/skola och på arbetsplatser.

Begränsande normer och obalanser i makt och status finns i alla sammanhang, men deras former och effekter skiljer sig åt från ställe till ställe. Vi kan inte bli av med normer, men vi kan förändra dem långsamt och förhålla oss till dem. Vi kan lära oss att uppfatta de normer som finns omkring oss och i oss själva. Därifrån kan vi verka för att de sammanhang som vi har inflytande över är så inkluderande som möjligt.

Ibland specificeras vilken norm det är som är i fokus för tillfället så som (hetero)normkritisk eller (vithets)normkritisk. Att vara (hetero)normkritisk exempelvis innebär inte att en person är kritisk mot heterosexuella personer i sig, utan mot den särställning som det olikkönade parförhållandet har i samhället juridiskt, socialt, kulturellt och hälsomässigt. Den heteronormkritiske uppfattar, kan peka på och vill förändra denna norm. Den uppfattar hur normen tar sig uttryck i allt från tvingande lagstiftning, till förväntningar i sociala sammanhang och tonåringens ängslan i att “komma ut”.

Rent konkret diskrimineras samkönade par strukturellt i inseminations- och adoptionsköer (vilket gynnar de olikkönade paren som får förtur). Ogifta personer får enligt lag inte inseminera och transsexuella tvångssteriliseras i Sverige ett tag till vid ändring av juridiskt kön till förmån för att det ska vara ”ordning i släktleden”. Socialt förutsätts det att det finns två kön och att en identifierar sig som samma kön hela livet. Alla förväntas vara heterosexuella och ihop med en person i taget vilket gör att folk som bryter mot denna norm måste “komma ut”. På biografer syns mest heterosexuella kärlekspar som regisserats av heterosexuella personer och gestaltas av heterosexuella skådespelare som i rekryteringen sett som pålitliga och trevliga för att de pratat om sina normenliga familjer och fritidsintressen. När avvikare från (hetero)normen syns på film beskrivs deras kärlek som ”ett sökande efter sig själv” och inte som romantik. Den som bryter mot (hetero)normen undviker oftare att söka vård vid sjukdom än den som är innanför normens ramar.

Comment

1 Comment

Trött på att sova för lite?

God sömn är livsviktigt för att orka och må bra. Sover vi dåligt får vi svårare att koncentrera oss på jobbet och råkar lättare ut för olyckor. Problem med sömnen blir vanligare ju äldre vi blir och förekommer oftare bland kvinnor. Var fjärde vuxen person i Sverige lider av sömnbesvär, och problemen har ökat.

Dålig sömn anses vara en bidragande orsak till flera av dagens folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, depression och utmattningssyndrom (utbrändhet). En god sömn är sannolikt lika viktigt som motion och nyttig mat för en god hälsa.

Vuxna behöver vanligen mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Sömnen stärker också skelettet och immunförsvaret. För barn och ungdomar behövs sömnen även för att växa.

Vanliga orsaker till sömnsvårigheter kan vara yttre störningar som trafikbuller. Snarkning kan också störa nattsömnen, både för den som snarkar och för den som delar sovrum med en snarkande person. Ibland är det stress eller oro som gör att man inte sover. Den som har svårigheter med sömnen kommer ofta in i en ond cirkel. Oron för att inte kunna somna gör att man blir stressad, vilket i sin tur gör det ännu svårare att somna. 

Ett vanligt råd till personer som har svårt att sova är att gå och lägga sig och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag oavsett hur natten varit. Ett annat tips är att bara använda sängen för att sova i, inte för att läsa, äta eller titta på tv i. Det är också viktigt att varva ned timmarna före läggdags och undvika kaffe och te. Fysisk aktivitet under dagen brukar också göra att det blir lättare att somna på kvällen och sova gott under natten.

Vart vänder jag mig?
Om du har sömnproblem och tror att ditt arbete är orsaken kan du vända dig till din chef. Är din arbetsplats knuten till företagshälsovården kan du vända dig direkt till den. 

1 Comment

Comment

Måste man jobba med det man älskar?

Det finns kontorsjobb, industrijobb – och så finns det jobb som åtminstone utåt mest ser ut att handla om njutning. Ett sådant har Faizal Luttamaguzi skaffat sig. Han kan på heltid göra det han gillar mest – äta och umgås.

Mat och dryck kan vara den stora upplevelsen utomlands. Att leta upp små genuina matställen, gå på upptäcktsfärd i det inhemska köket och göra nya gastronomiska upptäckter är mycket spännande för många. Tänk om någon kunde hjälpa dig att hitta det där frukostcaféet, resturangen med levande musik eller något annat magiskt. I veckans avsnitt av Workpodden gästar Faizal Luttamaguzi som driver Stockholm Food tours

Nu har han precis lanserat en ny sajt, toursofstockholm.com, med helt andra besöksmål. En fototur med professionell fotograf, en guide till Södermalm, en till Gamla Stan och en modetur med besök hos designers.

Det sägs att Konfucius sa ”Gör det du älskar och du behöver aldrig jobba en dag till i ditt liv.”

Vad är det då som skiljer de som älskar sina jobb från resten? Nedan ser du fem punkter som möjligen förvandlar ett ordinärt jobb till något du verkligen tycker om.

De vågar drömma om framtiden. Vad vill du med ditt jobb i framtiden? Vilka långsiktiga mål har du? Vad vill du få ut av ditt arbete? Vad vill du med ditt liv? Stora och svåra frågor för många, men för att kunna göra förändringar och val som passar dig måste du veta vart du är på väg. Det finns företag som tagit fasta på detta och låter medarbetarna regelbundet avsätta arbetstid till att drömma – både om arbetet och livet i övrigt.

De omger sig med människor som bryr sig om dem. Shane Lopez kallar detta agerande för ”spend vs send”. Spendera så mycket tid som möjligt med medarbetare och kollegor som du gillar och som verkar bry sig om dig. De du inte gillar skickar du mail eller textmeddelanden till om du måste ha kontakt.

De använder sina styrkor. Ta reda på vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Försök sedan att använda dina styrkor så mycket det går i ditt jobb. All forskning visar att de som i hög grad får utlopp för sina styrkor gör ett bättre jobb, bidrar mer till företagets utveckling och resultat, är lyckligare och mindre stressade.

De förändrar innehållet i sina arbeten. Är du inte nöjd med ditt jobb, försök förändra det. Ta på dig fler uppgifter du tycker är roliga och intressanta och försök bli av med de som är tråkiga. Jobba för att arbetets innehåll ska passa just dina styrkor, värderingar och det du brinner för. Nästan alla jobb förändras över tid, ta kommandot över den förändringen.

De letar efter (och hittar) en bra chef. Bara en av tio chefer kan sägas vara bra, enligt Shane Lopez. Därför kan det här bli svårt för många. Men om du jobbar i en stor organisation kan du till exempel byta avdelning, byta team eller byta arbetstider för att lyckas hitta ”din” chef. De som säger sig älska sina jobb uppger att de aktivt hållit utkik efter en chef som kan stötta dem och få dem att växa – och till slut hittat en.

Men, men… det finns ju andra värden i livet än arbete. Alla kanske inte vill älska sitt jobb och gå upp i det fullständigt. Och det är inte heller det som är poängen:

Om du ändå ska ägna en tredjedel av din vakna liv åt arbete – är det då inte bättre att gilla det än att ogilla det?

Comment