Comment

Vad händer efter studierna? (podcast)

Forever-Annons-3-1024x705.jpg

Studenten är över och du är äntligen är fri. För de allra flesta är detta en underbar känsla av frihet och självständighet. Förr eller senare kommer du dock ställas inför svåra val. Plötsligt är det inte självklart att ha något att fylla dagen med. Du måste själv staka ut din egen framtid. Vi på Workpodden tycker verkligen det är på sin plats med lite tips som nyblivna studenter eller föräldrar till studenter kan använda när de tar sina första stapplande kliv ut i världen.

Få inte panik nu men det kan vara bra att ha framförhållning.

Man kan börja förbereda sig till livet efter gymnasiet redan under åk1 - genom att göra högskoleprovet och söka sommarjobb/extrajobb. All arbetslivserfarenhet är mycket värdefull och även praktik utgör en merit när man senare söker jobb eller en yrkeshögskoleutbildning.

Ett tips är att du har god framförhållning och planerar på längre sikt och börjar därför söka jobb och/eller eftergymnasiala utbildningar redan under första halvan av vårterminen i åk 3 på gymnasiet.

Sommarjobb kan man i vissa fall börja söka redan innan årsskiftet och ibland så tidigt som i början av november. På jobbsökarsidor kan man se annonser om sommarjobb från slutet av oktober i vissa fall. 

Vissa saker som t.ex. högskoleprovet kan man med fördel börja planera för redan under åk1 på gymnasiet. Resultat av HP brukar vara högre för varje gång man genomför provet fram till fjärde eller femte gång, sedan ligger resultatet på en konstant nivå. För att uppnå bästa resultat rekommenderas därför att börja göra provet redan under våren i åk1, anmälan gör man senast 15 februari till vårens provtillfälle och senast 15 september till höstens provtillfälle. Information om HP (inkl.gamla prov som man kan träna på) finns att söka efter på nätet.

Det finns heller ingen anledning att inte göra ”allt på en gång”: söka till högskola, till yrkeshögskola och jobb - samtidigt. Då har man många dörrar öppna och kan välja senare. 

Detsamma gäller när man söker jobb. Sök många olika jobb samtidigt, vänta inte på att få svar på en ansökan innan du skickar nästa. Får man fler än ett ”ja”, har man i så fall valmöjligheter.

Högskoleprovet = en extra chans att komma in och det är även en bra merit att skriva in på sitt CV när man söker jobb. Resultat av högskoleprovet gäller (i formell mening) enbart vid ansökan till svenska högskoleutbildningar men det kan också vara en extra merit vid ansökan till yrkeshögskoleutbildning och när man söker jobb.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Har du koll på "Brexit"-omröstningen?!

brexit-800x500.jpg

Imorgon, torsdag den 23 juni, går britterna till valurnorna för att rösta om deras vara eller icke-vara i den europeiska unionen. Men vad händer egentligen om det blir en Brexit? 

Är det här en sådan där omröstning som det går att vessla sig ur? Formellt ja. Parlamentet kan fatta vilka beslut de vill. Däremot har alla inblandade, inklusive David Cameron, bundit sig så hårt det bara går vid masten. Resultatet gäller punkt slut. En möjlighet som har förekommit tidigare i EU:s historia, exempelvis när Danmark röstade nej till euron, är att förhandla fram ett nytt avtal för landet och sedan hålla en ny folkomröstning om detta.

Om Storbritannien stannar är nästa steg att genomföra det förändringar som landet förhandlat fram med EU. Det gäller bland annat begränsningar i möjligheten för migranter och tillfälligt boende i Storbritannien att få fullt ut få del av olika statliga bidrag. Dessutom har David Cameron försäkrat att han blivit lovad att pundet blir kvar men att Storbritannien ändå inte diskrimineras inom EU samt att Londons finanssystem åtminstone inte fullt kommer att regleras från Bryssel. Slutligen menar Cameron att nu är det fastställt att Storbritannien inte kommer att tvingas in i eller ta del av ytterligare närmare samarbeten inom unionen.

Ett besked att stanna skulle med andra ord inte ha så stor effekt på ekonomin. Det skulle däremot en Brexitvinst ha. Då skulle omedelbart en utträdesansökan lämnas in. Den skulle sedan i förhandlas i upp till två år. Under den tiden skulle även eventuella nya frihandelsavtal och andra avtal om relationerna med övriga Europa förhandlas fram. Här står dock bilden i Storbritannien i skarp kontrast mot den inom övriga EU.

Lämnasidan har sagt att den norska modellen att införa EU-lagar utan att var medlem inte är aktuell. EU har sagt att russinplockande är det inte tal om. I botten finns möjligheten att använda de globala frihandelsavtalen via WTO men det vore en stor begränsning för alla inblandade. En svår förhandling med andra ord. Ett drag i det schackpartiet bjöd Frankrike på i veckan –”Brexit: Britain is either in or out, French economy minister warns – Tough message reflects intense debate with Berlin over how to deal with aftermath of Brexit” (FT). Om Storbritannien röstar ut sig bör landet lämna EU så fort som möjligt och övriga EU koncentrera sig på att förstärka samarbetet ytterligare.

Mer basfakta finns på BBC:s valsida. Där återfinns även svaren på de två brinnande frågorna om Storbritannien vid en Brexit även måste lämna Eurovision Song Contest samt om man får använda blyertspenna när man röstar.

Comment

2 Comments

Nisha Besara - En av Sveriges nutida kvinnliga ledare (Podcast)

Låt oss presentera Nisha Besara, en kvinna som ni under flera år har kunnat hitta på Ledarnas lista över  "Framtidens Kvinnliga Ledare". 

Idag är hon VD för Unga Klara, en ideell förening med ett innovativt och fullt fokus på teaterverksamhet för barn och ungdomar.

2007 grundade Nisha nättidningen Dagens Arena och vann 2013 Svenska Publishing-Priset för "Årets massmediewebbplats". Men hennes wow-faktor slutar inte där, nej! Nisha har varit ledarskribent på Aftonbladet, politiskt sakkunnig på Regeringskansliet samt chefredaktör för SSU´s idépolitiska tidskrift Tvärdrag.

Endast ett år efter Nisha kom till världen ägde militärkuppen i Turkiet rum och då Nishas pappa politiskt kämpade för den assyriska/syrianska minoritetens rättigheter, så var familjen tvungna att lämna sitt hem och fly till Sverige. I juni 2015 skrev Nisha den uppmärksammade artikeln Mitt Hemland i Expressen Kultur.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

2 Comments

Comment

Nya hårdare krav på social och organisatorisk arbetsmiljö (podcast)

Stress, mobbning, arbetstidens förläggning. Detta står i fokus för en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket. Den kommer att påverka arbetet med det som hittills kallats psykosocial arbetsmiljö – och som nu byter namn till organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).

Enligt Arbetsmiljöverket orsakar brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ohälsa. Antalet anmälningar om arbetssjukdom inom det området har de senaste fem åren ökat med drygt 70 procent. Exempel på orsaker till ohälsan är enligt verket alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt och problem i relationer på arbetsplatsen, som samarbetsproblem och mobbning.

Jag vet att detta inte är så kul att läsa, tro mig det är 10 ggr roligare att lyssna på när vi diskuterar det i Workpodden. Enjoy

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Vad vill du med ditt liv? (podcast)

Som liten ville Siw Petersheim bli astronaut. Rymdplanerna blev det inget av, men drömmen om något mer, något annat, fick henne i 20-års åldern att lämna tryggheten i Brummendal, Norge, för att ge sig ut i världen. 

FullSizeRender.jpg

På ett av Siws första jobb ställde chefen 10 0000- kronorsfrågan ”Vad vill du med ditt liv?”. Med hjälp av hans mentorskap kom hon på riktigt igång med livet. Han hjälpte henne med lägenhet, utbildning och behöll henne som anställd tills examen var avklarad. Idag inser hon att han har varit en stor pusselbit i hennes liv. 

En annan person som verkat som förebild i Siws liv är hennes morbror. Vid en ålder på 82 år är han nybliven Stand-up komiker, skriver böcker, medverkar i reklamfilmer och rap-videos. Hans drivkraft och positiva inställning inspirerar Siw till att behålla glöden och ta upp- och nedgångar på bästa möjliga sätt. 

Med en bakgrund som beteendevetare och inom socialantropologi, så driver Siw idag eget bolag och arbetar som marknadsanalytiker med kvalitativa marknadsundersökningar. 

Vill du veta mer, lyssna på workpoddens senaste avsnitt med Siw Petersheim

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Stillasittandet lika farligt som rökning?!

Nja det är snarare sanning med modifikation. Var tredje vuxen männsika rör på sig för lite och varje år dör 5,3 miljoner människor runtom världen på grund av inaktivitet. Inaktivitet ökar risken för hjärtsjukdomar, diabetes och cancer.

Jogging och gympa i alla ära, men det mest hälsosamma du kan göra är att stå upp på jobbet. De trendigaste kontoren har fattat galoppen, och på vissa håll har till och med löpband dykt upp vid skrivborden. Kalla det modefluga, men nyttan med att röra sig lätt och lagom mycket har vetenskaplig grund.

Vi blir bara latare och latare. Många timmar spenderas i tv-soffan och vi tar gärna bilen så ofta vi kan. Om vi skulle matcha livsstilen bland de få jägare och samlare som finns kvar på jordklotet hade vi behövt gå minst 19 kilometer extra varenda dag, skriver The Economist. Vi behöver visserligen mer motion, men nu verkar det finnas ett relativt överkomligt sätt att få den. Tidigare har det varit ganska okänt att långa perioder av inaktivitet är dåligt, oavsett hur mycket tid vi lägger på träning vid sidan av. Den senaste forskningen lyfter upp betydelsen av att istället vara lågaktiv, till exempel genom att stå eller gå kontinuerligt under hela dagen.

Redan under 1950-talet blev nyttan med att stå och jobba känd. En studie som publicerades i The Lancet slog fast att risken att drabbas av hjärtinfarkt var hälften så stor för busskonduktörer – som stående arbetade sig igenom dagen– jämfört med busschaufförer som satt ner. Trots studien avtog snabbt intresset för så kallad låg aktivitet. Orsaken sägs vara den hälso- och motionstrend som sedan den senare delen av 1900-talet har förespråkat betydligt kraftigare aktivteter.

Men nu är det åter inne att vara lågaktiv, och forskaren Emma Wilmot vid University of Leicester i Storbritannien ger skjuts åt den nya trenden. The Economist skriver att hon har studerat 800 000 personer, och klarlagt att de som är minst aktiva i sitt dagliga liv löper dubbelt så stor risk att utveckla diabetes jämfört med de mest aktiva. Rör man sig inte alls löper man också dubbelt så hög risk – eller mer – att drabbas av hjärtattack och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Ett resultat som enligt tidningen visar sig vara oberoende av huruvida deltagarna tränar ordentligt på sin fritid eller ej.

Det finns mer forskning som har försökt klarlägga nyttan med lågaktivitet, och forskare har menat att inaktivitet också påverkar ämnesomsättningen. I ett experiment band man ihop råttors bakben under en hel dag. Resultatet visade att inaktiviteten som följde orsakade stora nedgångar i den mängd fett som tas upp av muskler och som kallas triglycerider. I studien orsakade fettet trubbel på annat håll. Råttornas nivåer av så kallade High-density lipoprotein, eller HDL, minskade också dramatiskt. HDL:s uppgift är att föra bort överskott av kolesterol från kroppens vävnader till levern. Det finns liknande resultat för studier som utförts på människor, skriver The Economist och poängterar att denna forskning lyckligtvis också visar att läget förändras redan vid små mängder av låg aktivitet. Tidningen betonar dock att forskningen har höjt kritiska röster, och kanse återstår det många studier innan vi får reda på vilken typ av aktivitet som egentligen är nyttigast. Men medan vi väntar på flerresultat så kanske det ändå är läge att skrota kontorsstolen på försök?

Comment

Comment

Loggar du ut när du är ledig? (podcast)

Alla vet att stress inte är bra, ändå så läser de flesta jobbmailen hemma och blir ännu mer stressade pga det! Push-notiser, pling och vibrationer får det att klia i fingrarna.

I Frankrike har facket förhandlat fram att nu är det förbjudet att kolla jobbmailen eller på annat sätt vara uppkopplade och utföra arbetssysslor efter arbetsdagens slut. Överenskommelsen är inget förbud utan ett principbeslut om att ”koppla bort mobila kommunikationsverktyg”.

Jag testade att inte ha jobbmailen installerade i min smartphone i början av förra året, kan säga att jag inte hittade jesus direkt, men klart att man vart lugnare och mer avslappnad. Men hur kommer det sig egentligen att en så enkel liten åtgärd får så stor effekt? Jo, när vi läser våra jobbmail på fritiden så händer det en rad saker i vår hjärna.

 • Vi börjar tänka mer på jobbet. Även om vi bara går in och kollar inboxen lite snabbt så räcker det att se vilka mail som kommit in för att vår nyfikna hjärna ska börja fundera på vad det står i de där mailen, och vad det innebär, vad kommer det leda till?
 • Vår stressnivå höjs. Jobbmailen är så tydligt kopplad till aktivitet och tempo, så bara att läsa mailen höjer vår stressnivå. Är det dessutom några mail där som rör ett visst problem eller något som skulle kunna innebära att det trasslar till sig på måndag när vi är tillbaka på kontoret, ja då höjs förstås stressen ännu mer.
 • Det skapas nya lösa trådar. Tankarna på vad jag ska göra åt mailen – när jag väl sätter mig för att svara och behandla allt som kommit in – är helt enkelt nya lösa trådar för vår hjärna. Trådar som den behöver hålla lite koll på för att komma ihåg. Och lösa trådar gör oss mer splittrade och mer stressade.
 • Vi läser våra mail flera gånger. Ja, även om vi läser mailen på kvällar eller helger så är de flesta mailen inte viktigare än att de kan vänta tills vi är på plats på kontoret igen. Och då läser vi dem förstås igen. Känner du att du har oceaner av tid och gärna lägger lite extra tid på att läsa mail så är det förstås helt i sin ordning, men annars är det givetvis smartare och effektivare att bara läsa dem en gång
 • Vi missar den viktiga återhämtningen. Det absolut viktigaste för att kunna hantera en intensiv vardag är ju att balansera stress och intensitet med vila och återhämtning. När vi kollar mailen lite då och då under den tid som egentligen borde vara den återhämtande tiden så sabbar vi helt enkelt för oss själva. En högre stressnivå gör att vi inte får den återhämtning vi så väl behöver, och vi utsätter då oss själva för stressens negativa effekter.

Hur gör du, läser du din jobbmail även på fritiden? Vågar du prova att sluta? Du kan ju börja med en vecka och se hur det påverkar dig. Kanske vill du sedan återgå till att kolla den även på fritiden, eller så väljer du att låta den vänta tills du är på jobbet igen. Vågar du testa något nytt? Skriv gärna en kommentar eller maila till jimmy@workpodden.se så kanske vi diskuterar ämnet ett kommande avsnitt av Workpodden.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Söker du sponsring eller vill sponsra någon?

7 goda råd vid sponsring

 • Överväg sponsringen ur både ett ekonomiskt och ett skattemässigt perspektiv.
 • Fundera över syftet med sponsringen. Hur kommer marknadsföringen att påverka ditt företags varumärke och profil?
 • Finns det någon risk för att utgiften kan hänföras till en privat levnadskostnad? I så fall medges endast avdrag såsom för lönekostnad.
 • Definiera motprestationen. Finns det ingen bedöms sponsringen sannolikt som en gåva.
 • Om motprestation finns, försök bedöma dess ekonomiska värde. Detta är avgörande för storleken på avdraget.
 • Upprätta ett skriftligt avtal och reglera samtliga punkter ovan.
 • Tänk på vikten av att utnyttja motprestationen.

I det här avsnittet av Workpodden får du höra på Nadia Mefroum.  Hon är grundaren av Skandinaviens första marknadsplats för sponsorvärlden. Där det ska bli ännu enklare att göra sitt framtida projekt synligt för potentiella sponsorer.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Allt färre känner sig motiverade på jobbet

Allt fler känner att de saknar anledning att gå till jobbet. En tendens som inleddes för ett par år sedan fortsätter nedåt. Minst motiverade är anställda under 30 år. Enligt undersökningen är det också yngre som tror att de kommer att vara frånvarande på grund av sjukdom under det närmaste året. Mest motiverade till sitt arbete är 55-plussarna, där över 60 procent anser sig vara motiverade. Men så sent som 2009 var närmare 80 procent i den gruppen motiverade i jobbet. Hur ska man då göra för att bli mer motiverad?

I det här avsnittet av Workpodden pratar jag just motivation med karriärrådgivaren Barbara Westertaklax

Barbara har en bakgrund som personalchef, utbildad socionom med vidareutbildning som samtalsterapeut inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT) samt utbildning inom Neurolinguistic Programming (NLP) i kombination med en lång erfarenhet av rekrytering och bred generell kunskap i personalfrågor hon driver nu sin verksamhet Full Capacity som fokuserar på ett hållbart yrkesliv. karriarsforvirrad.se

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

9 tips hur du inte ska använda ditt kroppsspråk

Här är 9 saker du bör undvika signalera med ditt kroppsspråk, det underminerar din trovärdighet, avsikter och och du kan uppfattas oprofessionellt.

1. När ryggen är allt för stel, upprätt och axlarna är högt upp. Var medveten om din hållning och gör ditt bästa för att slappna av och vara bekväm.

2. När du vänder din kropp bort från den person du pratar med, säger det att du inte är engagerad i samtalet - betecknar en brist på respekt. Håll din kropp vänd rakt emot den andra personen.

3. Luta dig aldrig bort från den andra personen, det kan uppfattas som du inte riktigt lyssnar. Luta lite emot den andra personen för att visa att du är intresserad av vad de har att säga.

4. När du korsar dina armar och ben, du säger att du inte är öppen för vad den andra personen kommunicerar. Undvik att korsa din armar och ben för att visa att du är engagerad.

5. När du avstå från att använda händerna när du talar minskar du din trovärdighet. Våga gestikulera med händerna

6. En svag handskakning stör sig väldigt många på, kommunicerar även att du kan vara slapphändig på andra sätt, vilket inte är budskapet de flesta människor i näringslivet vill projicera.

7. Att undvika ögonkontakt med den andra personen kan få dig att se ut som du inte är intresserad av vad de har att säga (men för mycket ögonkontakt kan vara förvirrande).

8. Blinkar för mycket säger att du känner dig obekväm med samtalet. Håll ett öga på dina ögon!

9. Tala för fort gör att du verkar nervös. Ta ett djupt andetag och tala långsamt och tydligt.

Lycka till

Comment

Comment

9 tips till dig som lämnar barn på förskolan (podcast)

I detta avsnitt presenterar vi en tjej med många strängar på sin lyra. Elina tröttnade på sitt jobb som förskolelärare där hon mötte många bittra och negativa kollegor som inte hade lågan brinnande. Hon valde att omskola sig och pluggar nu på Hudvårdshögskolan samt frilansar som massör. I detta avsnitt dryftar hon allt detta om detta och om mycket mer. Ruffie med Musse Hassevall i täten, fördomar, familjen och hennes rebelliska ungdomsår, tidigare utbildning som inte gav ett skvatt, psuedotvillingar och livet som baptist.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Apropå förskolor

Jag går förbi en förskola en morgon och ser en mamma som försöker lämna av sin son. Mamman har ett litet barn i famnen, och storebror, som ska lämnas, ser ut att vara 2-3 år.

Vad jag förstår har mamman redan sagt Hej då och kramat och pussat och hela fadderullan, så hon börjar gå. Pojken gråter och skriker hejdlöst. Bredvid honom står en förskolepedagog och finns där som stöd. Mamman går tvekande iväg. Jag ser att hon mår dåligt och inte riktigt vet hur hon ska hantera situationen.

Jag tänker ”Vänd inte om! Gå inte tillbaka! Gå inte tillbaka!”, men det är precis vad hon gör. Hon vänder om och går tillbaka, kramar om sin son igen och jag ser hur en diskussion startas. Jag tänker nu att förskolepedagogen i sin tur tänker: ”Gååå nuuuu dååååå, gå bara!”, för så har jag uppfattat att förskolepersonalen ofta känner. De vet att barnet kommer att lugna ner sig så fort mamman har gått.

Så nu tänkte jag dela med mig av, till alla er föräldrar, hur en BRA lämning kan gå till (baserat på ett samtal med en barnpsykolog):

1. Det viktiga är att du, som förälder, är positiv och tydlig. Att du inte bekymrar dig så att ditt barn ser det, utan att din inställning är att ”det här går bra och mitt barn kommer att ha en bra dag här”. Givetvis förutsatt att du hört från personalen att ditt barn har det bra på dagiset/fritids/i skolan. Om ditt barn känner sig utanför eller blir mobbad så behöver ju ni vuxna självklart ta tag i det först, förstås, samt lösa den olyckliga situationen. Men om personalen berättat att ditt barn är glad och nöjd i verksamheten, så är det den inställningen du ska ha: ”Det här blir bra!”

Din inställning spelar nämligen jättestor roll. Ditt/dina barn tolkar och lyssnar ständigt av dig och den sinnestämning du befinner dig i.

2. Lova inte en massa saker, som: ”Jag kommer att hämta dig jättetidigt!” eller ”Du ska bara vara på dagis/fritids/skolan i några timmar och sedan får du gå hem!”. I dessa meningar rymmer det nämligen: ”Dagis/fritids/skola är farligt/hemskt/något-man-måste-göra och hemma är BÄST”.

3. Prata positivt om dagis/fritids/skolan vid andra tillfällen. På vägen till dagis/fritids/skolan får ni dock gärna prata om annat. Om roliga saker- om vad som helst egentligen.

4. Lämningar bör vara korta och se till att i alla fall en från personalen vet att du går. Om lämningarna tidigare varit problematiska ska en personal vara närvarande när du går, så att barnet lämnas från föräldern till den personen. Kom överens med personalen om att när du går ska personalen hjälpa till, kanske hålla i eller avleda (”Kom så går vi och läser en bok!” eller ”Kom så ska vi ska vi se vad Pelle gör!”). Prata gärna med personalen innan så att ni är överens om hur ni ska samarbeta kring lämnandet.

5. När du GLATT har pussat/kramat och sagt "Hej då” så SKA du gå. Oavsett hur ditt barn reagerar så SKA du gå. Hur ont det än gör i ditt hjärta, så SKA du gå - bestämt och glatt. OM du vänder dig om, ska du vinka och se glad ut. Se till att förmedla, genom dina blickar, att allt är bra och att du litar på personalen och att ditt barn har det bra där.

6. Vänd inte om och gå tillbaka, det är bara att dra ut på ”eländet”. Dessutom förmedlar du att du varken litar på personalen, verksamheten eller ditt barn.

7. Ditt barn KAN hantera sin sorg och ilska. Lita på det! Att ha svårt för separationer är inte farligt. Tänk på att ditt barn om 10 minuter leker som vanligt (du kan ju ringa och fråga när du kommer hem/till jobbet, men be inte att få prata med ditt barn för då förmedlar du bara din osäkerhet).

8. Många vill vinka i fönstret. Gör det om du vill, men gör det kort, och oavsett om ditt barn gråter och ser väldigt olycklig ut, ska du vinka glatt och en kort stund och sedan gå.

Jag vet föräldrar som börjat med rutinen att göra grimaser och en massa olika ”roliga” saker framför fönstret. Detta blir tyvärr alltsom oftast sedan ett krav ifrån barnet, så att föräldern tillslut måste hålla en hel föreställning där framför fönstret (ja, för annars gråter ju barnet när föräldern ska gå). Skippa det!

Det är inte farligt för barn att sakna, längta och vara ledsna när mamma/pappa går. Det är helt naturligt och skadar ingen.

PS. TILLÄGG:

9. Jag menar alltså att från och med att du bestämt dig för att gå, så behöver det vara ett kort och tydligt avsked. Inga utdragna ”springa-tillbaka-scener” där smärtan i både barnet och den vuxne bara blir ännu större. Men OM du vill sitta med ditt barn och läsa en bok först, sitta och prata en stund på golvet eller leka lite, så gör det!

Lycka till =)

Comment

Comment

Medans sociala plattformar blir äldre, likaså gör dess användare, fler kvinnor än män på sociala medier

Fler kvinnor än män på tre av sju sociala medier, och en ökning av medelålder. Så ser läget ut när analysfirman GfK MRI har talat med 25 000 vuxna kring deras närvaro på de stora sociala medierna. Några intressanta slutsatser:

 • Medelåldern på exempelvis Facebook har ökat med sju år (till 40 år) sedan 2009
 • Flest kvinnor (81 procent av användarna) på Pinterest
 • 67 procent av Instagrammarna är millenials

”Den brutala och konsekventa känslan av att ‘Om mina föräldrar är där, så är det inte längre coolt’ fortsätter att utamana den sociala världen”, konstaterar Florian Kahlert från GfK MRI. Äldre användare kan vara inkomstbringande, men resulterar i en mindre aktiv yngre publik.

Comment

Comment

Hur gör du ditt personliga brev personligt? (podcast)

Ett personligt brev skickar du med ditt CV när du söker ett jobb. Det personliga brevet är en lite närmare presentation av dig själv, vad du är bra på och varför du passar för jobbet du söker.

I det personliga brevet ska du berätta om vem du är, hur du är och vad du har för ambitioner inför framtiden och det jobb du söker. Det ska kort och gott presentera dig som person. Det är viktigt att du inte bara beskriver dig själv med en massa klyschor som positiv, social, stresstålig, utan också ger konkreta exempel på hur dessa egenskaper tar sig form hos dig. I det här avsnittet fick jag chansen att prata med karriärrådgivaren Barbara Westertaklax om just detta ämne.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Våld på arbetsplatsen och i nära relationer

Hot och våld på arbetsplatsen, eller risken för att bli utsatt för hot och våld, förekommer inom de flesta branscher eller yrken och är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. De som blir utsatta för våld i en nära relation i eller runt hemmet bär dessutom ofta med sig det till jobbet. 

Vad ska man tänka eller göra om ens kollega berättar att hen blir misshandlad, psykiskt eller fysiskt, på arbetsplatsen eller hemma? Eller om du själv blir misshandlad, vad kan du göra och var ska du vända dig?

I det här avsnittet får vi följa med Eveliina in i socialtjänsten där hon har klienter som är utsatta för våld i nära relationer. Sedan i höstas har hon föreläst tillsammans med en kollega i egen regi om samma ämne.

Viktigt ämne! Lyssna och lär!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller  klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Karriärsutveckling med den flygande holländskan

IMG_4101.JPG

I det här avsnittet fick jag chansen att prata med karriärrådgivaren Barbara Westertaklax.

Barbara har en bakgrund som personalchef, utbildad socionom med vidareutbildning som samtalsterapeut inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT) samt utbildning inom Neurolinguistic Programming (NLP) i kombination med en lång erfarenhet av rekrytering och bred generell kunskap i personalfrågor hon driver nu sin verksamhet Full Capacity som fokuserar på ett hållbart yrkesliv. http://www.karriarsforvirrad.se/

Vi pratade bl.a. om konsten att kunna ha ett utvecklingssamtal med sig själv.

Tillbakablick

 • Vad har gått bra?
 • Vad har gått mindre bra?
 • Vad har du lärt dig?
 • Vad uppskattar du mest i ditt arbete?
 • Vilka hinder upplever du?

Framtiden

 • Utmaningar? Är det något du ser att du behöver kunna i framtiden för att ha det bra i din roll? Finns det områden där du inte har kunskap som kommer att krävas i framtiden – vänta inte, agera nu! Vänta inte på att bli utbytt eller om sprungen för att du inte tog dig tid att analysera.
 • Mål på ditt nuvarande uppdrag?
 • Har du några idéer som kan vara till nytta för din tjänst, profession, avdelning.
 • Egna långsiktiga planer? Vad vill du se i din framtid?
Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Välkommen till Workpodden! Här möter professionalism a-kasse-blues i en bouilbaisse av humor, allvar och iakttagelser av omvärlden. Vi vill i podden lyfta fram vanliga, normalstörda, okända men skönt drivna och intressanta svenskar som delar med sig av erfarenheter från arbetslivet. Enkelt, ärligt, härligt- Enjoy!

Comment

Comment

Glad musik fungerar bättre än kaffe

Vaggvisor lugnar, snabba låtar aktiverar – det syns också biologiskt. Vid olika musikstycken kan man mäta hur både hjärtat, andningen och till och med tarmrörelserna påverkas.

– Ljudimpulserna sätter i gång skeenden i hela kroppen, säger stressforskaren Töres Theorell, som skrivit en bok om musik och hälsa.

Coffee-Music-Cup-Clipart1.jpg

Musiken gick rakt in i hjärtat.” Så säger vi ofta när vi hör riktigt bra musik – och aktuell forskning visar att det faktiskt ligger en hel del i det. Musiken sätter inte bara våra känslor i gungning. Den utlöser också en rad rent biologiska reaktioner i kroppen.

Om vi lyssnar till ett stycke av Mozart eller en låt av Justin Bieber anpassar sig vår hjärtrytm snart till tempot i musiken. På liknande sätt kan musiken påverka puls, andningsfrekvens, fingertoppstemperatur, oxytocin- och adrenalinnivåer… Ja, till och med våra tarmrörelser.

– Det är som om kroppen har sitt eget partitur, där händelserna i musiken har sin motsvarighet i kroppsliga händelseförlopp. Vår förhoppning är att musiken i framtiden ska kunna användas som komplement till medicinering, säger Björn Vickhoff, forskare vid Center for Brain Repair and Rehabilitation vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Den vanligaste föreställningen om musikens påverkan på våra kroppar är att den lugnar. I såväl hälsokostaffärer som på nätet saluförs rogivande panflöjtstoner – gärna ackompanjerade av del­finer. Efter ett hårt träningspass använder vi avslappningsmusik för att komma ner i puls. Och i alla tider har människor sjungit vaggsånger för barn som ska somna och tröstvisor när de gjort sig illa.

Tack ännu en gång för alla mail efter det förra blogginlägget om musikens påverkan, så vi fortsätter med att lägga upp en playlist varannan vecka. Håll i hatten för att här kommer den senaste musiken rekommenderad av Workpodden

Comment

Comment

Flykten, sjukdomen, modet och viljan blev Evelyn's drivkraft.

I det här avsnittet fick jag chansen att inspireras av entreprenörssjälen Evelyn Suarez. 

Evelyns föräldrar flydde från Ecuador, men hennes egen uppväxt ägde rum i Ockelbo kommun. Redan som väldigt liten fick hon ta ansvar och uppfostra systern hennes, då mamman blev sjuk och pappan jobbade natt på Arlanda. Drivkraften fortsatte på förskolan där hon stal häftmassa, färgade och smaksatte för att sedan sälja vidare till de andra barnen. 14 år gammal ringde hon expressen och bad om jobb och blev inom någon månad toppsäljare i distriktet. Redan då var hennes mål att göra skillnad och ta över världen.

Idag driver Evelyn, tillsammans med partnern Josefine Lundblad, United Companies of Lavoro. Med kvalitet framför kvantitet sysslar de med ”business consulting” och det stora nätverket som nu byggts upp ger dem möjligheten att agera inom ett flertal områden. 

Listen and enjoy!!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Comment

Comment

Lyssna på senaste podden för att lära dig Bee-swarma på Linkedin

I det här avsnittet får vi höra Yamit berätta om hennes uppväxt i kista, resan till London, livet i Amsterdam och på Östermalm samt hennes karriärsval. Yamit har mycket kött på benen för att vara 29 år ung då hon redan hunnit arbeta inom finans, publishing, media, försäljning och idag inom IT och digitalisering av bank och försäkringsindustrin. Vill du ha lite heta tips från en Linkedin-mästare? Lyssna på det här avsnittet och lär dig Bee-swarma dina kunder precis som Yamit.

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Eller lyssna direkt i Podcaster appen - Klicka på bilden eller klicka här!

Välkommen till Workpodden! Här möter professionalism a-kasse-blues i en bouilbaisse av humor, allvar och iakttagelser av omvärlden. Vi vill i podden lyfta fram vanliga, normalstörda, okända men skönt drivna och intressanta svenskar som delar med sig av erfarenheter från arbetslivet. Enkelt, ärligt, härligt- Nu kör vi!

Comment

Comment

Musik kan ge bättre hälsa och minska stress! #musicworks

Att lyssna på musik väcker positiva känslor och minskar stresshormonet kortisol. Det visar flera stuidier bla en avhandling i psykologi från Göteborgs universitet. Den kunskapen kan man använda för att skapa ett ökat välbefinnande på jobbet.

En enkätgrupp med 207 personer fick skriva dagbok om en dag i sitt liv. Därefter fick de dela in dagen i olika episoder, till exempel åkte till jobbet, lagade middag och så vidare, och sedan svara på en enkät om respektive episod. Frågorna handlade om vad de gjorde, hur de kände sig och under vilka episoder de lyssnade på musik. Det visades sig att de upplevde mer positiva känslor och mindre stress när de lyssnade på musik.

OBS man kunde se en effekt oavsett vad det var för musik de lyssnade på, men effekten blev starkare när de själva valt låtar.

holding-headphones-listening-to-music-4-672x350.jpg

Kortisolhalten påverkades av musik

En annan del av avhandlingen innefattade två grupper, en experimentgrupp och en kontrollgrupp, på cirka 20 deltagare vardera. Experimentgruppen fick i uppgift att under en vecka sätta sig och ta det lugnt i 30 minuter efter jobbet. De efterföljande tre veckorna skulle de sitta i 30 minuter och lyssna på musik efter jobbet. Kontrollgruppen fick under alla veckorna studien pågick sitta och ta det lugnt under lika långt tid, men utan att lyssna på musik.

Varje dag fick alla deltagare fylla i hur de mådde fysiskt, vilka känslor de upplevde och hur stressade de kände sig. Alla fick också vid sex tillfällen, det första i början av studien och det sista i slutet, lämna salivprov för att mäta kortisolhalten, som är starkt kopplad till stress. Det visade sig att experimentgruppen som fick lyssna på musik hade en positiv förändring av kortisolhalten.

Dock inte första veckan då de bara skulle sitta still, men däremot var det skillnad efter att de i några veckor fått lyssna på musik. De uppgav också att de kände sig mindre stressade. Den här skillnaden syntes inte i kontrollgruppen.

Tack ännu en gång för alla mail efter det förra blogginlägget om musikens påverkan, så vi fortsätter med att lägga upp en playlist varannan vecka. Håll i hatten för att här kommer den senaste musiken rekommenderad av Workpodden

Finns olika sätt att använda musik på jobbet

Resultaten av studien visar att musik kan bidra till bättre hälsa eftersom lyssnande väcker positiva känslor som i sin tur minskar stress. Mindre stress leder till bättre hälsa, vilket innebär att regelbundet musiklyssnande kan vara rena avstressningskuren. Den här kunskapen skulle kunna användas även på arbetsplatser för att förbättra medarbetarnas välbefinnande.

Att få lyssna på musik som man tycker om förstärker positiva känslor. Vad motivet kan vara till att lyssna på musik är olika för olika personer och olika situationer. Ibland vill man bli uppiggad, ibland behöver man bli mer avslappnad. Man behöver bara se till att det passar arbetssituationen och arbetsuppgifterna. Dessutom måste medarbetarna själva få välja sin musik och man måste också ha möjlighet att bestämma om man vill lyssna. Alla vill inte det. Att ge personalen hörlurar är en lösning.

Det är inte alla arbetsplatser där man kan jobba och lyssna på musik samtidigt. Ett tips är att du kan en musikpaus, på sådana jobb där man inte kan lyssna på musik och lyssna på några låtar som man tycker om. Det kan ge ny energi eller lite lugn och ro om det är det man behöver så att man sedan orkar ta sig an jobbet på ett bättre sätt.

 

Comment

Comment

Vad ville du bli när du var liten?

När vi var små dagdrömde många av oss ofta och gärna om framtiden som vuxna. Vi skulle bli flygvärdinnor,  poliser, fotbollsproffs och rockstjärnor. Sedan växte vi upp... eller?

De flesta av oss jobbar idag med något annat än det vi drömde om som barn. Kanske var det en studiehandledare som puffade dig i en viss riktning. Kanske var det du själv som blev realistisk eller dina föräldrar som stakade ut vägen din i livet.  Antingen så drömmer vi helt enkelt om andra saker när vi blir äldre, eller så är det rätt så sorgligt att så många barndomsdrömmar inte gick i uppfyllelse.

Vad ville du bli när du var liten? Drömmer du fortfarande om något annat?

I det senaste avsnittet av workpodden så pratar jag med Pernilla Ericson som just nu gör det hon drömde om som barn. Hon har dessutom en väldigt intressant meritlista; Journalist på Okey, Veckorevyn & Aftonbladet (redaktör). TV4, Nyhetsmorgon och författare.

Enjoy!

OBS om du har en android kan du lyssna här eller via soundcloud.

 

Comment