Viewing entries in
Podcast

Comment

Våga fråga... din kollega?!

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen, framför allt depressioner och ångestsjukdomar. Den psykiska hälsan kan ibland vara kopplad till arbetet och kan vara en kombination av olika delar av vårt liv.

Symtom på psykisk ohälsa kan uppträda hos oss alla. Gränsen mellan att vara psykiskt frisk eller sjuk kan vara en gråzon. Den tekniska utvecklingen har gjort att många arbeten blivit mindre fysiskt ansträngande och säkrare. Samtidigt har den psykiska belastningen för många istället ökat eller blivit mer påtaglig.

I veckans avsnitt pratar vi med Barbara Westertaklax om att våga fråga hur någon mår på jobbet. Barbara är en karrrärrådgivaren och har en bakgrund som personalchef, utbildad socionom med vidareutbildning som samtalsterapeut inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT) samt utbildning inom Neurolinguistic Programming (NLP).

Ett relativt enkelt och smidigt sätt att få reda på hur en kollega verkligen mår är att börja ställa frågor som: Hur har du det? Hur mår du? Hur kan jag hjälpa dig? Hur tycker du att samarbetet fungerar med dina arbetskollegor? Hur känner du att balansen mellan ditt arbetsliv och privatliv är? Jag har sett att detta och detta har hänt – vad kan du berätta om det?

Några friskfaktorer i den psykiska arbetsmiljön:

 • Delaktighet – att kunna bidra och att vara behövd.Inflytande – att kunna påverka sitt jobb, både på kort och lång sikt. 
 • Utvecklingsmöjligheter – att få möjlighet till personlig utveckling, att lära sig nya saker och att ha ansvar för sitt arbete. 
 • Sociala relationer – goda sociala relationer med de man jobbar tillsammans med och med chefer/ledning.
 • Rättvisa – att alla behandlas respektfullt och att inga särbehandlingar eller trakasserier sker.

Comment

Comment

Speglar svensk film vårt samhälle?

Vet inte om du någonsin tidigare har reflekterat över detta, men faktum är att svenska filmer inte överhuvudtaget speglar verkligheten, när det kommer till etnicitet och sexuell läggning. De visar en rollfördelning med en överrepresentation av vita män, heterosexuella och vuxna människor. De som avviker ifrån den normen syns inte i den grad de, enligt mig, borde synas.

I en undersökning från 2015 där man synade de svenska filmproduktionerna, så förekom endast 7 procent av skådespelarna som kunde antas ha en invandrarbakgrund – en siffra som bland Sveriges befolkning idag är ca 21,5 procent. Majoriteten av de 7 procenten är från filmen Tommy.

 Den mörke riddaren som vill förändra detta är veckans gäst i Workpodden- David Nzinga. David är skådespelare, manusförfattare och regissör, mest känd för tv-serien ”Syrror” på TV4, ”Vårdgården” på SVT samt filmerna ”Familjen Babajou” och kortfilmerna ”Jag Har Din Rygg” och ”Gola Inte”. Efter tv-serien ”Familjen Babajou” blev David Nzinga antagen till Berlinale Talents och hoppades på andra roller som inte var lika stereotypa som tidigare, men när det uteblev beslutade han sig för att ta tag i det själv. David Nzinga skapade då sin allra första film- "Jag har din rygg".

Nu är David Nzinga, tillsammans med kollegan Sebastian Lagerkvist, aktuell med ett kommande sportdrama och därmed Sveriges första sportfilm- “Kluven Dröm”. Här skildras den unge friidrottaren Mattheus liv i förorten Jordbro som tillhör idrottseliten och tävlar för Sverige. När ett större problem inträffar i Mattheus liv ställs han inför svåra utmaningar som kräver uppoffringar och svåra beslut. Gästande skådespelare, förutom David Nzinga själv, är bland andra “Snabba Cash”-stjärnorna Dragomir Mrsic och Madeleine Martin samt Guldbagge-nominerade Sebastian Hiort.

 “Kluven Dröm” förväntas ha premiär under våren 2017.

 

 

Comment

Comment

Tungt att börja jobba igen efter semestern?

Ett av de vanligaste misstagen är att lägga sig tidigare. Ponera att du brukar lägga dig runt kl 22:00 innan en arbetsdag men har lagt dig vid midnatt under semestern. Guess what? Då ska du fortsätta att lägga dig vid midnatt! Jag vet det låter helt galet, men det finns en logik i galenskapen. Lägger du dig vid 22:00 kommer du bara ligga där vaken som en nattuggla och förknippa sängen med att ligga och vrida dig, det blir en negativ upplevelse. Hemligheten är att stiga upp när du ska och allt eftersom de första arbetsdagarna passerar, vänja kroppen vid det. Sedan så småningom kommer du att vara trött vid 22:00 och Voila! Du är tillbaka i dina gamla sovrutiner

Positiva tankar skapar positiva handlingar, så här kommer några positiva saker med att semestern är över:
- Att verkligen få längta efter ditt hem, partner, soffa, husdjur, barn, tv o.s.v. Är inte det härligt?
- Om det regnar så är du ändå på jobbet och om solen skiner kan du planera in en lunchpromenad. Glöm inte att även nyttja de mörka eftermiddarna med att tända lite ljus!
- När du har fasta rutiner är det lättare att planera in träningspass, handla och göra andra fritidsaktiviteter. Erkänn, har du inte längtat lite efter det?

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Tänk på att det tar cirka 2- 3 veckor att ställa om sig och komma tillbaka in i vardagen efter semestern, så se till att ha mycket positiva och vintriga aktiviteter inbokade de första veckorna. Om du har möjlighet, gå tidigare ifrån jobbet nån fin eftermiddagar eller ta en halvdag och jobba istället några timmar senare på kvällen, kanske med datorn i knät framför din favorit serie.

Ett annat tips är att mjukstarta lite efter semestern, t.ex. att börja jobba på en onsdag. På så sätt blir första veckan kort och kanske inte känns lika "tung". Stressa inte upp dig i onödan och var medveten om att man ofta är lite trögstartad i början. Om du inte redan har börjat jobba så kanske det för dig kan kännas bra att tjuvstarta, genom att exempelvis läsa lite jobbmail, men bara om du känner att det gör dig lugnare. När du väl är tillbaka på jobbet- prioritera! Skriv gärna upp vad som är viktigast att börja med och bocka sedan av systematiskt. Då får du en känsla av kontroll.

Sedan, glöm inte att LE =) Det smittar av sig och det är svårt att tycka att allt är jobbigt när de omkring dig är glada.

Comment

Comment

Bikini Cop talar ut i Workpodden

May I present to you "Bikini Cop" eller Mikaela Kellner som hon egentligen heter. Endast iklädd bikini grep Mikaela en tjuv som stulit hennes väns mobiltelefon. Nyheten fick stor uppmärksamhet i hela Sverige men även världen över.

I veckans avsnitt pratar vi med Mikaela om vad som faktiskt hände vid gripandet, hennes dagliga arbete som polis, prostitutionsgruppen, övervåld, nättroll, Gladiatorerna och mycket mycket mer. Enjoy folks!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Många hatkommentarer

Mikaela Kellner berättar att många tyvärr tolkat hennes inlägg som att hon vore rasist. Vilket lett till både hatkommentarer från folk som kritiserar henne, samt uppskattande mail från rasistsympatisörer som hyllat henne.

– I första intervjun råkade jag säga att det var en utländsk kille som kom fram till oss. Direkt efter att det publicerats började hatmeddelanden komma om att jag var rasist. Tydligen så kränkte detta uttalande några i vårt land vilket jag vill be om ursäkt för.

Men, fortsätter Mikaela:

– Lika illa är det med de mejl jag fått från rasistsympatisörer som hyllar mig och skriver att jag var grym som satte dit invandrarpacket och hoppas att jag tryckte till honom extra hårt. Jag känner att dessa idiotiska kommentarer inte är värda att bemötas med några svar överhuvudtaget.
”Min familj är invandrare”

Till dem som uppfattat henne som rasist vill Mikaela Kellner poängtera att hennes familj har invandrat till Sverige.

– Min mormor kom till Sverige som papperslös flykting efter att ha överlevt ett koncentrationsläger. Min pappa kom som barn tillsammans med sina föräldrar som flykting till Sverige! Om det inte var för Sveriges flyktingpolitik skulle inte jag finnas till.

Hon skriver vidare att tjuvens ursprung inte hade något med hennes agerande vid stölden att göra.
Knä i ryggen

I sociala medier riktades även en hel del kritik mot Mikaela Kelleners sätt att hålla fast tjuven när de hade fått ner honom på marken. Flera personer menade att greppet som användes, där Mikaela Kellner hade vänt upp mannens arm på ryggen och även satt ett knä i ryggen, är olagligt och kan vara farligt.

Mikaela Kellner menar att hon inte tryckte ner sitt knä i mannens bröstrygg, men att greppet var nödvändigt för att hennes vän skulle kunna släppa mannen för att larma polis.

– Mannen förstår snabbt när han ligger på marken att han inte har en chans att ta sig loss vilket resulterar i att han slutar göra motstånd och vi kan lätta på våra grepp.

Comment

3 Comments

Konsten att säga upp sig

Skriv på först, säg upp dig sedan. Och berätta först för chefen innan du säger något till dina kollegor. Tro mig du gör dig själv en tjänst om du kan konsten att säga upp dig

I veckans avsnitt pratar vi konsten att säga upp sig tillsammans med karriärrådgivaren Barbara Westertaklax. Barbara har en bakgrund som personalchef, utbildad socionom med vidareutbildning som samtalsterapeut inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT) samt utbildning inom Neurolinguistic Programming (NLP).

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Äntligen! Du har fått ett nytt jobb. Nu ska din chef få höra vad du verkligen tycker. Lugn och fin. Nu har du det perfekta läget att bestämma hur denna saga ska sluta. För du kommer med all säkerhet att stöta på dina tidigare arbetsgivare och kollegor igen. Hur du än har blivit behandlad vill du hellre kunna behålla dem som goda referenser än som ovänner som kan sabba din karriär.

Ofta kommer det som en chock att någon ska säga upp sig, det är lite synd. Det är bättre om man kan tala med sin chef om att man är på väg att göra något annat. Man ska alltid tycka och tänka, men det man säger ska vara konstruktivt
och respektfullt. Snygga avslut är alltid mer bekväma även om det är bra för båda parter att veta vad som inte varit bra.

Kom ihåg att det är super viktigt att lämna snyggt. Du kan vara stjärna i 5 år och slöa de sista tre månaderna. Då är det de sista månaderna de kommer att minnas av dig.

 

3 Comments

Comment

Din chef vill inte att du tränar...

I veckans avsnitt krossar vi träningsmyter och mycket annat tillsammans med Daniel J Larsson. Som är en f.d. personlig tränare, ny chefredaktör på tidningen Sporthälsa och programledare för den mycket poplära podcasten Fitnesspodden.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Nu är sommaren slut och folk börjar göra come back på gymmet efter en solig semester.

 65 % av arbetsgivarna sponsrar sina anställda med någon form av löneförmån för att träna. Men under tre av tio har valt att satsa på den löneförmån som skulle underlätta för flest.

Friskvårdstimmen är bland de mest effektiva förmånerna en arbetsgivare kan erbjuda, att kunna gå iväg och träna under arbetstid är guld värt.

Många undersökningar visar att många gör ett bättre jobb när de får möjlighet att gå ifrån en timme mitt på dagen för att träna.

Tyvärr det så att många inte hinner träna innan eller efter jobbet, därför är en friskvårdstimme väldigt underskattad förmån. Tid är viktigare än pengar!

I en undersökning förra året fanns det 15 faktorer som folk fick rangordna enligt vad som motiverar dem, då hamnar friskvårdsbidraget på plats nummer 10. Att träna på arbetstid kom på plats nummer 3, just saying.

Ytterligare en signal arbetsgivaren kan ge är att vara en god förebild, att man visar att man har en arbetsplats där man lyfter fram träning som viktig för välbefinnandet.

Om du inte har en friskvårdstimme eller liknande på just ditt jobb, prova att lyfta frågan vid nästa möte och se om det är fler än du som skulle vilja ha möjlighet att träna under arbetstid.

Nedan tränar jag under arbetstid med Leila Söderholm, utan vikter och endast en leopardmönstrad scarf.

static12.squarespace.com.jpg

Comment

Comment

Pokémon Go är här, är du med eller inte?

unnamed.1.jpg

I det 20:e avsnittet av Workpodden återförenas Jimmy och Laurence som bjuder på en tillbakablick.  Lyssna in på en kort och koncist diskussion om de gångna avsnitten, Pokémon Go och Prideveckan i denna Recap. De pratar bl.a om hur de framgångsrikt nådde en av deras milstolpar som resulterade i över 10 000 lyssningar på en månad och ger proffstips på hur man startar en egen podd.

Sedan Pokémon-appen släpptes i Sverige så har man sett många människor som rör sig utomhus för att samla figurer. Det inte många förstår är att appen har gått om både Tinder och Candy Crush Saga. Lägg även till att Pokémon Go har fler aktiva användare än Twitter. Men hur skall man göra för att dra nytta av trenden och tjäna pengar på den? Nedan finns tipsen.

 

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Exempel på hur olika företag har gjort

Pokémon-appen har skapat möjligheter för svensk besöksnäring. Människor som annars inte kommer ut och ser sig omkring lockas att uppleva nya miljöer. Många företag inom besöksnäringen har nyttjat det faktum att Pokémon-appen lockar folk ut på gator och torg.

Rederiet Stena Line arrangerade i helgen, 22-25 juli, ”Pokémon GO-meetup” i Göteborgs hamn. Där kan Pokémon-tränare i alla åldrar delta och kämpa om vinster i fyra kategorier – ”Ovanligast Pokémon”, ”Störst fångst”, ”Bästa AR-foto” samt ”Herren på täppan”. Området kommer att vara fullt av Poké-stops som kommer fyllas med ”lures” och ett Poké-gym. Det kommer att finnas mängder av Pokémons att fånga.

Hotellkedjan Scandic Hotels erbjuder Pokémonjägare att fylla på energi och vila upp sig under jakten. De får gratis wifi, kan ladda upp sina mobiler och får rabatter på mat och dryck i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Vad gör ditt företag för att dra nytta av Pokémon Go trenden?

Om man vill få fler besökare till sin verksamhet så är det en god idé att:

 • erbjuda laddningsstationer för telefonerna då appen förbrukar mycket batteritid
 • erbjuda wifi – då streamingen är enorm
 • finns det några Pokéstops eller Gym nära er? Se till att synas med ert varumärke i anslutning till dessa platser och sponsra de
 • snart kommer man också att kunna äga ett Pokéstop
 • skapa event och kampanjer

Så gör du steg för steg

 1. Ladda ned Pokémon-appen
 2. Kolla om det finns något Pokémonstop nära din verksamhet.
 3. Kom på något som du kan sälja som kan locka till sig spelare.
 4. Köp 100 pokécoins genom att köpa en så kallad Lure Module. Denna drar till sig aktivitet till platsen i 30 minuter. 100 pokécoins=9 kronor.
 5. Fånga figurer själv och filma det, nära din verksamhet, och lägg ut filmerna på Youtube.

Gamification växer för var dag
Många företag inom besöksnäringen testar just nu olika sätt att nyttja gamification i verksamheten. På färjorna har man kunnat gå på en appbaserad skattjakt vilket varit mycket uppskattat hos barnfamiljer. Tänk på denna möjlighet att marknadsföra er verksamhet.

Comment

Comment

Har ditt företag en strategi för sociala medier?!

Nyckeln till att skapa en framgångsrik strategi för sociala medier är att arbeta fram svar på frågor som exempel:

 • Vad är nyttan med sociala medier utifrån företagets affärsmål? Vad är syftet?
 • Hur kan vi säkerhetsställa att det går att följa upp våra målsättningar?
 • Har vi olika syften för olika affärsområden?
 • Vilka möjligheter finns för att nå ut till våra målgrupper? I den här
 • frågeställningen diskuteras även kanalval. I vilka kanaler ska vi finnas och vilka väljer vi bort?

Bra innehåll är exempelvis:

 • Artiklar som är användbara för din målgrupp (”10 tips för att få ut mest av…”)
 • Information som är relevant för din målgrupp, exempelvis nyheter om vad som händer på den marknad de verkar inom.
 • Inspiration och exempel på framgångsrika resultat från andra verksamheter
 

I veckans avsnitt av Workpodden pratar vi med Vass Kommunikation, bl.a om Snapchat och hur den digitala utvecklingen håller på att förändra kommunikation- och marknadsföringsbranschen.

Vass Kommunikation har funnits i knappt ett år och drivs av de unga systrarna Helena och Johanna Engström.

Under sina första år som företagare har systrarna, 26 och 28 år, tagit in ytterligare förstärkning och de har omvandlat företaget från enskild firma till aktiebolag. De har också blivit invalda i styrelsen för Svenska pr-företagen.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Har du inte samma glöd på jobbet? Här är sex steg för att hitta tillbaka

Oavsett vad man jobbar med så kan vissa dagar eller perioder kännas tunga. Ibland är det svårt att sluta tänka negativa tankar. Då är det lätt hänt att man dras ner, tappar motivationen och får svårt att hitta tillbaka igen. Här kommer några tips som hjälper dig att hålla energin”uppe” både på arbetsplatsen och i det privata livet.

1) Var orädd!
Det är en mänsklig drivkraft att vilja utvecklas och komma framåt. Finns inte utmaningen försvinner motivationen och lusten. Att prova något helt nytt eller att testa ett nytt sätt att lösa ett problem kan vara förlösande. När vi känner oss oroliga är det risk för att vi börjar tänka negativa tankar istället för att fokusera på att klara det vi vill uppnå. Ta tag i sakerna istället, och se till att de blir gjorda. Det är enkelt att prata om allt du bör göra men låt det inte stanna där.

2) Identifiera dina mål och planera hur du ska nå dem
En positiv inställning räcker inte, du behöver också veta vad som ska motivera dig för att orka nå ända fram. Sätt konkreta och tydliga mål och skriv ner dem, och sätt gärna upp fina målbilder på väggen som påminner dig. Det gäller att bli tänd på framtiden. Utvärdera dig själv en gång i månaden, så att du är på rätt väg.

3) Ha inte för många mål
Var snäll mot dig själv! Om du har för många krav och målsättningar samtidigt kan du bli stressad och omotiverad. Tänk inte på vad du borde ha gjort utan tänk från och med nu – och framåt. Istället för att hacka på dig själv, se förändringen du faktiskt gjort. Ge dig själv beröm och fundera på hur du kan göra för att få en fortsatt positiv effekt framåt. Sätt hellre färre, realistiska mål som du kan dela upp i flera delmål. Fira varje delmål!

4) Ha roligt!
Det bör vara ett mål i sig. Om du har roligt på jobbet så blir det så mycket enklare att ta sig dit varje dag. Sluta att oroa dig för sådant som du inte kan ändra på. Bekymmer är som en gungstol. Det ger dig något att göra men du kommer ingenstans.

5) Skaffa dig kunskap
Ju mer du vet om ett ämne, desto mer säker kommer du att känna dig. Och ju säkrare du känner dig, desto mer motiverad kommer du att bli. Lär av andra som har gjort samma sak. Ingenting är så motiverande som att höra en bra framgångsberättelse!

6) Belöna dig själv!
Hitta vad som är rätt belöning för dig då rätt belöning ger ökad motivation. Man måste unna sig något när man har nått sina delmål och sitt huvudmål. Det kan ex. vara: restaurangbesök, spabesök, middag med goda vänner, shopping, en extra god dessert eller en weekendresa eller aktivitet som gör att du orkar kämpa lite extra.

I Workpoddens avsnittet nedan diskuterar jag arbetsglöd med karriärrådgivaren Barbara Westertaklax.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Om någon du jobbar med utsätts för övergrepp eller våld i nära relationer

Om någon du känner har utsatts för sexuella övergrepp eller våld i nära relationer, kan du vara till stor hjälp. När du stöttar och tror på den som har blivit utsatt, kan den personen lättare börja må bättre. Ibland kan du själv behöva någon att prata med.

Våga fråga

Om du tror att någon har varit med om övergrepp, är det bra att våga fråga. Alla säger inte rakt ut ”jag har blivit våldtagen”. Några kanske säger att någon haft sex med en, fast man inte ville.

Några kanske bara säger att de tycker att en viss person är obehaglig. Eller berättar om någon på nätet som hen är rädd för. Du kan behöva fråga flera gånger, och visa att du vill lyssna. Även om personen inte svarar just då, kan frågan göra att han eller hon till slut vågar berätta för någon.

Hjälpa personen att få hjälp

Den som har utsatts behöver oftat träffa någon som är van att hjälpa personer som har utsatts för övergrepp. Du kan hjälpa den utsatta personen med att ta reda på var hen kan få hjälp. Det kan till exempel vara en ungdomsmottagning, skolkurator eller vårdcentral. Eller en tjejjour, om den som har utsatts är tjej.

Du kan ta reda på hur en polisanmälan går till. Du kan också peppa personen att göra en polisanmälan. En del vill inte gå och prata med någon precis efter övergreppet. Det är bra att göra det tidigt. Men det är aldrig för sent att få hjälp.

Visa att du finns där

Det kan ta lång tid att må bra igen, efter ett sexuellt övergrepp. Ibland kan det påverka livet i många år. Om du känner någon som har varit med om ett övergrepp, är det bra att våga fråga om det, även om det var länge sen.

Det är inte säkert att personen vill prata om det just då. Men det kan ändå vara skönt att veta att det finns någon som bryr sig.

Ta hand om dig själv

Det kan vara jobbigt att höra om svåra saker som någon annan har varit med om. För att må bra är det viktigt att du tar hand om dig. Det är jättebra att du finns där som vän som lyssnar. Men kom ihåg att du inte själv har ansvar för situationen.

Det kan vara skönt att själv prata med till exempel en kurator, och få råd om hur du kan stötta på ett bra sätt.

Om personen fortfarande utsätts

Om någon fortfarande utsätts, är det viktigt att personen får hjälp att stoppa det. Du kan börja med att prata med någon vuxen som du litar på, som kan hjälpa er. Om det inte funkar första gången är det viktigt att inte ge upp. Då kan ni försöka igen med att berätta för någon annan.

Om övergreppet sker på nätet, finns olika sajter där ni kan få hjälp. Till exempel hjälp med att anmäla brottet och tips på hur ni kan göra för att spara bevis. 

I Workpoddens avsnittet nedan får vi följa med Eveliina Sinisalo in i socialtjänsten där hon har klienter som är utsatta för våld i nära relationer. Sedan i höstas har hon föreläst tillsammans med en kollega i egen regi om samma ämne.

Viktigt ämne! Lyssna och lär!

 

 

 

Comment

Comment

Våga flytta och följ dina drömmar

IMG_5231.JPG

Alla kommer vi till den punkten i livet då vi måste fundera över vad vi vill plugga, vad vi vill jobba med och vart vi vill bo. För vissa är det ett enkelt beslut som man kan ta på en gång, medan det kan ta otroligt lång tid för andra att fundera ut vad man egentligen vill. Men oavsett vad man kommer fram till så är det viktigt att det är något som man verkligen vill, det ska ju trots allt vara ens liv. Och det ska man ta vara på, för det kommer inte tillbaka.

Något som många drömmer om att göra är att flytta till Stockholm. För alla dem som har vuxit upp en bit utanför stan, eller helt enkelt i en stad som inte erbjuder så mycket, så innebär Stockholm såklart stora möjligheter. En del flyttar till huvudstaden för jobb, andra för att plugga och andra bara för att de helt enkelt saknar att bo i en huvudstad. Och få är det som ångrar att de flyttar dit! Därför är det alltså bara att våga chansa, och ge sig av!

Norskfödde Alexander Erwik ville som ung bli skådis, inte pga ett stort teaterintresse utan mer för att bli någon eller något. Drömmen om skådespeleri byttes ut mot en idé om att skriva. Men innan Alexander gjorde något yrkesval fick tristessen i Charlottenberg honom att flytta efter en kille till Stockholm.

Alexander kopplas av de flesta till Finest.se där han hjälpte till att starta upp kändis- och nöjesnyheterna 2006. Det Alexander är mest stolt över med Finest var att siten skapade så många nya stjärnor och gav möjligheten till dessa okända unga människor att uppfylla sina drömmer genom de många bloggarna som fanns under Finest tak.

Idag driver Alexander eventbyrån Erwik Communication. Under bolagets nio månaders existens har han och de två anställda redan lyckats leverera 29 events. I höst ska bolaget även driva person-PR för offentliga personer.

Vill du veta mer om Alexander Erwiks spännande bakgrund, nutid och framtid - lyssna in det senaste poddavsnittet med Workpodden!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Vad händer efter studierna? (podcast)

Forever-Annons-3-1024x705.jpg

Studenten är över och du är äntligen är fri. För de allra flesta är detta en underbar känsla av frihet och självständighet. Förr eller senare kommer du dock ställas inför svåra val. Plötsligt är det inte självklart att ha något att fylla dagen med. Du måste själv staka ut din egen framtid. Vi på Workpodden tycker verkligen det är på sin plats med lite tips som nyblivna studenter eller föräldrar till studenter kan använda när de tar sina första stapplande kliv ut i världen.

Få inte panik nu men det kan vara bra att ha framförhållning.

Man kan börja förbereda sig till livet efter gymnasiet redan under åk1 - genom att göra högskoleprovet och söka sommarjobb/extrajobb. All arbetslivserfarenhet är mycket värdefull och även praktik utgör en merit när man senare söker jobb eller en yrkeshögskoleutbildning.

Ett tips är att du har god framförhållning och planerar på längre sikt och börjar därför söka jobb och/eller eftergymnasiala utbildningar redan under första halvan av vårterminen i åk 3 på gymnasiet.

Sommarjobb kan man i vissa fall börja söka redan innan årsskiftet och ibland så tidigt som i början av november. På jobbsökarsidor kan man se annonser om sommarjobb från slutet av oktober i vissa fall. 

Vissa saker som t.ex. högskoleprovet kan man med fördel börja planera för redan under åk1 på gymnasiet. Resultat av HP brukar vara högre för varje gång man genomför provet fram till fjärde eller femte gång, sedan ligger resultatet på en konstant nivå. För att uppnå bästa resultat rekommenderas därför att börja göra provet redan under våren i åk1, anmälan gör man senast 15 februari till vårens provtillfälle och senast 15 september till höstens provtillfälle. Information om HP (inkl.gamla prov som man kan träna på) finns att söka efter på nätet.

Det finns heller ingen anledning att inte göra ”allt på en gång”: söka till högskola, till yrkeshögskola och jobb - samtidigt. Då har man många dörrar öppna och kan välja senare. 

Detsamma gäller när man söker jobb. Sök många olika jobb samtidigt, vänta inte på att få svar på en ansökan innan du skickar nästa. Får man fler än ett ”ja”, har man i så fall valmöjligheter.

Högskoleprovet = en extra chans att komma in och det är även en bra merit att skriva in på sitt CV när man söker jobb. Resultat av högskoleprovet gäller (i formell mening) enbart vid ansökan till svenska högskoleutbildningar men det kan också vara en extra merit vid ansökan till yrkeshögskoleutbildning och när man söker jobb.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

2 Comments

Nisha Besara - En av Sveriges nutida kvinnliga ledare (Podcast)

Låt oss presentera Nisha Besara, en kvinna som ni under flera år har kunnat hitta på Ledarnas lista över  "Framtidens Kvinnliga Ledare". 

Idag är hon VD för Unga Klara, en ideell förening med ett innovativt och fullt fokus på teaterverksamhet för barn och ungdomar.

2007 grundade Nisha nättidningen Dagens Arena och vann 2013 Svenska Publishing-Priset för "Årets massmediewebbplats". Men hennes wow-faktor slutar inte där, nej! Nisha har varit ledarskribent på Aftonbladet, politiskt sakkunnig på Regeringskansliet samt chefredaktör för SSU´s idépolitiska tidskrift Tvärdrag.

Endast ett år efter Nisha kom till världen ägde militärkuppen i Turkiet rum och då Nishas pappa politiskt kämpade för den assyriska/syrianska minoritetens rättigheter, så var familjen tvungna att lämna sitt hem och fly till Sverige. I juni 2015 skrev Nisha den uppmärksammade artikeln Mitt Hemland i Expressen Kultur.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

2 Comments

Comment

Nya hårdare krav på social och organisatorisk arbetsmiljö (podcast)

Stress, mobbning, arbetstidens förläggning. Detta står i fokus för en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket. Den kommer att påverka arbetet med det som hittills kallats psykosocial arbetsmiljö – och som nu byter namn till organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).

Enligt Arbetsmiljöverket orsakar brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ohälsa. Antalet anmälningar om arbetssjukdom inom det området har de senaste fem åren ökat med drygt 70 procent. Exempel på orsaker till ohälsan är enligt verket alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt och problem i relationer på arbetsplatsen, som samarbetsproblem och mobbning.

Jag vet att detta inte är så kul att läsa, tro mig det är 10 ggr roligare att lyssna på när vi diskuterar det i Workpodden. Enjoy

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Vad vill du med ditt liv? (podcast)

Som liten ville Siw Petersheim bli astronaut. Rymdplanerna blev det inget av, men drömmen om något mer, något annat, fick henne i 20-års åldern att lämna tryggheten i Brummendal, Norge, för att ge sig ut i världen. 

FullSizeRender.jpg

På ett av Siws första jobb ställde chefen 10 0000- kronorsfrågan ”Vad vill du med ditt liv?”. Med hjälp av hans mentorskap kom hon på riktigt igång med livet. Han hjälpte henne med lägenhet, utbildning och behöll henne som anställd tills examen var avklarad. Idag inser hon att han har varit en stor pusselbit i hennes liv. 

En annan person som verkat som förebild i Siws liv är hennes morbror. Vid en ålder på 82 år är han nybliven Stand-up komiker, skriver böcker, medverkar i reklamfilmer och rap-videos. Hans drivkraft och positiva inställning inspirerar Siw till att behålla glöden och ta upp- och nedgångar på bästa möjliga sätt. 

Med en bakgrund som beteendevetare och inom socialantropologi, så driver Siw idag eget bolag och arbetar som marknadsanalytiker med kvalitativa marknadsundersökningar. 

Vill du veta mer, lyssna på workpoddens senaste avsnitt med Siw Petersheim

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Loggar du ut när du är ledig? (podcast)

Alla vet att stress inte är bra, ändå så läser de flesta jobbmailen hemma och blir ännu mer stressade pga det! Push-notiser, pling och vibrationer får det att klia i fingrarna.

I Frankrike har facket förhandlat fram att nu är det förbjudet att kolla jobbmailen eller på annat sätt vara uppkopplade och utföra arbetssysslor efter arbetsdagens slut. Överenskommelsen är inget förbud utan ett principbeslut om att ”koppla bort mobila kommunikationsverktyg”.

Jag testade att inte ha jobbmailen installerade i min smartphone i början av förra året, kan säga att jag inte hittade jesus direkt, men klart att man vart lugnare och mer avslappnad. Men hur kommer det sig egentligen att en så enkel liten åtgärd får så stor effekt? Jo, när vi läser våra jobbmail på fritiden så händer det en rad saker i vår hjärna.

 • Vi börjar tänka mer på jobbet. Även om vi bara går in och kollar inboxen lite snabbt så räcker det att se vilka mail som kommit in för att vår nyfikna hjärna ska börja fundera på vad det står i de där mailen, och vad det innebär, vad kommer det leda till?
 • Vår stressnivå höjs. Jobbmailen är så tydligt kopplad till aktivitet och tempo, så bara att läsa mailen höjer vår stressnivå. Är det dessutom några mail där som rör ett visst problem eller något som skulle kunna innebära att det trasslar till sig på måndag när vi är tillbaka på kontoret, ja då höjs förstås stressen ännu mer.
 • Det skapas nya lösa trådar. Tankarna på vad jag ska göra åt mailen – när jag väl sätter mig för att svara och behandla allt som kommit in – är helt enkelt nya lösa trådar för vår hjärna. Trådar som den behöver hålla lite koll på för att komma ihåg. Och lösa trådar gör oss mer splittrade och mer stressade.
 • Vi läser våra mail flera gånger. Ja, även om vi läser mailen på kvällar eller helger så är de flesta mailen inte viktigare än att de kan vänta tills vi är på plats på kontoret igen. Och då läser vi dem förstås igen. Känner du att du har oceaner av tid och gärna lägger lite extra tid på att läsa mail så är det förstås helt i sin ordning, men annars är det givetvis smartare och effektivare att bara läsa dem en gång
 • Vi missar den viktiga återhämtningen. Det absolut viktigaste för att kunna hantera en intensiv vardag är ju att balansera stress och intensitet med vila och återhämtning. När vi kollar mailen lite då och då under den tid som egentligen borde vara den återhämtande tiden så sabbar vi helt enkelt för oss själva. En högre stressnivå gör att vi inte får den återhämtning vi så väl behöver, och vi utsätter då oss själva för stressens negativa effekter.

Hur gör du, läser du din jobbmail även på fritiden? Vågar du prova att sluta? Du kan ju börja med en vecka och se hur det påverkar dig. Kanske vill du sedan återgå till att kolla den även på fritiden, eller så väljer du att låta den vänta tills du är på jobbet igen. Vågar du testa något nytt? Skriv gärna en kommentar eller maila till jimmy@workpodden.se så kanske vi diskuterar ämnet ett kommande avsnitt av Workpodden.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Söker du sponsring eller vill sponsra någon?

7 goda råd vid sponsring

 • Överväg sponsringen ur både ett ekonomiskt och ett skattemässigt perspektiv.
 • Fundera över syftet med sponsringen. Hur kommer marknadsföringen att påverka ditt företags varumärke och profil?
 • Finns det någon risk för att utgiften kan hänföras till en privat levnadskostnad? I så fall medges endast avdrag såsom för lönekostnad.
 • Definiera motprestationen. Finns det ingen bedöms sponsringen sannolikt som en gåva.
 • Om motprestation finns, försök bedöma dess ekonomiska värde. Detta är avgörande för storleken på avdraget.
 • Upprätta ett skriftligt avtal och reglera samtliga punkter ovan.
 • Tänk på vikten av att utnyttja motprestationen.

I det här avsnittet av Workpodden får du höra på Nadia Mefroum.  Hon är grundaren av Skandinaviens första marknadsplats för sponsorvärlden. Där det ska bli ännu enklare att göra sitt framtida projekt synligt för potentiella sponsorer.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Allt färre känner sig motiverade på jobbet

Allt fler känner att de saknar anledning att gå till jobbet. En tendens som inleddes för ett par år sedan fortsätter nedåt. Minst motiverade är anställda under 30 år. Enligt undersökningen är det också yngre som tror att de kommer att vara frånvarande på grund av sjukdom under det närmaste året. Mest motiverade till sitt arbete är 55-plussarna, där över 60 procent anser sig vara motiverade. Men så sent som 2009 var närmare 80 procent i den gruppen motiverade i jobbet. Hur ska man då göra för att bli mer motiverad?

I det här avsnittet av Workpodden pratar jag just motivation med karriärrådgivaren Barbara Westertaklax

Barbara har en bakgrund som personalchef, utbildad socionom med vidareutbildning som samtalsterapeut inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT) samt utbildning inom Neurolinguistic Programming (NLP) i kombination med en lång erfarenhet av rekrytering och bred generell kunskap i personalfrågor hon driver nu sin verksamhet Full Capacity som fokuserar på ett hållbart yrkesliv. karriarsforvirrad.se

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

9 tips till dig som lämnar barn på förskolan (podcast)

I detta avsnitt presenterar vi en tjej med många strängar på sin lyra. Elina tröttnade på sitt jobb som förskolelärare där hon mötte många bittra och negativa kollegor som inte hade lågan brinnande. Hon valde att omskola sig och pluggar nu på Hudvårdshögskolan samt frilansar som massör. I detta avsnitt dryftar hon allt detta om detta och om mycket mer. Ruffie med Musse Hassevall i täten, fördomar, familjen och hennes rebelliska ungdomsår, tidigare utbildning som inte gav ett skvatt, psuedotvillingar och livet som baptist.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Apropå förskolor

Jag går förbi en förskola en morgon och ser en mamma som försöker lämna av sin son. Mamman har ett litet barn i famnen, och storebror, som ska lämnas, ser ut att vara 2-3 år.

Vad jag förstår har mamman redan sagt Hej då och kramat och pussat och hela fadderullan, så hon börjar gå. Pojken gråter och skriker hejdlöst. Bredvid honom står en förskolepedagog och finns där som stöd. Mamman går tvekande iväg. Jag ser att hon mår dåligt och inte riktigt vet hur hon ska hantera situationen.

Jag tänker ”Vänd inte om! Gå inte tillbaka! Gå inte tillbaka!”, men det är precis vad hon gör. Hon vänder om och går tillbaka, kramar om sin son igen och jag ser hur en diskussion startas. Jag tänker nu att förskolepedagogen i sin tur tänker: ”Gååå nuuuu dååååå, gå bara!”, för så har jag uppfattat att förskolepersonalen ofta känner. De vet att barnet kommer att lugna ner sig så fort mamman har gått.

Så nu tänkte jag dela med mig av, till alla er föräldrar, hur en BRA lämning kan gå till (baserat på ett samtal med en barnpsykolog):

1. Det viktiga är att du, som förälder, är positiv och tydlig. Att du inte bekymrar dig så att ditt barn ser det, utan att din inställning är att ”det här går bra och mitt barn kommer att ha en bra dag här”. Givetvis förutsatt att du hört från personalen att ditt barn har det bra på dagiset/fritids/i skolan. Om ditt barn känner sig utanför eller blir mobbad så behöver ju ni vuxna självklart ta tag i det först, förstås, samt lösa den olyckliga situationen. Men om personalen berättat att ditt barn är glad och nöjd i verksamheten, så är det den inställningen du ska ha: ”Det här blir bra!”

Din inställning spelar nämligen jättestor roll. Ditt/dina barn tolkar och lyssnar ständigt av dig och den sinnestämning du befinner dig i.

2. Lova inte en massa saker, som: ”Jag kommer att hämta dig jättetidigt!” eller ”Du ska bara vara på dagis/fritids/skolan i några timmar och sedan får du gå hem!”. I dessa meningar rymmer det nämligen: ”Dagis/fritids/skola är farligt/hemskt/något-man-måste-göra och hemma är BÄST”.

3. Prata positivt om dagis/fritids/skolan vid andra tillfällen. På vägen till dagis/fritids/skolan får ni dock gärna prata om annat. Om roliga saker- om vad som helst egentligen.

4. Lämningar bör vara korta och se till att i alla fall en från personalen vet att du går. Om lämningarna tidigare varit problematiska ska en personal vara närvarande när du går, så att barnet lämnas från föräldern till den personen. Kom överens med personalen om att när du går ska personalen hjälpa till, kanske hålla i eller avleda (”Kom så går vi och läser en bok!” eller ”Kom så ska vi ska vi se vad Pelle gör!”). Prata gärna med personalen innan så att ni är överens om hur ni ska samarbeta kring lämnandet.

5. När du GLATT har pussat/kramat och sagt "Hej då” så SKA du gå. Oavsett hur ditt barn reagerar så SKA du gå. Hur ont det än gör i ditt hjärta, så SKA du gå - bestämt och glatt. OM du vänder dig om, ska du vinka och se glad ut. Se till att förmedla, genom dina blickar, att allt är bra och att du litar på personalen och att ditt barn har det bra där.

6. Vänd inte om och gå tillbaka, det är bara att dra ut på ”eländet”. Dessutom förmedlar du att du varken litar på personalen, verksamheten eller ditt barn.

7. Ditt barn KAN hantera sin sorg och ilska. Lita på det! Att ha svårt för separationer är inte farligt. Tänk på att ditt barn om 10 minuter leker som vanligt (du kan ju ringa och fråga när du kommer hem/till jobbet, men be inte att få prata med ditt barn för då förmedlar du bara din osäkerhet).

8. Många vill vinka i fönstret. Gör det om du vill, men gör det kort, och oavsett om ditt barn gråter och ser väldigt olycklig ut, ska du vinka glatt och en kort stund och sedan gå.

Jag vet föräldrar som börjat med rutinen att göra grimaser och en massa olika ”roliga” saker framför fönstret. Detta blir tyvärr alltsom oftast sedan ett krav ifrån barnet, så att föräldern tillslut måste hålla en hel föreställning där framför fönstret (ja, för annars gråter ju barnet när föräldern ska gå). Skippa det!

Det är inte farligt för barn att sakna, längta och vara ledsna när mamma/pappa går. Det är helt naturligt och skadar ingen.

PS. TILLÄGG:

9. Jag menar alltså att från och med att du bestämt dig för att gå, så behöver det vara ett kort och tydligt avsked. Inga utdragna ”springa-tillbaka-scener” där smärtan i både barnet och den vuxne bara blir ännu större. Men OM du vill sitta med ditt barn och läsa en bok först, sitta och prata en stund på golvet eller leka lite, så gör det!

Lycka till =)

Comment

Comment

Hur gör du ditt personliga brev personligt? (podcast)

Ett personligt brev skickar du med ditt CV när du söker ett jobb. Det personliga brevet är en lite närmare presentation av dig själv, vad du är bra på och varför du passar för jobbet du söker.

I det personliga brevet ska du berätta om vem du är, hur du är och vad du har för ambitioner inför framtiden och det jobb du söker. Det ska kort och gott presentera dig som person. Det är viktigt att du inte bara beskriver dig själv med en massa klyschor som positiv, social, stresstålig, utan också ger konkreta exempel på hur dessa egenskaper tar sig form hos dig. I det här avsnittet fick jag chansen att prata med karriärrådgivaren Barbara Westertaklax om just detta ämne.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment